Waar ben je naar opzoek?

Steeds minder kinderen met overgewicht in Amsterdam

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Steeds minder kinderen met overgewicht in Amsterdam

Vier jaar geleden gingen in Amsterdam de alarmbellen rinkelen, toen bleek dat 21% van de kinderen daar overgewicht had. Het landelijke cijfer lag op 13%. Er werd een programma bedacht en dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Het programma

Wethouder Eric van der Burg ontwikkelde het programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Het programma richt zich natuurlijk op gezonder eten en meer bewegen, maar ook bijvoorbeeld op de invloed van ouders en wat er te koop is in de kantine op school en op de sportclub. Het doel van het programma is dat alle Amsterdamse kinderen in 2023 een gezond gewicht hebben.

Resultaat

Het programma lijkt te werken, net als vorig jaar zijn er minder kinderen met overgewicht. Waar in 2013 nog 21% van de kinderen overgewicht had, is dat nu 18,5%. Een daling van 2,5% dus. Het landelijke cijfer daalde van 13% naar 12%. Er zijn nog wel bepaalde groepen in Amsterdam waarbij overgewicht nog een groot probleem is. Zo hebben kinderen in speciaal onderwijs vaker overgewicht, net als kinderen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond.

Lees ook: Van bourgondiër naar gezonde levensstijl

Het programma lijkt wel veel effect te hebben in wijken waar mensen met een lage sociaal-economische achtergrond wonen. Daar is namelijk ook een daling te zien. Uit onderzoek blijkt dat juist in deze groep overgewicht veel voorkomt.

Bron: Metro

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen