Waar ben je naar opzoek?

“Je krijgt er zoveel voor terug!”

3 minuten lezen Terry Veldkamp
“Je krijgt er zoveel voor terug!”

Constant hoor en zie ik die opmerking voorbijkomen. Het lijkt wel het motto van de moderne moeder. Maar zal ik deze opmerking even vrij vertalen? Kinderen zijn monsters, je leven een hel op aarde, maar af en toe lachen ze naar je of doen iets schattigs en dan kun je er weer even tegen tot ze naar bed gaan.

Oké, oké, ik chargeer natuurlijk!  Maar serieus, sinds ik zwanger was kreeg ik de ene “Nou geniet maar van de rust zolang het nog kan” na de andere “Haha jij noemt het zwangerschapsVERLOF nou dat is het niet hoor” en “Poeh die eerste jaren zijn tropenjaren”. En dit is slechts een kleine greep uit alles wat ik heb gehoord. Dan heb ik het nog niet over alle blogs die ik heb gelezen waarin kinderen, terroristen worden genoemd, ze je een opsomming geven waarom de zwangerschap/kraamweek/het eerste jaar/de peutertijd/de kleutertijd/de pubertijd/… ontzettend zwaar en hels zullen zijn. Dat alles gevolgd door een ‘maar je krijgt er zoveel terug’ natuurlijk.

Lees ook: De wachtmaar-maffia

Eigenlijk dacht ik dus ook dat zwanger zijn een lijdensweg zou zijn waar ik dan aan het einde wel veel voor terug zou krijgen. Maar ik ga er nu eerlijk voor uit komen: Ik heb echt enorm genoten van mijn zwangerschap! Volgens mij heb ik ergens gelezen dat ik dan een magical pregnant unicorn was. Voelde ik me woest aantrekkelijk en deed ik nog mee aan de cityrun? Euhm nee! Ook ik had het gevoel dat Greenpeace me weer de zee in zou slepen, Rennie kon op vakantie van mijn investeringen en ik heb gesmeekt toen ik 41 + 3 was of ze me in wilden leiden. Maar over het algemeen heb ik genoten van het feit dat er dus echt een klein mensje in mijn buik groeide. Een wezentje dat een deel van mij en mijn grote liefde was.

Dan is hij er uiteindelijk en dan komt natuurlijk die babytijd die volgens velen ook ver-schrik-ke-lijk is! Daar gaan we weer, sorry ook daar heb ik van genoten. Want ik heb intens verliefd gestaard naar mijn! baby’tje. Ik heb ook genoten van mijn man die gelukzalig naar zijn zoontje keek. Genoten van de verliefde blikken van onze ouders. Ja, ze zijn afhankelijk van je en kunnen nog niet zoveel. Maar dat is ook wel weer de charme. Mama en papa zijn alles en de liefde van hun leven. En dat gevoel is wederzijds!

Lees ook: De bevalling: Ik was op slag verliefd

Is zwanger zijn en ouders zijn dan alleen maar zwitsalgeur en maneschijn? Nee zeker niet. Ik heb 10 dagen lang kraamtranen gehad, wanhopig huilend mijn baby’tje gevraagd waarom hij niet gewoon wilde gaan slapen, in 19 maanden maar welgeteld 15 nachten (kan ik terugzien in mijn dagboek) nachten doorgeslapen, dagen (nog steeds) gehad waarbij de hele dag jammerend aan mijn been hing en niks wilde behalve wat niet mag, en zo kan ik nog veel meer dingen noemen waar ik ook echt nog over ga vertellen.

Maar eigenlijk heb ik een goede zwangerschap gehad, geen traumatische bevalling, geen huilbaby en waarschijnlijk een vrij gemiddeld kind. Volgens mij hebben de meeste vrouwen dat wel. Alleen daar hoor je minder over. Ik lees en hoor juist meer over moeders die zeggen dat niemand ervoor uit durft te komen hoe zwaar en moeilijk het echt is. Terwijl ik vanaf het moment dat ik het nieuws ging delen dat ik zwanger was, eigenlijk 80% horrorverhalen heb gekregen over zwangerschappen, bevallingen, moeizame relaties, baby’s, peuters, kleuters en de alom bekende ‘kleine kinderen kleine problemen, grote kinderen grote problemen’. Kortom vanaf het moment van verwekking lijkt je leven bergafwaarts te gaan.

Lees ook: Heb jij een peuter? Deze 35 dingen zijn super leuk aan ze!

En nu wil ik heel graag een keer tegengeluid geven! Want lieve aanstaande mama’s, het is ook echt niet alleen maar poepluiers, gehuil en driftbuien met af en toe een glimlachje of kusje.

Hoe bijzonder is het dat jullie een kindje wilden en dat je zwanger bent, dat jullie samen een mensje op de wereld zetten die straks een deel van jullie beide bij zich draagt en dat je de eretitel papa en mama krijgt. Je denkt nu dat je weet hoe het is om te houden van iemand, om verliefd te zijn. Maar je weet nog niet dat je hart zo kan overlopen met liefde voor nog een (of misschien wel 2,3,4,5) persoontje(s)!

Lieve mama’s, laten we die aanstaande moeders wat meer proberen te vertellen over hoe heerlijk die zwangere buiken, hummeltjes en kleutertjes kunnen zijn. Want onze hummeltjes hebben recht op meer dan ‘je krijgt er zoveel voor terug’!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen