Waar ben je naar opzoek?

Mijn tweeling borstvoeding geven

3 minuten lezen nanine-van-der-horst Nanine
Mijn tweeling borstvoeding geven

Mijn tweeling (meisje en jongen) zijn 7 weken te vroeg geboren. Ze zijn 2 februari 2016 in de middag geboren. Na de geboorte werden ze meteen meegenomen. Daarna hebben ze een week op de IC gelegen in een couveuse en daarna nog een paar weken op medium care. Daarna wilde ik heel graag mijn tweeling borstvoeding geven. Zou dat gaan lukken?

Starten met kolven

Ik wilde graag borstvoeding geven, omdat ik mijn oudste zoon ook borstvoeding had gegeven (dat het geven van borstvoeding aan één kind anders is dan aan twee kinderen,  had ik toen nog niet bedacht).

Mijn kinderen waren te klein en te zwak en zij konden nog niet uit de borst drinken. Ze kregen drinken door een slangetje in hun neus (sonde voeding). Ik moest dus gaan kolven. De eerste paar keren vond ik dit verschrikkelijk. Het deed pijn, niet alleen aan mijn borsten, maar ik kreeg er ook enorme naweeën van en er kwam niet veel voeding uit. Ik vond het frustrerend en daar kwamen de kraamtranen.

In het ziekenhuis mochten we na een paar dagen buidelen (dit betekent huid op huid contact). Hierna kwam de borstvoeding iets beter op gang. 

Toen mijn kleintjes drie weken waren mocht ik ze af en toe aanleggen. Dit ging nog moeizaam, want hun zuigkracht was nog niet zo sterk, maar het kolven kwam hierdoor wel goed op gang.

Lees ook: Stop met het twin shamen van tweelingmoeders

Periode met veel stress

Ik vond het in die periode erg stressvol, want naast een tweeling in het ziekenhuis had ik een kind thuis die net ging wennen op school en lag mijn vader in het ziekenhuis. Vooral door doorzettingsvermogen (en een lijf vol hormonen) bleef ik kolven en proberen aan te leggen.

Met 3,5 weken oud gingen ze iets beter uit de borst drinken en met 4,5 weken mochten ze eindelijk naar huis.In het ziekenhuis kregen ze elke drie uur voeding, dit heb ik thuis zoveel mogelijk aangehouden (ik maakte ze er alleen niet wakker voor).

Aanmodderen

Borstvoeding geven ging wisselend. De ene keer hapte mijn dochter heel goed aan en dronk goed mijn borst leeg en de andere keer moest ik de rest kolven om dat aan haar te geven. Mijn zoon vond het nog wat lastiger om aan te happen en hij kreeg nog vaker dan zijn zus gekolfde melk. Voor mijn gevoel was ik twee uur lang bezig met borstvoeding geven. Ik heb zo’n twee maanden aangemodderd.

Ik wilde meer rust, meer tijd om te knuffelen, meer tijd voor mijn oudste zoon, gewoon meer tijd. Ik heb toen contact gezocht met een lactatiekundige (borstvoeding expert). Zij is twee keer bij mij thuis geweest. Zij leerde mij bepaalde houdingen aan, waardoor de kinderen leerden zelf beter aan te happen. Ook leerde zij mij om te voelen/kijken of ze goed aan gehapt waren. Na een dag of twee hiermee klungelen ging borstvoeding geven een stuk beter en sneller.

Lees ook: 6 series om te kijken terwijl je borstvoeding geeft

Extra krachtvoer

Toen mijn tweeling 5 maanden oud waren, werd mijn kleine mannetje ziek. Hij at weinig, veel snot, oorontsteking en last van zijn keel. Omdat hij achter bleef in groei, kreeg hij van de kinderarts krachtvoer door de borstvoeding heen. Dit betekende dat ik voor hem alles weer moest kolven.

Ik merkte dat mijn borstvoeding hierdoor terug liep. Ik merkte dat ze sneller weer honger kregen. Ik ben toen flesvoeding en borstvoeding gaan combineren en met 7 maanden heb ik de laatste borstvoeding gegeven.

Doorzettingsvermogen

Ik vond het op momenten erg stressvol, ik voelde me geleefd en wilde ik het echt opgeven. Maar als ik iets in mijn hoofd heb… Het is mij wel gelukt: mijn tweeling borstvoeding geven.

Wat voor mij werkte hoeft natuurlijk niet voor een ander te werken, maar ik heb veel gehad aan de lactatiekundige en aan het zoveel mogelijk vasthouden aan vaste tijden. Bij kind nummer 4 deed ik het weer heel anders, maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Nanine

Ik ben moeder van 4 kinderen. Sinds een paar jaar ben ik thuisblijfmoeder, wat ik met plezier doe. Toch kriebelt het om weer wat werk op te pakken dus af ten toe schrijf ik voor Love2BeMama. Een goed begin!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen