Waar ben je naar opzoek?

Meer dan 4 op de 10 jongeren heeft last van psychische klachten

1 minuut lezen Marian Alons
Meer dan 4 op de 10 jongeren heeft last van psychische klachten

Om precies te zijn heeft 43% van de jongeren last van psychische klachten. 3FM en MIND lieten Newcom een onderzoek uitvoeren onder jongeren tussen 13-24 jaar en kwamen tot deze uitslag. Van die jongeren gaf 80% aan dat de klachten langer duren dan 2 maanden. Omdat het goed is om hierover te praten en aandacht te vragen, organiseerde 3FM de #OpenUp week. 

In deze week waren interviews te horen op de zender met artiesten en luisteraars die te maken hebben met psychische klachten, zoals angststoornissen. Ook vertelden presentatoren deden hun verhaal. 3FM hoopt zo meer bekendheid en openheid te kweken omtrent dit taboe onder jongeren.

Lees ook: De band met de ouders: hoe beter, hoe later seks

Uit de cijfers blijkt ook dat 37% niet open durft te zijn over hun problemen aan hun omgeving. Het is erg belangrijk dat de jongeren hierover praten, omdat ze anders in een negatieve spiraal kunnen raken. Hoe eerder ze het delen met andere mensen, hoe eerder ze dan hulp kunnen zoeken.

Het onderzoek onderzocht ook de reden waarom jongeren niet met hun omgeving over hun problemen praten. Ze gaven aan dat ze bang waren om een aansteller gevonden te worden. Of ze zijn bang dat ze anders zullen worden behandeld als ze het wel hebben verteld.

Praten met wie?

65% Van de jongeren, met en zonder psychische klachten, geeft aan dat ze het liefst met hun ouders over de problemen zouden willen praten. Daarnaast zou 51% als eerste naar een vriend of vriendin gaan om het te bespreken. Andersom ook: van de onderzochte jongeren zeg 91% ervoor open te staan als een vriend of een vriendin een probleem heeft en daarover wil praten.

Bron: Mind en 3FM     – Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen