Waar ben je naar opzoek?

Man op de bank, baby in bed

2 minuten lezen Janneke Lievaart
Man op de bank, baby in bed

Het is natuurlijk niet erg gezellig, maar mijn vriend slaapt sinds ik bevallen ben regelmatig op de bank. Hij heeft zijn slaap hard nodig en met de borstvoeding die ik geef, kan hij niet veel voor ons betekenen in de nacht. Hij werkt fulltime en heeft zijn hoofd nodig bij het uitvoeren van alle werkzaamheden. Slapeloze nachten kan hij daarom niet goed gebruiken.

Ik zie het natuurlijk ook liever anders en slaap graag eens een hele nacht door, maar ik heb even geen keus. Daarnaast hoef ik mijn hoofd niet echt te gebruiken overdag. Het verzorgen van de kinderen gaat inmiddels redelijk op de automatische piloot, maar vraag me nu even niet naar de toestand van de wereld en laat me geen rekensom maken. Dat deel van mijn hersenen staat uit, daar heb ik echt wat meer slaap voor nodig.

Lees ook: Co-sleeping ouders hebben geen seks, toch?

Co-sleeping

Hopelijk zullen de nachten zich op de korte termijn met steeds meer slaap vullen en kan vriendlief weer alle nachten op zijn vertrouwde plek in bed liggen. Tot dat moment probeer ik er het beste van te maken en de mooie punten ervan in te zien. Onze nieuwe aanwinst ligt voornamelijk naast mij in bed (ook wel co-sleeping genoemd), dus niet in zijn wiegje. Ook niet in een babynestje, nee hij ligt echt zo goed als tegen mij aan. Sommigen zullen dit misschien gevaarlijk vinden, maar ik niet. Ik word al wakker zodra ik mijn pink verleg, dus laat staan dat ik op hem zou gaan liggen. Totaal ‘out of the question’.

Voordelen baby in bed

Er zijn genoeg voordelen te noemen van het samen slapen. Het is niet alleen heel fijn om dat warme, zuchtende lichaampje tegen me aan te hebben, het is ook nog eens heel makkelijk. Bij het eerste kleine kreuntje kan ik hem meteen sussen zonder er mijn bed voor uit te moeten. Hierdoor huilt hij ‘s nachts amper, wat mijn nachtrust ook bevordert. De voedingen kan ik direct in bed doen. We vallen allebei sneller in slaap en daarnaast is het voor een baby’tje natuurlijk het lekkerst om zo dicht mogelijk tegen moeders aan te liggen.

Lees ook: Vader zijn betoog over co-sleeping gaat viral

Kostbare momenten

Ik probeer dus vooral te genieten van de situatie nu, voor zolang deze nog duurt. Van de kostbare momenten dat ik samen met het kleine mannetje wakker ben midden in de nacht. Het heeft wel iets moois om in het donker, als de rest van de wereld stil is, het tevreden drinken van zo’n klein wezentje te horen. Iets dat maar van zo’n korte duur is. Nu kan het nog. Ik zie hoe snel het gaat bij de oudste, voordat ik het weet heb ik een peuter die alleen nog maar in het eigen bedje slaapt. Natuurlijk zal het heerlijk zijn als de onderbroken nachten over zijn en we allemaal op ons eigen plekje liggen te slapen. Tot dat moment genieten we hier ook gewoon van. Al vraag ik me af of mijn vriend dit, met zijn pijnlijke rug, zal beamen.

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
 • Jeske zei

  Idd heerlijk. Wij hebben het bij de eerste gedaan…en zullen het ook bij de 2e kleine (in oktober verwacht) doen.
  Heel veel mensen verklaren je voor gek en vinden het gevaarlijk maar elke beweging voel je en ben je wakker , je rolt er echt niet op.
  En heerlijk om af en toe even naar de ademhaling te luisteren van die kleine zodat je weet dat alles goed is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen