Waar ben je naar opzoek?

De helft van de ouders die aan co-sleeping doen liegt hierover!

2 minuten lezen denise Denise Meijer
De helft van de ouders die aan co-sleeping doen liegt hierover!

Er zijn een tal van dingen waar we ons als ouder zijnde voor schamen en wel eens keihard over liegen, mocht er naar gevraagd worden. Het werkelijke aantal aan pizza-, patat-, of pannenkoekdagen, bijvoorbeeld. Of over hoelang je kind ECHT achter de tablet zit, maar ook zoiets als co-sleeping is iets waar menig ouder NIET trots op blijkt te zijn, want de helft van de ouders liegt als hen gevraagd wordt of ze samen in bed slapen met hun kind.

De Amerikaanse professor, Susan Stewart, kwam tot deze ontdekking toen zij research deed voor haar (Engelstalige) boek over dit onderwerp. Zij vroeg een tal van ouders over hun co-sleeping gewoonten en zeker de helft van de geïnterviewden gaf aan dat ze het samen slapen niet bespraken met hun ouders, vrienden of zelfs hun kinderarts. Dit uit schaamte, voortkomend uit het taboe wat er rondom co-sleeping heerst.

Voordeel vs. nadeel

Samen slapen met je kinderen wordt over het algemeen afgeraden in verband met een verhoogde kans op wiegendood. Daar waar organisaties zoals La Leche League juist pleiten voor het delen van het ouderlijk bed. Niettemin, omdat dit de borstvoedingsproductie ten goede zou komen. Maar niet alleen in het geval van borstvoeding kent co-sleeping voordelen. Ook in het geval van kunstvoeding kan elk nadeel ten opzichte van co-sleeping, weerlegd worden met een evenwijdig voordeel.

Lees ook: Vader zijn betoog over co-sleeping gaat viral

Oordelen

Maar er bestaan ook nog altijd veel misverstanden. Zoals dat je je baby zou verwennen mits je deze niet vanaf dag één, in zijn (of haar) eigen kamer te slapen zal leggen, of dat co-sleeping ervoor zorgt dat je kind tot aan zijn 25ste niet uit het ouderlijk bed te schoppen is. En juist deze opvattingen zijn direct te verbinden met het nog altijd bestaande taboe rondom deze kwestie.

Lees ook: 7 redenen waarom samen slapen niet voor watjes is

En dan: co-sleeping op latere leeftijd

Iets wat overigens pas goed duidelijk wordt, wanneer een kindje oud genoeg is om ‘veilig’ in het ouderlijk bed te kunnen slapen, er geen noodzaak meer is tot samen slapen in verband met eventuele borstvoeding en er dus niets anders overblijft dan dit soort oordelen ten opzichte van bed-delende ouders. Zonde! Want samen slapen is buiten nuttig, gewoon knus. Als alle betrokken partijen zich er prettig bij voelen, natuurlijk.
Daarnaast kent het (na de pasgeboren-babyperiode en de bijkomende, verhoogde kans op wiegendood) geen wetenschappelijk bewezen (lichamelijke, of psychische) nadelen.

Uiteindelijk is het wel, of niet samen slapen niets anders dan een persoonlijke keuze. Strikt gebaseerd op hoe jij, je partner en je kind(eren) er gevoelsmatig tegenover staan.       Maar jezelf schamen omdat je aan co-sleeping doet? Dat is dus echt nergens voor nodig!

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Rina zei

    Dat ouders erom liegen de baby bij hun bed slaapt (zeker bij het consultatiebureau), snap maar al te goed! Ik heb nu drie kinderen, de oudste twee (beiden meiden) hebben erg lang bij ons op de kamer geslapen (de oudste tot 5 maanden en de tweede tot 7 maanden) en in het begin lagen ze ook vaak bij ons in bed. De jongste (een jongen) heeft in het begin ook bij ons in bed geslapen. En ik versprak me bij het consultatiebureau…. Nou je had ze moeten horen! Heel gek maar toen hij twee maanden oud was vond hij het prima om op zijn eigen kamer te slapen. Voor mama was dit wel erg vreemd, want ik had me erop ingesteld dat hij tot 6 maanden bij ons zou slapen.

  • Marianne Cysouw zei

    Samen slapen bestaat in verschillende vormen: rooming-in (kind in dezelfde kamer in eigen bed), co-sleeping (kind in eigen bed direct naast ouderlijk bed) en bed-sharing (kind in bed met ouders).

    Tussen die vormen zit wel heel veel verschil. Alleen met bed-sharen is er een behoorlijk grotere kans op wiegendood.

    Daarnaast, bij de andere 2 vormen slaapt het kind toch ook in het eigen bedje? Dat is geen liegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen