Waar ben je naar opzoek?

De Denen zijn een super gelukkig volk. Ze doen het al jaren goed in de gelukkige landen top 10. En dit heeft waarschijnlijk te maken met hun opvoeding. In het boek The Danish Way of Parenting leggen ze uit wat de ouders in Denemarken anders doen. In deze blog alles over de Deense opvoeding.

De Deense opvoeding

Het is te verdelen in 6 categorieën met de letters van ‘parent’, maar dat hebben we maar even vertaald. 😉

1. Spelen

Waar we in Nederland de schema’s van de kinderen volproppen met sport, muziekles en andere activiteiten, laten de Denen hun kinderen ‘vrij’ spelen. Het zou gebaseerd zijn op de filosofie van proximal development. Kinderen hebben de ruimte nodig, zodat ze zelfstandig worden (met natuurlijk af en toe begeleiding van ouders). Zo leren de kinderen meer om in zichzelf te geloven. En zeg nou zelf; de Denen hebben Lego uitgevonden, dat zegt genoeg toch?

2. Realistische Deense opvoeding

Als je weleens een Deense film hebt gezien, weet je dat ze niet altijd aflopen met ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. De Kleine Zeemeermin bijvoorbeeld. In de versie van Disney trouwt Ariël met haar prins en zal ze voor altijd mens blijven, maar de originele versie eindigt niet met een happy end. Bij het origineel verandert ze in zeeschuim van verdriet…

Het leven is niet altijd een sprookje, dat willen ouders met een Deense opvoeding aan hun kinderen meegeven.

3. Relativeren

Na regen komt zonneschijn; die mentaliteit. In Nederland kunnen we gigantisch klagen over het weer, maar zul je de Denen niet zo snel over horen. Is het schijtweer? Dan zijn ze blij dat ze niet op vakantie zijn. Ze plaatsen het in perspectief en draaien het om tot iets positiefs. Hun kids denken dus ook positief en dat stralen de ouders uit met hun Deense opvoeding op hun kinderen.

4. Emoties

Op de scholen in Denemarken krijgen de kinderen verplicht te maken met het programma Step by Step. Hier leren ze verschillende emoties kennen en hoe je daar mee om moet gaan. De leerlingen krijgen foto’s te zien en moeten de emoties herkennen. Thuis spelen de ouders hier ook nog op in met hun Deense opvoeding. Deense ouders leren hun kroost dat het belangrijk is om je te verplaatsen in de ander, zodat je je beter kan inleven.

5. Respect

Je zou kunnen zeggen dat de Deense opvoeding streng is, maar je zou het ook ‘standvastig’ kunnen noemen. Daarnaast zijn ze ook toegankelijk of benaderbaar. Ze stellen hoge eisen aan hun kids en moedigen ze aan. Er wordt van de Deense kinderen verwacht dat ze op een gepaste manier, volwassen gedrag vertonen. Al verwachten ze geen totale onderdanigheid; respect is wel belangrijk. Het moet van beide kanten komen (ouder en kind). De ouders moeten ook vriendelijk en geduldig blijven naar de kinderen toe als ze door de zoveelste fase gaan.

6. Verbondenheid

In de Deense taal kennen ze het woord ‘hygge’. Letterlijk vertaald: een gezellige tijd samen. Gezinsspelletjes, eten en drinken en samen tijd doorbrengen. Ze denken in ‘we’ in plaats van ‘ik’. Deens advies: zoek naar activiteiten die je samen met je familie/gezin kan ondernemen. Liedjes zingen, muziek maken en spelletjes doen; het kan allemaal. En dit gaat voor de Denen verder dan alleen gezinstijd. Als je veel vrienden hebt en hoe meer je samen met de familie leuke tijd doorbrengt, hoe gelukkiger je wordt.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen