Waar ben je naar opzoek?

‘Mag ik een huisdier?’ En nu?!

1 minuut lezen Esmee
‘Mag ik een huisdier?’ En nu?!

Ik krijg steeds vaker de vraag van mijn kinderen of ze een huisdier mogen. Ze zien in hun omgeving dieren bij vrienden en familie. Nichtjes krijgen honden, vriendinnetjes van school en opa hebben katten, oma heeft een ‘logeer’ vogel en het tuincentrum heeft lieve konijntjes…  “Mama, mogen we een huisdier?” De keuze voor een huisdier is variërend aan de plek waar we zijn. Tijd om na te denken of we wel een gezin zijn voor een huisdier en zo ja, welke dan?

Mama mogen we een huisdier?

Twijfels

Nu is elke situatie anders. Als ik goed nadenk, weet ik dat ons gezin niet elk huisdier kan verzorgen door:

 • Ziekte en allergieën
 • Kleine woonkamer
 • Angst voor hond door dochter
 • Weinig tijd

Goed om te leren

Anderzijds vind ik het zo belangrijk dat kinderen met dieren omgaan. We gaan graag naar kinderboerderijen en dierentuinen, maar wat vult nu een dier in huis aan:

 • Doordat ze er altijd zijn, geeft dit de kinderen een gevoel van blijdschap en liefde voor het extra ‘gezinslid’
 • Door de zorg die ook deels op de kinderen terecht komt, krijgen de kinderen een gevoel van verantwoordelijk zijn
 • Hierdoor leren ze ook ergens voor te zorgen

Mogen we een hond?

En? Wat doen we?!

Natuurlijk smelt ik bij het zien van de foto’s van puppy’s. Het lijkt me heerlijk ze te knuffelen en de kinderen blij te zien als ze met ze spelen… maar ik weet dat het niet de tijd is daarvoor. Ik realiseer me dat de blijdschap van de kinderen voor de korte termijn niet de zorg voor de langere termijn gaat volhouden.

Daarom… gaan we voor vissen! Voor een ander misschien niet een echt huisdier, maar we gaan voor het eerst dieren in huis halen en staan 100% achter deze vrolijk gekleurde beestjes. Van alle soorten tropische visjes in een groot aquarium. Het lijkt ons heerlijk ontspannen om naar te kijken en ik hoor de kinderen al fantasie verhalen vertellen over wat ze allemaal uitspoken in die mini huisjes en achter de wilde plantjes op de bodem.

We gaan ze verrassen op dierendag! Wat doen jullie op dierendag? Ik ben benieuwd of er nog meer beestjes een nieuw huisje krijgen…

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen