Waar ben je naar opzoek?

6 voordelen van langer vaderschapsverlof (ook voor moeders)

3 minuten lezen denise Denise Meijer
6 voordelen van langer vaderschapsverlof (ook voor moeders)

Voordelen van langer vaderschapsverlof

Momenteel staan de plannen voor een 5-daags vaderschapsverlof tot 2017 in de koelkast, maar de PvdA deed er nog een schepje bovenop door te zeggen dat zes maanden doorbetaald ouderschapsverlof (waarvan twee maanden voor de vader) de standaard zou moeten worden.

Dat twee dagen verlof nadat een vrouw bevallen is veel te weinig is, dat wisten wij natuurlijk al. Veel vaders nemen om deze reden dan ook vaak vakantiedagen op om in ieder geval hun pas bevallen vrouw een korte periode van dienst te kunnen zijn.

Een moeder daarentegen heeft ruim twee maanden de tijd om te kunnen wennen aan de nieuwe baby, waar papa eigenlijk al vroegtijdig aan de zijlijn wordt geplaatst omdat deze veel minder tijd heeft om zich te binden met zijn kind. Tenzij hij zelf extra verlof opneemt of minder gaat werken.

>> Lees ook: Wij willen langer vaderschapsverlof!

Vader heeft ondergeschikte rol?

Nu zijn er mensen die beweren dat vaders deze binding niet nodig hebben. Dat de baby de eerste maanden van zijn leven alleen de moeder nodig heeft om zich aan te binden.

Grote onzin als je het ons vraagt!

Hebben wij vrouwen jarenlang gestreden voor ons recht om een spijkerbroek te mogen dragen om uiteindelijk de vader een onderschikte rol te geven in het ouderschap? Natuurlijk niet!

Daarnaast; in onze ogen kent een langer babyverlof en vooral een langer vaderschapsverlof vooral voordelen. Sommige zijn klein, sommige zijn groot. Maar desondanks vinden wij een langer verlof voor vaders een puik plan! En wel om de volgende redenen:

1. Uh… een beetje hulp?

Gelukkig bestaat er zoiets als kraamzorg (mocht je daar na een ziekenhuisverblijf nog recht op hebben). Maar hoe dan ook is twee dagen te weinig om een vrouw goed te kunnen ondersteunen na een bevalling. Oké er zijn natuurlijk dames die na twee dagen al prima op de been zijn, maar over het algemeen voelen we ons nog eventjes ‘gammel’. Ook in het geval van meerdere kinderen is een beetje extra hulp nooit verkeerd.

2. De binding

Drs. Tamar de Vos- van der Hoeven stelt in haar artikel over het verloop van hechting tussen ouder en kind, dat kinderen die de kans hebben gekregen om zich te hechten aan één of meerdere personen in het eerste levensjaar. Sociaal en emotioneel beter functioneren dan kinderen die deze kans niet hebben gekregen.
Een baby kan zich ook in het begin hechten aan meerdere personen en papa hoort de kans te krijgen om in ieder geval net zo belangrijk te worden als mama dat is.

3. Een extra geheugensteuntje

Zwangerschapsdementie iets voor alleen in de zwangerschap? Nee joh!
Ook na de bevalling is het niet vreemd om wel eens wat te vergeten. Voedingstijden, waar de spuugdoekjes zijn, of er genoeg beschuit met muisjes is. Je moet er maar net aan denken. Gelukkig is de man daar…

4. Bijslapen

Uitrusten na de bevalling is zo belangrijk! Alleen hebben we als moeder vaak weinig keus zonder iemand in de buurt die de baby even kan pakken als hij of zij huilt. Wat is het een verademing als jullie elkaar in ieder geval zo nu en dan kunnen afwisselen zodat er in ieder geval één persoon een beetje kan bijslapen. Voldoende slaap betekend overigens ook minder kans op een postnatale depressie.

5. Ook voor papa!

Ook voor mannen is het onwaarschijnlijk zwaar: na een lange nacht waarbij de baby om onverklaarbare redenen aan het huilen was, de volgende dag vroeg en fris op het werk verschijnen. Sterker nog; dit kan in sommige situaties zelfs gevaarlijk zijn, aangezien langdurig slaapgebrek er voor zorgt dat je lang niet zo alert bent, in bijvoorbeeld het verkeer, als normaal. En op je werk kun je er ook flink last van krijgen. Concentratieproblemen?!

6. Herinneringen

Het is eigenlijk heel oneerlijk dat een vader de eerste dagen met zijn kind zou moeten missen. Het is tenslotte zo bijzonder om een baby te krijgen. En met slechts twee dagen krijgt vader in onze ogen hier veel te weinig van mee.

We zijn benieuwd naar alle voordelen die jullie nog gaan noemen! Laat ze achter in de comments want wij pleiten echt voor langer vaderschapsverlof.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen