Waar ben je naar opzoek?

Luiers recyclen en afval scheiden

2 minuten lezen Linda van den Berg
Luiers recyclen en afval scheiden

afval scheiden

Mijn moeder is een fanatiek afvalscheider. Ze schraapt zelfs de koffieprut uit Nespresso-capsules. Ik moest daar altijd een beetje om lachen, maar stiekem schaamde ik me ook. Want ik was vroeger altijd de grote natuurliefhebber bij ons thuis. En nu ben ik zelf te beroerd om mijn afval te scheiden. Lekker voorbeeld voor ons zoontje. Maar nu ga ik echt mijn leven beteren en ik zal je vertellen hoe.

Onze gemeente haalt restafval, GFT en papier op. Ik mik heus niet alles bij het restafval. Glas breng ik naar de glasbak, papier zet ik braaf aan de weg en kleding gaat in zo’n goede-doelen-zak. Klein chemisch afval wacht gemiddeld een jaar in onze schuur op een tripje naar de milieustraat.

Maar dan houdt het wel op. GFT vind ik vies gepruts (vooral in de zomer). En plastic … tja… mijn zwakke excuus is dat ik mijn handen vol heb aan de combi peuter-werk. Maar het knaagt. Want eigenlijk vind ik het milieu heel belangrijk. En ik wil het goede voorbeeld geven aan mijn kind. Dus nu heb ik besloten: ik ga mijn leven beteren!

Kratten

Papier en glas gaat dus wel goed. Dat zit namelijk in mijn systeem. In onze keuken staat een krat voor papier en glas. En dat is wat mij betreft echt de truc: het makkelijk maken. Dus nu hebben wij bij een bekende Zweedse meubelwinkel extra kratten gekocht. Voor glas, papier, statiegeldflessen èn plastic. En een GFT-bakje voor op het aanrecht. Met deksel, zodat er geen fruitvliegen bij kunnen. (Ben benieuwd of dat in de zomer ook werkt.)

Folder

Van plastic wist ik nooit goed waar het heen moest. Maar vorige maand kregen we een folder van de gemeente in de bus. Er blijken bij de glasbak ook containers te staan voor plastic en blik. Wij hebben nu een paar weken het plastic apart verzameld in ons mooie nieuwe krat en ècht: we houden bijna geen restafval over! Blijkbaar waren onze vuilniszakken vrijwel compleet gevuld met plastic!

Luierrecycling

Deze maand was onze afvalcontainer maar half vol. En wat er nog in zat, waren eigenlijk vooral … luiers! Ik ga echt niet aan wasbare luiers beginnen, maar een collega-blogger wees mij op een geweldig initiatief: een proef voor luierrecycling. Op de website lees ik dat er jaarlijks zo’n 400.000.000 kg luiers in ons restafval zitten. Whoop! Ik heb me opgegeven voor de proef. Whiehoe; op naar een lege afvalcontainer! Of Meneertje Peuter zindelijk maken natuurlijk 😉

Doe jij aan afval scheiden?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen