Waar ben je naar opzoek?

Leraren krijgen training om kindermishandeling te herkennen

1 minuut lezen Marian Alons
Leraren krijgen training om kindermishandeling te herkennen

Eigenlijk was ik in de veronderstelling dat het herkennen van kindermishandeling al wordt geleerd op de lerarenopleiding. Rotterdamse leraren krijgen vanaf volgend schooljaar daarvoor een speciale training om kindermishandeling beter te herkennen. 

Er kwamen 4400 meldingen binnen bij Stichting Veilig Thuis van kindermishandeling in de regio Rotterdam. Van deze meldingen kwamen er 190 vanuit de klas. Leraren schijnen vaak te twijfelen. Ze durven ouders en/of kinderen geen vragen te stellen en ondernemen vervolgens gen actie.

Hoe kun je kindermishandeling herkennen?

Het eerste waar je aan denkt zijn blauwe plekken. Logisch, want dat is vaak het opvallendste. Daarnaast kunnen leraren letten op verwaarlozing. Als kinderen geen broodtrommel mee krijgen naar school of eentje zonder inhoud, dan moet er een belletje gaan rinkelen. Ook een kind dat niet schoon is of geen vriendjes uitnodigt mee naar huis, moeten in de gaten gehouden worden.

Leraren leren om zonder oordeel een gesprek in te gaan. Ze moeten niet het woord ‘kindermishandeling’ of ‘verwaarlozing’ gebruiken, maar vragen stellen als: “Waarom krijgt jullie kind geen eten mee naar school?” Of: “Ik zie dat jullie kind vaak ziek is, hoe kan dat?”

Lees ook: Kindermishandeling is helaas zoveel meer dan alleen slaan…

Jaarlijks worden er – naar schatting – meer dan 119.000 kinderen mishandeld in Nederland. Dat betekent dat er gemiddeld in elke klas 1 kind zit, die verwaarloosd wordt. 1 Op de 6 volwassenen heeft weleens gezien dat een kind werd mishandeld, maar ze deden er niets mee.

De meest voorkomende kindermishandeling is lichamelijke verwaarlozing: het niet goed verzorgen van het lichaam. En daarnaast emotionele verwaarlozing: het kind krijgt lange tijd geen aandacht.

Zijn de leraren bij jouw kind op school alert op kindermishandeling?

Bron: RTL Nieuws                        –                                Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
 • Mooie blog! Volgens de cijfers en bestaande trainingen voor het onderwijs, zal het cijfer over herkenning huiselijk geweld / kindermishandeling niet om hoog gaan. Gerichtheid op een oplossing is de grootste valkuil voor handelingsverlegenheid.
  Waarom? Omdat twijfel en consequenties veelal leidend zijn, dus concrete eigen stappen uitblijven.
  Nee, dan de methode van NO KIDDING Stop kindermishandeling! Bewezen effectief in preventie in het publieke domein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen