Waar ben je naar opzoek?

Kunstvoeding is geen Happy Meal!

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Kunstvoeding is geen Happy Meal!

Borstvoeding Jamie Oliver

“Mijn borsten, mijn keuze!” zo predikte ik vol trots aan het begin van mijn zwangerschap. Vanzelfsprekend doelend op de kwestie: ga ik mijn baby borstvoeding geven of doe ik dat deze keer niet? Ik zou dit baseren op wat mij het beste leek op dat moment en mij absoluut niet van mijn stuk laten brengen door verpleegkundigen, kraamhulpen of betweterige buitenstaanders. Little did I know want uiteindelijk zat ik daar: aan het einde van mijn Latijn… met een baby aan de borst die kon zuigen wat hij wilde maar echt nauwelijks wat binnenkreeg…

Inmiddels krijg ik, nu ik wederom voor deze keuze sta, dik kippenvel van slogans zoals; “Breast is best”. Of commentaar in de vorm van; “Je wilt toch zeker wel het beste voor je kindje?”
Om vervolgens niet te spreken over de moderne en subtielere vorm van de ‘tepel door je strot gedouwd krijgen’. Meestal door middel van een één of andere (inter)nationale beroemdheid die vol trots haar kind aan de borst showt via Social Media. Het liefste nog tijdens de Oscaruitreikingen, want hé… Je bent pas ECHT een hippe, hardcore borstvoedende mama wanneer je het aandurft om an plein public je voedingstassen bloot te gooien.

Lees ook: Rake klappen bij borstvoedinguscolumn Sofie van den Enk.

Dwars gevoel

Ik word er een beetje dwars van. Misschien kan ik het zo samenvatten.
Ik word tegendraads van het gevoel dat ik geen keuze heb over mijn kind of cup(je). Tenminste: borstvoeding is DE én enige optie als ik de vrucht uit mijn schoot niet wil opzadelen met een chronische snotneus, allerhande nare allergieën, astma, diabetes en hartproblematiek op een leeftijd dat borsten bestemd zijn voor mannelijk vertier en niets anders. Nou… als je dat nog een keuze durft te noemen?

Jamie vs Adele

En zo nu ook Jamie Oliver; die notabene als man zijnde(!) lobbyt voor borstvoeding. En begrijp mij niet verkeerd; ook mannen kunnen prima een mening hebben over wat zij verantwoord vinden en wat niet. Maar als je zoals Jamie stelt dat het ‘makkelijk’ is om borstvoeding te geven, dan vraag je om problemen. Of in ieder geval om een goede draai om de oren.

Misschien moet je in dat geval tepelkloven, borstontstekingen, clusternachten enzovoorts hebben meegemaakt om het allemaal echt (en daarmee ook de keuze om van borstvoeding af te zien) te kunnen begrijpen.
“Fucking ridiculous,” was dan ook de respons van niemand minder dan Adele. Gevolgd door een quote dat degene die vrouwen onder druk proberen te zetten zichzelf kunnen …. Nouja, de vrije vertaling laten we even achterwege, maar het is duidelijk. Borstvoeding is niet makkelijk en niet iedereen kan of wil hier zich koste wat het kost aan wagen (ook die keuze heb je…).

Lees ook: Moederliefde zit niet in de melk die je geeft.

No pressure?

Maar ondanks deze wetenschap blijft de druk onder vrouwen, die deze keuze moeten maken, bestaan. Zelfs op een dusdanige manier dat vrouwen het idee krijgen een mislukking van een moeder te zijn wanneer er uit wanhoop toch naar de fles gegrepen wordt. Of zelfs depressief worden omdat ze het ‘beste’ wel willen geven maar het simpelweg niet lukt.

Denk aan de subtiele druk, zoals de slogans, Social Media posts en kleine stekende opmerkingen die zijn sporen zullen achterlaten. Of de directe veroordelende vinger die beschuldigend wijst naar de vrouw die haar kind evengoed liefdevol te eten geeft. Maar dan vanuit de poederdoos… (OH!)

Is het probleem dan ook niet indirect dat vrouwen geen borstvoeding WILLEN geven? Maar het proces ingaan met het gevoel dat het MOET lukken om welke sociaal opgelegde reden dan ook?!

Je hebt de keuze!

Desondanks is het bovenstaande een knallend succesrecept voor mislukking en dat terwijl kunstvoeding misschien niet ‘het beste’ is wat je je kind kan geven maar nog een lange weg moet afleggen voordat we dit scharen onder de fastfood, suikers- en e-nummers.

Misschien is het een idee om vrouwen weer het idee te geven dat er een optie is. Een keuze die je weloverwogen en vanuit je eigen gevoel kan maken. Zonder enig schuldgevoel en zonder veroordeeld te worden.
Want breast is dan misschien wel best, maar dat maakt kunstvoeding nog geen Happy Meal!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Kelly zei

  ik ben het inderdaad eens dat iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt. Al merk ik nu dat het steeds over de borstvoeding “mafia” gaat maar ik ervaar juist het tegenovergestelde.
  Ik geef nog steeds borstvoeding (kleine nu 14 maanden) en ja ik heb het geluk dat ik vanuit huis werk maar ook dan was het soms met bloed zweet en tranen.. Want borstonsteking, bijten als ze tandjes krijgen is niet altijd een pretje. Maar zolang ik er ontspannen mee om bleef gaan bleef het altijd goed gaan en voelde het voor mij goed!

  Toch heb ik vanaf de 6 maanden me continue moeten verdedigen waarom ik nog borstvoeding gaf, wanneer ik nou eens gaan stoppen en dat een grotere baby aan de borst toch echt niet kan! En dat zijn dan niet een paar mensen maar iedereen heeft ook hier een mening over!

  Eigenlijk zou ik met 1 jaar stoppen met bv omdat ik dacht dat het hoorde.. Gelukkig met een lieve man achter me en door m’n gevoel te volgen gaat het nog steeds goed! En straks als we hopelijk zwanger kunnen worden van de 2e dan zal het vanzelf worden of als de kleine niet meer wil.

  Maar voor nu geniet ik er lekker van! En ik hoop dat iedereen gewoon elkaar respecteert in zijn haar keuze 🙂

 • Patricia zei

  ik vind dit totaal geen negatief blog, eerder lekker realistich! En de titel Kunstvoeding is geen happy meal vind ik geweldig gevonden 🙂 Het is ook gewoon zo borstvoeding is ook niet zomaar even makkelijk er komt meer bij kijken. En dan kun je doorzetten prima ieder voor zich, maar lukt het niet hoef je jezelf niet schuldig te vinden. al die regeltjes tegenwoordig ik zou er moe van worden. en dan het woord kunstvoeding alsof het een chemisch bijeen gemaakt zooitje is wat je je kind te drinken geeft! Vandaar dat ze het ook aanprijzen tot aan de peutertijd. Eerst werd het aangeprezen als net zo goed als borstvoeding nu wordt het kunstvoeding genoemd 🙂 En denise heb je er geen zin in om borstvoeding te geven dan doe je het gewoon niet. Je moet doen waar jij je het beste en het lekkerste bij voelt.En zijn sommige mensen het daar niet mee eens lekker pech. Je zal er niet minder van houden omdat je het niet doet.

 • Trudie van der Zwaag zei

  Borstvoeding is de norm, dat lijkt me vanzelfsprekend. En in ons land kun je als ouders kiezen het kindje geen borstvoeding te geven maar een kunstmatig product. Ook kan de situatie zo zijn dat er geen keus is, terwijl de ouders het misschien wel graag zouden willen, en er dus kunstvoeding gegeven gaat worden (denk aan ernstige ziekte o.i.d). Daarnaast zijn er veel situaties waarin met goede begeleiding wel borstvoeding gegeven kon worden maar waarin de begeleiding faalde (of ouders geen begeleiding vroegen, dat kan natuurlijk ook, ook een keus).
  Jamie Olivier heeft positieve ervaring (fijn!) en steunt zijn vrouw hierin (zo hoort het ook!) Hij geeft daar als BN-er aandacht aan, top! Ik (moeder, kraamverzorgende en borstvoedingscoach) snap niet dat je hier zo negatief naar kijkt. Een eigen negatieve ervaring, teleurstelling misschien, hoeft toch niet te maken dat je ook zo negatief naar het hele borstvoedingsproces van anderen kijkt?
  Ter vergelijking: mijn man heeft een spierziekte. Een wandeltocht zal hij daardoor niet kunnen maken. Wordt ik dan boos of negatief wanneer er in het nieuws is dat wandelen gezond voor je is? Natuurlijk niet……(al vind ik het best jammer dat we niet kunnen wandelen, ik ga dan niet het gezondheidsaspect of het plezier van anderen ‘afkraken’ omdat ik nu eenmaal niet die fijne ervaring heb).
  Borstvoeding is de norm, kunstvoeding een keus (en goed dat het bestaat voor de situaties waarin het nodig is).

  • Femke zei

   Ik ben het volledig met je eens. Ik vind deze blog wel erg negatief geschreven, alsof er in de schrijfster nog een diep schuldgevoel leeft dat de borstvoeding is mislukt, dat ze zich zo aangevallen moet voelen.

   Ik vind het zo jammer dat er altijd zo in ‘kampen’ gedacht moet worden. Moeders die kunstvoeding geven, voelen zich aangevallen dat zij niet het beste met hun kindje zouden voorhebben. Moeders die borstvoeding geven, voelen zich door de kunstvoedingslobby gepusht om maar snel over te stappen op kunstvoeding, wanneer het even niet zo lekker loopt. En als je langer dan zes maanden voedt, ben je ‘vies’, is het ‘aandachttrekkerij’. Je kan het als moeder eenvoudigweg gewoon nooit goed doen.

   Iedereen is vrij om zelf de keuze te maken. Toen mijn oudste dochter werd geboren, wilde ik vanzelfsprekend borstvoeding geven. Met de houding van ‘lukt het niet, dan stop ik weer.’ Uiteindelijk heb ik haar 2,5 jaar gevoed en nu ben ik met de jongste dochter ook al weer 9 maanden onderweg en nog lang niet klaar.

   Vooral de eerste weken zijn zwaar, goede begeleiding is onmisbaar en zou in een boel gevallen beter kunnen. Dit heb ik bij de eerste zo ervaren en dan denk je bij de tweede dat je wel weet hoe het werkt, nou niet dus. Beide keren heb ik de eerste weken behoorlijk zwaar gevonden, met alle ongemakken die er bij komen kijken, van kloven, verstopte melkkanalen en borstontstekingen, overal geknoei met melk (hoge toeschietreflex), etc. Een vriendin zei eens ‘hoe langer je voedt, hoe leuker het wordt’ en dat heb ik mezelf altijd maar voorgehouden als ik op het punt stond op te geven.

   Overigens heeft Jamie Oliver veel commentaar gekregen op zijn opmerking dat het ‘makkelijk’ is, niet alleen van Adele, maar ook van een heleboel anderen (ja, zelfs van het pro-borstvoedingskamp). En hij zal ook heus wel weten dat het dat niet is, aangezien zijn vrouw ervaringsdeskundige is.

  • Ik denk dat je het teveel wilt lezen vanuit het oogpunt van een niet-borstvoedende vrouw, Trudie.
   Iets wat overigens niet het geval is, want hoewel ik nu nog lekker blanco voor de keuze sta, borstvoeding is nog altijd optie nummer één.

   Echter ben ik wel van mening dat als borstvoeding de norm is; al het extra gelobby van onder andere celebrity’s (Jamie Oliver is geen BN’er ;-)), niet eens zou bestaan. Het heeft dan tenslotte geen nieuwswaarde, want = gewoon. Bv vs Kv is een gevoelig onderwerp, maar doet het de kwestie dan ten goede om eigenlijk vrijwel altijd het meest gevoelige standpunt uit te lichten? Of is dat waar de oorspronkelijke weerstand jegens borstvoeding vandaan komt? Tenslotte zie ik nog geen foto’s van een trotse beroemdheid met een Difraxfles in zijn handen geklemd viral gaan.
   Anno 2016 bestaat er (gelukkig!) de keuze dat we onze baby’s kunnen voeden zonder dit direct ten koste te laten gaan van onszelf. Iets waar we heel erg blij mee mogen zijn, want een happy healthy mama is bijna (danwel net zo!) belangrijk als alle extra voedingstoffen van de borstvoeding.
   Iets wat in mijn opinie nog veel te vaak ondergewaardeerd wordt wanneer borstvoeding als ‘norm’ wordt gepresenteerd.

   Daarnaast: jij als borstvoedingsdeskundige zal als geen ander kunnen beamen dat ‘makkelijk’ en ‘borstvoeding’ niet samengaan. Iets waar in mijn ogen ook veel te weinig transparantie over bestaat. Wellicht uit angst om moeders af te schrikken, maar daarentegen -denk ik- één van de hoofdredenen dat vrouwen vroeg afhaken.

   Maar om het even samen te vatten:
   Hier spreekt geen kunstvoedende moeder met onzekerheidsproblemen, maar een (potentiële) borstvoedende moeder die haar buik vol heeft van de eenzijdige informatie wat borstvoeding betreft en de onderwaardering van het op één na beste alternatief op het gebied van babyvoeding.

   • Femke zei

    Jammer genoeg is borstvoeding dus niet gewoon. Eeuwenlang was dit de enige manier om babies te voeden, dus ja, het zou gewoon moeten zijn. En dus is dat gelobby nodig. En aangezien er in reclameblokken geen reclame wordt gemaakt voor borstvoeding, moet het op een andere manier gebeuren. Is dat eigenlijk niet hetzelfde? Een foto van een celeb die op Facebook of Instagram borstvoeding promoot, of een advertentie of reclamespotje van Nutricia/Hero/weetikhetwelkmerk voor kunstvoeding? Daarbij zit er in alle zwangerschapsdozen etc. altijd wel een proefpakje kunstvoeding, dus ja, dat kun je ook zien als een aggresieve vorm van productpromotie. Maar blijkbaar valt dit niet op, omdat kunstvoeding als ‘normaal’ wordt gezien en iedereen die borstvoeding promoot meteen tot de mafia behoort.

    Nogmaals, iedere moeder moet doen wat zij het beste vindt voor haar kindje. En dat is heel moeilijk met iedereen (met name andere moeders) die er van alles van vindt, ongevraagd advies geeft, de ongezouten mening spuit.

    Overigens heb ik gelezen dat als je kunstvoeding geeft, je het beste bij voeding nr. 1 kan blijven (ook na 6 maanden), omdat de opvolgmelk wél gezoet is met suiker en dus wel een soort van fastfood blijkt te zijn. Lees bijv. http://suikerwijzer.nl/waarom-zit-er-suiker-in-baby-opvolgmelk/

    • Dat er geen reclame word gemaakt voor borstvoeding lijkt me ergens logisch. Tenslotte zit daar geen bedrijf aan vast die voor de peperdure blokken etc. wil betalen.
     Nutricia/Hero etc. hebben restricties opgelegd gekregen als het gaat om het adverteren voor zuigelingenvoeding. Zo mag de nummer 1 variant niet gepromoot worden.
     Als kunstvoeding ‘normaal’ zou zijn, dan zou je dit niet hebben.

     Ik ben overigens absoluut niet tegen borstvoeding. Sterker nog: in mijn ogen is het wel normaal. Echter vind ik daarom de ‘big deal’ die eromheen ontstaat nergens voor nodig. Al denk ik ook niet zozeer dat dit een ‘overheids-dingetje’ is, o.i.d. maar eerder iets is wat is ontstaan door moeders onderling.

     Maar goed: het enige wat ik dan ook kan denken als ik zo een plaatje op Facebook zie is: Goh, leuk voor der. Maar verder niets. Ik krijg er letterlijk hetzelfde gevoel bij als wanneer iemand met een flesje en poedermelk in de weer is.

     Maar wat je zegt is zeker waar! Het is moeilijk om zelf te bepalen wat jij het beste vindt als je jezelf onder moet dompelen tussen de ‘haaien’ ;-).

 • Hanna Voorend- Den Hollander zei

  Kraamhulp bestaan niet. Zijn kraamverzorgende. Ieder zijn eigen keus wat voeding betreft.

 • Nienke zei

  Wat een herkenning. Bij mijn eerste geprobeerd onder druk van de omgeving. Bij de tweede de knop meteen door gehakt toen ik zwanger was: geen borstvoeding, past niet bij me, ik word er niet leuker van. Je hebt idd een keuze, maak die, blijf erbij en geniet van je kind.

 • Patricia zei

  Waar bemoeien mensen zich mee.. Het is zo vermoeiend!! Soms wil je wel bv geven maar lukt het niet zo goed, alsof je dan meteen je kind verwaarloosd. BV is misschien beter maar laten we blij zijn dat er een goed alternatief is wanneer je op wat voor moment dan ook beslist te stoppen met bv.

  Volg je gevoel!!

 • Antoinette zei

  Het is en blijft je eigen keus,je moet doen wat bij je past. Ik ben kraamverzorgende en laat de moeders dr keus,willen ze voor bv gaan dan gaan we ervoor. Willen ze kv geven dan doen we dat met liefde. Ik heb een moeder wel eens geadviseerd om met bv te stoppen, de volgende dag zat er een stralende gelukkige moeder in bed met haar baby aan de fles.

  • Carmelina zei

   Was je mijn kraamverzorgster toevallig? Wat een verademing was het toen ik na een aantal dagen ziekenhuis thuis kwam en er eindelijk iemand was die uitsprak dat de fles ook een optie was.. En dat die iemand er vervolgens ook was om mijn tranen op te vangen toen ik me “mislukt” voelde omdat de bv echt niet lukte.. Maar wat waren de voedingsmomenten ineens geniet momentjes ipv stress… Onze kleine man doet het geweldig en met nr2 proberen we het wel weer maar wat niet gaat gaat niet… Laat die buitenwereld maar lullen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen