Waar ben je naar opzoek?

Krijgen papa’s straks meer dagen vrij en langer verlof?

1 minuut lezen Marian Alons
Krijgen papa’s straks meer dagen vrij en langer verlof?

In een voorstel van de Europese Commissie staat dat kersverse papa’s minimaal tien dagen vrij moeten krijgen voor de geboorte van hun kindje. Dat zou een vooruitgang zijn voor de Nederlandse vaders, want die krijgen nu nog maar twee dagen vrij.

De Europese Commissie wil dit dus voor de Nederlandse papa’s vervijfvoudigen. Daarnaast maakte het gisteren plannen bekend die de verschillen in loon tussen de man en de vrouw moet verkleinen. Vaak hebben jonge mama’s meer moeite met het vinden vinden van een baan dan de jonge papa’s. De Europese vrouwen verdienen ook (nog steeds) veel minder dan de mannen. Dat zou komen door de ongelijke verdeling van de zorg voor de kinderen.

Lees ook: Bijna 70% van de vaders wil uitbreiding van vaderschapsverlof

De nieuwe plannen van de Europese Commissie zouden het makkelijker maken voor vaders om meer zorg van de kinderen voor hun rekening te nemen. 10 dagen vrij na de geboorte van je kindje, in plaats van de huidige 2 dagen die een vader nu krijgt!

Naast de vrije dagen wil de Europese Commissie ook gelijkheid van het vaderschapsverlof. Vaders moeten minimaal vier maanden vaderschapsverlof kunnen opnemen én ook moeten de mannen gewoon worden doorbetaald. Dag mag dan wel net zo veel zijn als tijdens de ziektedagen.

Voor elk Europees land gelden andere regels en richtlijnen wat betreft het ouderschapsverlof en de vrije dagen. Zie hieronder een klein overzichtje.

Hoeveel weken kunnen vaders verlof krijgen? (bron: OESO, 2016)

België 19,3
Duitsland 8,67
Finland 9
Nederland 0,4
Portugal 22,29
Verenigd Koninkrijk 2
Zweden 14,29

Het kan nog wel jaren duren voordat de plannen van de Europese Commissie echt doorgevoerd zijn en in de wetten worden opgenomen. Eerst moet het Europees Parlement het goedkeuren en de lidstaten van de Europese Unie moeten er ook nog mee instemmen. En dat kan nog wel eens moeilijk gaan worden…

Sommige landen, zoals Zweden Portugal en Oostenrijk, voldoen namelijk al aan de 10 vrije dagen voor kersverse papa’s. Zij zouden dan met de nieuwe regeling zelfs wat dagen moeten inleveren. Aan de andere kant zouden Nederland en Tsjechië tegen kunnen werken, omdat daar momenteel weinig verlof is voor de nieuwe vaders.

Hoeveel dagen verdiend een kersverse vader om vrij te hebben om bij zijn gezinnetje te zijn? En hoeveel weken/maanden verlof?

Bron: Nos.nl      –     Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen