Waar ben je naar opzoek?

Maken: Kokosmakroontjes

3 minuten lezen Claudia Verhey
Maken: Kokosmakroontjes

Vorige week was Inge aan de beurt met de eerste aflevering van Ik Kook Van Jou, en deze week heeft ze het stokje aan mij doorgegeven. Daar zeg ik als echte kookfanaat natuurlijk geen nee tegen! Vandaag geef ik jou het recept voor onze befaamde kokosmakroontjes!

Wie is de chef?

Ik zal me even kort voorstellen: ik ben Claudia, moeder van Noortje en Sjoerd en ik woon gelukkig getrouwd al weer heel wat jaartjes in Delft. Binnenkort start ik met mijn eigen bedrijf, vanwaaruit ik als family assistant jonge gezinnen praktische ondersteuning en coaching biedt om de tropenjaren wat meer ontspannen door te komen. Daarnaast ben ik freelance schrijver en kok. Ik hield een foodblog bij, die ga ik binnenkort weer nieuw leven in blazen. 😊

We zijn vaak in Friesland, waar mijn lieve mama woont, van wie ik de liefde voor koken toch echt wel heb meegekregen. Toen ik net op de middelbare school zat knipte ik al lekkere recepten uit tijdschriften om die thuis uit te proberen. Ik vind het heerlijk om wat uitgebreider te koken, voor bijvoorbeeld vriendinnen of familie. Jammer genoeg kom ik daar niet zo vaak aan toe als ik zou willen, maar ja, dat heb je nou eenmaal met een druk gezin. Verder vind ik het fantastisch om taarten, koekjes en andere zoetigheden te maken. Met name met verjaardagsfeestjes ga ik graag los.

De kinderen helpen lekker mee

Bakken vind ik extra leuk omdat mijn kinderen het heel leuk vinden om daarbij te helpen.
Kneden, mixen, balletjes maken, roeren, afwegen, zeker de oudste kan al bij een hoop dingen helpen. Het recept wat ik voor jullie vandaag ga prijsgeven is daarom ook een van de favorieten van mijn dochter, die vaak geen zin heeft om mijn culinaire brouwsels te proeven, maar wel regelmatig zelf vraagt “of we alsjeblieft weer eens kokosmakroontjes  gaan bakken”. Een verzoek waar ik graag aan voldoe, want het is leuk, makkelijk en lekker snel klaar. Ze krijgt ze dan af en toe mee in haar broodtrommel, dan is ze helemaal de koning te rijk.

Aan de slag met de kokosmakroontjes!

Wat heb je nodig om zelf kokosmakroontjes te maken? Niet zo veel, en je kunt het standaard in huis hebben.

Ingrediënten: 
200 gram kokosrasp (Jumbo heeft handige zakjes
200 gram (fijne) kristalsuiker
1 eetlepel custardpoeder
1/4 theelepel zout
3 eieren (maat L)
eventueel: 100 gram pure of witte chocolade

Verwarm om te beginnen de oven voor op 180 graden (hetelucht, gewone oven mag op 200 graden). Doe de suiker en de kokosrasp in een kom samen met de custardpoeder en de zout en meng met een spatel even goed door elkaar, dit kunnen de kids prima doen. Klop dan met een garde (of met een mixer zoals op de foto, mijn jongste wil altijd ‘mitsen’) de eieren goed los. Roer de losgeklopte eieren vervolgens door de kokosmix, tot het net een samenhangend geheel is.

De kinderen mogen van mij vervolgens de kokosmakroontjes maken; ik heb de grote bakplaat al bekleed met bakpapier en zij maken met de hand balletjes ter grootte van ongeveer een halve pingpongbal. Ik gebruik meestal het maatschepje om 1 eetlepel mee af te meten. Je kunt ook iets grotere kokosmaroontjes maken, gebruik dan een ijsschep (en bak ze iets langer, maar dat leg ik zo uit).

Bakken maar!

De kokosmakroontjes ‘zetten’ niet echt uit, dus er hoeft geen grote afstand tussen de makroontjes op de bakplaat. Je hebt genoeg voor tussen de 20 en 25 koekjes met deze mix (als je grotere maakt natuurlijk wat minder). De kleine variant bak je tussen de 11 en 13 minuten, de grotere tussen de 13- en 15 minuten. Houd ze goed in de gaten, want een paar minuten te lang in de oven zorgt voor zwarte puntjes.

Als je wilt kun je als de koekjes klaar zijn, en enigszins afgekoeld, de onderkant ook nog dopen in gesmolten (witte of pure) chocolade. Smelt daarvoor de chocolade in etappes van 20 seconden in de magnetron (tussendoor steeds even roeren). Als de chocolade helemaal gesmolten is, dip je de koekjes met de onderkant in de chocola, en laat je ze uitlekken op een rooster met een vel bakpapier eronder. Jum!

Heel veel bakplezier! Ik geef het stokje door aan mijn collega blogger Krissie en ben heel benieuwd wat zij gaat maken…

 

Foto’s: Eigen afbeeldingen

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

  • 1 dag geleden
  • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

  • 1 dag geleden
  • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

  • 1 dag geleden
  • 4 minuten lezen