Waar ben je naar opzoek?

Ik schrok: kinderen met anorexia steeds jonger!

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Ik schrok: kinderen met anorexia steeds jonger!

Anorexia kennen we allemaal wel. Meiden (in de meeste gevallen dan) die niet of nauwelijks meer willen eten uit angst om te dik te worden. Ook in mijn omgeving heb ik het gezien, en de gevolgen die erbij horen. Maar het nieuws dat gisteren over anorexia naar buiten kwam, schokte mij echt. De kinderen die anorexia krijgen zijn steeds jonger. En dan bedoel ik ook echt jong.

De NOS bracht zondag het verhaal naar buiten van een meisje van tien, dat anorexia heeft. In het filmpje vertelt ze over hoe anorexia haar leven beïnvloedt. Over het stemmetje in haar hoofd, dat haar boos vertelt: je mag niet meer eten! Mijn mond viel open toen ik dit zag. Tien jaar! Hoe kan dat? Ik dacht terug aan de tijd dat ik zelf tien was. Ik had nog nooit van anorexia gehoord en was totaal niet bezig met de vraag of ik te dik was of niet. Wat is er dan zo veranderd dat kinderen daar tegenwoordig wel mee bezig zijn, of in de ergste gevallen zelfs door geobsedeerd raken?

Selfies en make-up

Ik kan wel een aantal redenen bedenken. De focus is de laatste jaren alleen maar meer op ons uiterlijk gaan liggen. En dat dat niet alleen tieners en twintigers beïnvloedt, blijkt wel uit dit voorbeeld. Ik kan mij niet herinneren dat ik me vroeger druk kon maken over de kleren die ik aan had. Hooguit vond ik een bepaalde trui stom, omdat die niet lekker zat. Tegenwoordig lopen jonge kinderen al met make-up op selfies te maken. Niet alleen wij zijn verslaafd geraakt aan onze telefoon, ook het leven van kinderen speelt zich steeds meer op internet af. En daar stikt het natuurlijk van de perfecte Instagramfoto’s van dunne meiden met perfecte gezichtjes. Dat daar een (of meer) filter overheen zit, is makkelijk vergeten.

‘Gezond eten’

Daarnaast is de nadruk steeds meer gaan liggen op gezond eten en leven. Daar is natuurlijk op zich niks mis mee. Het is goed om te leren dat melk uit een koe komt en niet in de supermarkt ‘groeit’, dat het goed is om dagelijks groente en fruit te eten en dat sporten gezond is. Maar daar houdt het tegenwoordig niet op. Elke maand verschijnt er wel een nieuw dieet met de ‘waarheid’ over eten. Allemaal leuk en aardig, maar als mama voor de zoveelste keer aan een nieuw dieet begint, wat krijg je daar als kind dan van mee? Dat eten slecht voor je is?

Lees ook: Steek dat dieet maar in je reet!

Het lijkt mij in ieder geval niet gezond dat je als tienjarige (of nog jonger, echt waar!) eten haat, zoals het meisje vertelt aan de NOS. En ik ben ervan overtuigd dat dat niet zomaar uit de lucht komt vallen. Laten we afspreken dat we zelf allemaal doen wat we willen met eten, maar dat we onze kinderen leren dat eten goed voor je is en dat je het nodig hebt om een gezonde grote meid of jongen te worden.

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen