Waar ben je naar opzoek?

Kietelen traumatisch? Het zou verboden moeten worden!

2 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Kietelen traumatisch? Het zou verboden moeten worden!

Het lijkt zo onschuldig. Lekker stoeien, en je kind kietelen, terwijl je kind het uitgiert van het lachen. Grappig of toch niet? Journalist Jennifer Lehr van de Huffingtonpost schrijft dat het niet zo onschuldig is als het lijkt. Kietelen zou zelfs traumatisch zijn.

Ehm. Wat? Kietelen traumatisch?

Ok. Ik snap dat sommigen er niet van houden. Veel mensen vinden het zelfs ronduit irritant. Ik moet bekennen: zo iemand ben ik (nu) ook, maar als kind vond ik het niet erg, en vond ik het zelfs wel leuk, als onderdeel van het stoeien met elkaar. En ik merk ook dat zowel dochter- en zoonlief het geweldig vinden als we ze proberen te pakken, en vervolgens knuffelen / kietelen.

Lees ook: Dwing je kind niet om kusjes uit te delen

Kietelen als martelwerktuig

Dus, traumatisch? Kom op. Toch werd het blijkbaar ingezet als martelwerktuig notabene, lees ik in JMOuders. Onder andere door de nazi’s en de Romeinen. Dat is dus compleet nieuw voor mij. Misschien dat het woordje kieteldood daar dan vandaan komt?

Kindermisbruik

Door Jennifer wordt er zelfs een schrikbarende link met seksueel misbruik gelegd. Volgens haar zouden sommigen kietelen gebruiken als methode om grenzen te testen, en niet te worden betrapt. Het is immers zo onschuldig. Yikes. Je moet er niet aan denken…

Daarnaast heeft Jennifer nog een belangrijke boodschap: als het kind ‘stop’ zegt, stop dan ook. Dat vind ik vrij logisch. Je ziet vanzelf wel aan je kind of je kind het wel of niet leuk vindt. Daarmee leer je je kind bovendien grenzen aangeven. Ook dat klinkt me vrij plausibel in de oren. Als je kind ‘nee’ zegt, dan is het ‘nee’. Simpel. Datzelfde geldt voor kusjes geven. Wil je kind eens een periode geen kusjes geven, dat is dan misschien niet leuk, maar soit. Verplichte kusjes of knuffels zijn ook niks.

Lees ook: 5 tips hoe je kunt omgaan met driftbuien van je kind

Kietel erop los!

Voor de rest zou ik zeggen, kietel er lekker op los. Van Jennifer mogen we onze kleintjes die nog niet kunnen praten, niet kietelen, maar dat vind ik persoonlijk klinkklare onzin. Hoe heerlijk is het om die kleine even te kietelen tot ze het uitschateren… Natuurlijk, ook hierbij geldt: overdrijf het niet. Er zijn grenzen! Dat lijkt me vrij logisch. Met die kleintjes heb je bovendien vaak genoeg andere manieren om ze aan het lachen te krijgen: van kiekeboe tot gekke gezichten trekken. Net zo hilarisch en leuk!

Kietelen verbieden? Laten we dat dus maar niet doen. Alleen is het wel goed om er even bij stil te staan. Wat denk jij? Praat hieronder of op Facebook met ons mee.

Het stukje over kietelen komt uit ParentSpeak: What’s Wrong with How We Talk to Our Children—and What to Say Instead

Bron: Huffingtonpost

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen