Waar ben je naar opzoek?

Kerstvakantie… to do lijstje afwerken of winterslaap?

2 minuten lezen Esmee
Kerstvakantie… to do lijstje afwerken of winterslaap?

Het is kerstvakantie! Eindelijk vrij… de kinderen zijn moe en hebben ernaar uit gekeken. Ook mama heeft plannen gemaakt. Klusjes die steeds blijven liggen staan op het lijstje om in die twee weken te doen. Het zijn immers heel veel vrije dagen. Toch wil ik met de kinderen ook leuke uitjes plannen. Kortom… mama wil heel veel, maar hoe gaat dit lukken?

Hoera Kerstvakantie

To do lijstje in de prullenbak

Ik hoor mijzelf weleens mopperen dat mijn kinderen zo druk zijn. Als ik het begin van dit blog teruglees, herken ik mij in hun gedrag. Ik wil te veel en te snel in een te korte tijd… ik ben dan ook hyper! Tijd voor een pas op de plaats. Wat moet er nu echt gebeuren in huis? En moet elke dag gevuld zijn met activiteiten voor de kinderen?

Boodschappen blok

Winterslaap een idee?

Als ik aan het einde van een dag vol werk, brengen en halen van de kinderen naar school en sporten, boodschappen doen, wassen, koken, klaarleggen kleding en schooltassen, enzovoort, op de bank zit, denk ik maar aan één ding: Rust en ontspanning met een heerlijk kopje koffie samen met mijn man! Ook schiet er dan door mijn hoofd; ‘Wat zal een winterslaap heerlijk zijn!’ We gaan het dus anders aanpakken deze vakantie.

De juiste balans

Natuurlijk ga ik niet de hele vakantie op bed liggen. Ik moet op zoek gaan naar de juiste balans. Dat blijft in alles de leidraad. Net als in grenzen aangeven. Ik vind het heel belangrijk dat mijn kinderen weten hoe ze zelfstandig kunnen spelen. Ik geniet er zelf ook van om samen iets leuks te doen, een film kijken, fietsen door het park, bezoekje indoorspeeltuin, spelletjes spelen en knutselen. Dit afwisselen met zelfstandig op hun kamer spelen zodat ze een rustmomentje hebben en mama dus ook, haha! Tijdschrift, kopje thee, muziekje en helemaal niets verder!

Kinderen knutselen

Duidelijkheid voor de kinderen

Ook in de vakantie hebben mijn kinderen duidelijkheid en structuur nodig. Ze blijven anders vragen wanneer gaan we dit doen en wanneer mogen we dat? Dat werkt vaak ook heel onrustig voor mij waardoor ik inderdaad een heel gehaast gevoel heb. Eigenlijk niet fijn om in een vakantie een soort planning te maken, maar al is het een globaal overzicht dan heeft het een gunstig effect. Zie ook mijn blog 4 tips voor drukke kinderen.

Ook de ouder heeft duidelijkheid nodig

Als het voor mijn kinderen overzichtelijk is wat ze in de vakantie mogen doen, is dat voor mij ook duidelijker. Ik haal een paar to do’s van mijn lijstje die wel echt nodig zijn en daar ga ik mee aan de slag. Het is ook lekker als het dan gedaan is zodat er wat meer rust is in mijn hoofd als het opgeruimd is. Maar de andere geplande opruimklussen blijven gewoon even staan. Het is voor mama ook vakantie!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen