Waar ben je naar opzoek?

10 dingen die vaders met hun dochter zouden moeten doen en/of moeten leren…….

4 minuten lezen Dennis Hens
10 dingen die vaders met hun dochter zouden moeten doen en/of moeten leren…….

vader dochter relatie

Nu mijn vrouw Shirley zwanger is van onze zoon heb ik mij regelmatig afgevraagd of je een andere vader bent en/of dient te zijn voor een zoon dan voor een dochter. Een vader-dochter relatie is namelijk van onschatbare waarde, maar vaak ook onderontwikkeld omdat vaders vaak neigen naar het contact met hun zoon.

Ik ging op zoek naar de dingen die vaders met hun dochter kunnen ondernemen om hun dochter te leren wie ze zijn en wie ze zouden willen zijn. Een beetje literatuuronderzoek, een beetje google en wat eigen ervaring.

Conclusie: Bij de juiste aanpak zal jij als vader de belangrijkste man in haar leven zijn en zal zij zich ontwikkelen tot een krachtige, sterke vrouw met zelf ontwikkelde eigenwaarde.

Ik heb mijzelf dit de laatste tijd afgevraagd, ben op onderzoek uitgegaan en kom tot de onderstaande dingen:

 1. Laat haar je helpen met zelf de kleinste taken. Het uitruimen van een vaatwasser, opvouwen van de was (ook al kreukt ze het weer!) of even stofzuigen. Het klinkt raar, maar door de drukte ben je geneigd dit snel zelf te doen en niet even stil te staan of de kleine je wil helpen. Deze eerste “werkopdrachten” geven haar het gevoel dat zij ook bijdraagt en soms zie je de trots in haar ogen na het vervullen van deze simpele taak. In een later stadium draagt dit bij aan het feit dat zij zelfvertrouwen opbouwt om een taak (op school of werk) te voltooien.
 2. Probeer haar interesse(s) te begrijpen, ook al begrijp je ze niet helemaal. K3, Hello Kitty & Frozen mogen wellicht niet helemaal je ding zijn als man, maar dochters kunnen dit geweldig vinden. Luister, praat en stel er vragen over. Je leert haar dat jij als vader aandacht hebt voor haar interesses, hoe raar je ze wellicht ook vindt. Zij ziet jou als de belangrijkste persoon in haar leven, jou aandacht betekent dan ook veel voor haar.
 3. Bespreek kleine issues met haar moeder, zoals agendaplanning, wie doet er een kleine boodschap na het werk, etc. (geen grote problematie, s.v.p.) terwijl zij erbij is. Je dochter zal zo leren dat zowel de vader, maar ook de moeder en dus vrouwen een stem hebben in de relatie. Als je dit volhoudt, zal zij van nature op zoek gaan naar mensen die haar mening respecteren en naar haar luisteren. Het laat haar zien dat beide partijen (man én vrouw) een duit in het zakje moeten doen om een relatie te laten groeien.
 4. Zie vrouwen niet als object en praat niet denigrerend over vrouwen of over het lichaam van vrouwen. Extroverte mannen, waaronder ik zelf, kunnen met vrienden onderling nog wel eens stoere praatjes hebben, maar zorg er in ieder geval voor dat je dit niet uit tegen je dochter of in haar bijzijn. Ze luistert namelijk altijd mee en zal zich spiegelen aan jouw woorden. Complimenteer haar met hoe ze eruit ziet, ook als je wellicht een andere mening bent toegedaan. Ze is jouw prinsesje!
 5. Zie je een vrouw die je bewondert? Bijv. Dapne Schippers omdat ze zo hard loopt? Of Ranomi Kromowidjojo, omdat ze hard zwemt? Heb het daar met haar over, want zo inspireer je haar wellicht om later ook een succesvolle vrouw te worden. Mijn dochter betrek ik bijvoorbeeld vaak bij sportwedstrijden van Nederlandse vrouwen.
 6. Moedig haar aan om dingen te ondernemen die moeite kosten of die zij voor haar leeftijd “eng” vindt. Zeg haar dat je er altijd zal zijn om haar op te vangen. Dit kun je bijvoorbeeld toepassen bij het klimmen op klimrek en ze aangeeft dat ze wellicht bang is voor hoogtes of als ze ‘s nachts wakker wordt. Ik geef haar aan dat ik er altijd zal zijn om haar te beschermen.
 7. Geef haar en haar moeder (in haar bijzijn) complimenten. Doe dit alleen als je het meent en wees er creatief mee. Zelfs de kleinste complimentjes doen je dochter al stralen.
 8. Laat je dochter zien wat oneerlijkheid volgens jou is. Dat kan al vanaf zeer jonge leeftijd. Ben je vrijwilliger? Neem haar een keer mee. Lid van het Wereldnatuurfonds? Meld haar ook aan. Zo laat je als vader je emotionele en beschermende kant zien, die zij ooit ook in een man zal zoeken.
 9. Deel geheimen met je dochter die alleen bij jullie bekend zijn. Kleine grapjes, spelletjes of rollenspellen. Als alfaman beken ik in deze blog dat ik ‘s avonds vaak doorga voor het billenmonster. Onze dochter gaat dan onder het dekbed liggen en giechelt het al uit als ik onderaan de trap roep dat het billenmonster eraan komt.
 10. Zeg haar dat zij de enige persoon is die de baas is over haar lichaam. Haar lichaam is haar tempel. Zij bepaalt wat zij doet en hoe zij daarop reageert. Al vroeg kun je spelletjes spelen om te ontdekken hoe haar lichaam werkt: klimmen, springen, rennen, etc.

Deze lijst is onwillekeurig en uiteraard zijn er nog talloze belangrijke zaken die vaders hun dochters kunnen leren. Probeer, buiten vakantie en reguliere weekenden, tijd te maken voor je dochter. Het is namelijk een investering in de toekomstige ontwikkeling van je dochter, maar ook in jezelf. De eerste jaren zijn het belangrijkste in de vorming van het karakter en gedrag van meid. Waarom zou je daar dan niet in investeren in een vader dochter relatie?

Reacties
 • Claudia zei

  Met liefde heel zorgvuldig geschreven, mooi!

 • Jeroen zei

  Een Aantal punten in uw lijstje werken eerder averechts,je gaat hierdoor denken dat ze superieur aan mannen en ze wordt er arrogant van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen