Waar ben je naar opzoek?

Jaarlijks duizenden kinderen illegaal op vakantie

1 minuut lezen Marian Alons
Jaarlijks duizenden kinderen illegaal op vakantie

In het schooljaar 2015-2016 gingen er maar liefst 6000 kinderen illegaal op vakantie. En dat wordt dan ‘luxe verzuim’ genoemd. Het is natuurlijk ideaal: een vakantie nog voor het hoogseizoen is goedkoper en rustiger. Maar ouders kunnen wel een boete krijgen!

Het is best begrijpelijk dat ouders eerder op vakantie gaan (of later terugkomen). Ze kunnen vakantiefiles vermijden en vaak is het veel goedkoper om voor het hoogseizoen je vakantie te plannen. Vaak denken de ouders ook dat de kinderen de laatste weken voor de vakantie ook niets nuttigs meer leren.

Lees ook: Zomervakantie uitzoeken: hebben je kinderen ook iets in te brengen?

Volgens leerplichtambtenaar Theo Ruizenaar is ook die laatste paar weken/dagen erg belangrijk voor een kind: “Je benadrukt het hele jaar dat het belangrijk is om naar school te gaan, behalve als de ouders eerder met vakantie willen.” Volgens hem hebben mensen veel moraal, maar zodra hun portemonnee in beeld komt, is dat opeens verdwenen. Juist aan het begin en aan het eind van het schooljaar doen de leerlingen veel dingen samen om te binden en dat moet je niet onderschatten, aldus de leerplichtambtenaar.

Het is een vrij stabiel percentage aantal leerlingen dat ieder schooljaar aan luxe verzuim doet. Ongeveer 9 procent van de scholieren die verzuimen, doen aan luxe verzuim. In het schooljaar 2015-2016 waren dat er 6000. In ruim 2000 van deze leerlingen is een proces verbaal opgemaakt.

Boete of gevangenisstraf

Het kan bestraft worden met een boete – en die kan flink oplopen. Het gaat om €100 per dag dat je kind niet op school is. Er is wel een maximum voor €600 per gezin per week. Als de ouders en kinderen langer dan twee weken aan luxe verzuim doen, moeten ze voor de rechter verschijnen. En de boetes kunnen twee keer zo hoog worden als dit vaker voorkomt. Zelfs een voorwaardelijke gevangenisstraf kan er worden opgelegd!

De vraag is of de goedkope vakantie dan nog wel uit kan… 😉

Bron: RTL Nieuws

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen