Waar ben je naar opzoek?

Baby kweken uit huid: mannen in de toekomst overbodig?

1 minuut lezen Marian Alons
Baby kweken uit huid: mannen in de toekomst overbodig?

Je leest het goed. Onderzoekers zijn bezig om van huidcellen eicellen en zaadcellen te maken. Dit is al gelukt bij de celletjes van muizen. Hoe ver gaan we eigenlijk voor onze kinderwens? Hebben vrouwen in de toekomst geen man meer nodig om een kindje te krijgen?! 

De techniek heet in-vitrogametogenese, afgekort IVG. Wetenschappers hopen over een paar decennia deze methode ook bij mensen te kunnen toepassen. Maar moeten we dat eigenlijk wel willen?

Lees ook: 5x wat je moet weten over IVF

Het is goed nieuws voor koppels die onvruchtbaar zijn en zelf geen ei- of zaadcellen aanmaken. Zij zouden dan in de toekomst wel een kindje kunnen krijgen, door middel van deze techniek.

Zitten er ook risico’s aan?

Volgens Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad, is het belangrijk dat we hier goed over nadenken: “Er wordt geknutseld met celletjes, zodat er een bevruchting kan plaatsvinden. En daar kleven best ethische vragen aan.” Een kind zou dan genen van één ouder kunnen hebben. Is dat wel gezond?

Hoe werkt het?

Onderzoekers nemen cellen uit het lichaam, zoals huidcellen. Hier worden stofjes aan toegevoegd, zodat er een stamcel ontstaat. Uit die stamcel kan vervolgens weer een eicel, dan wel zaadcel voortkomen. Het is dan een kwestie van het celletje bevruchten, door een ei- of zaadcel toe te voegen. Als de eicel is bevrucht kan de ontstane embryo ‘ie in de baarmoeder van de vrouw worden geplaatst. Wie weet kan er in een toekomst van een mannelijke huidcel ook een eicel worden gemaakt – of andersom: van een vrouwelijke cel een zaadcel. Onderzoekers zijn er al mee bezig!

Lees ook: Wetenschappers testen kunstmatige baarmoeder voor premature baby’s

Op deze manier kunnen er in de toekomst eindeloos veel ei- en zaadcellen worden gemaakt. En dat is momenteel bij IVF niet zo. Het kan een uitkomst bieden voor stellen waarbij het op de natuurlijke manier niet wil lukken, zoals homoparen, alleenstaanden of ongewenst kinderlozen.

De toekomst van mannen wordt nu een beetje onzeker. Gelukkig blijft de vrouw altijd nuttig, omdat er toch een baarmoeder nodig is om het kindje te voldragen.

Wat vind jij van deze ontwikkeling?

Bron: RTL Nieuws

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen