Waar ben je naar opzoek?

Is er nog ruimte voor de echte jongens?

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Is er nog ruimte voor de echte jongens?

Als vrouw ben ik helemaal voor ‘female empowerment’. We zijn namelijk de tijd allang voorbij dat voor een vrouw het enige ‘recht het aanrecht’ is. Dit is een voortgang die wat mij betreft nog veel verder doorgezet kan worden. Als moeder, een moeder van een jongetje welteverstaan, begin ik me juist vandaag af te vragen hoe het dan met de mannen zit? Zorgt deze ‘vrouwelijke beweging’ er niet voor dat onze meiden later de beste kansen krijgen, maar dat onze jongens hiermee aan het kortste einde trekken? Dat kan toch niet? Mogen er ook nog echt jongens zijn?

School ingericht op vrouwen

Je ziet het al terug in het onderwijs. Er staan nog altijd meer vrouwen voor de klas maar ook de leermethoden zijn veelal ‘gemaakt’ voor meisjes. Die zijn er nu eenmaal beter in om te ‘stampen’. Iets wat jongens nog heel vaak lastig vinden, zeker op jonge leeftijd.

Typisch jongensgedrag wordt nog te vaak gezien als storend, jongens die dit gedrag in de klas vertonen wordt gezien als een last en jongens worden verplicht om zich aan te passen aan het ‘kunnen’ van de gemiddelde meid, want die kunnen wel stilzitten, luisteren en vanuit het boekje leren.

Lees ook: Laat onze jongens, gewoon jongens zijn!

Jongens mogen geen echte jongens meer zijn

Jongensgedrag wordt bij meiden vaak liefkozend ontvangen. “Het is een echte tomboy hé,” wordt er dan als compliment gezegd. Al dan niet aangevuld met hoe deze kwaliteit haar later veel verder gaat helpen in de wereld beheerst door ‘de grote boze mannen’. Waar een jongen vooral te horen krijgt dat dit gedrag in de kiem gesmoord dient te worden, afgekapt en afgesloten. Tenslotte zit niemand te wachten op een jongen die ook echt een jongen is, toch?

Dat er behoefte is aan acceptatie van jongensgedrag is iets waarmee SIRE al enige tijd geleden de vinger op de zere plek legde, maar veel van de reacties hierop omvatte precies wat ik zeg. Er werd vooral gepiept dat ‘meisjes ook best stoer mogen zijn’. Iets wat ik overigens niet ga ontkennen, maar jongens mogen toch ook wel gewoon nog jongens zijn?

Blijft er nog ruimte over voor onze jongens?

Juist in een wereld waar ‘female empowerment’ steeds meer terrein begint te winnen, en we onze dochters opvoeden als sterke, onafhankelijke vrouwen, is het belangrijk dat er ook ruimte blijft voor echte jongens. Voor de echte mannen. Een man die zichzelf geenszins bedreigd voelen door een vrouw die net zo sterk is als hij. En dat bedoel ik dan ook in de breedste zin van het woord.

Laten we juist tijdens deze vrouwelijke evolutie ruimte maken voor de ‘ik-val-gaten-in-mijn-broeken-’, boomklimmende-, modderetende-‘, ‘kan-niet-op-mijn-billen-zitten’, stoeiende, rauwdouwers van een knullen.

Voor de jongentjes die niets hebben met poppen, schoonmaken of keukenspeelgoed. Die nu eenmaal andere dingen nodig hebben om te leren, groeien en zich te ontwikkelen en hier ook begrip en steun voor moeten krijgen. Juist omdat dit ook voor hun zo belangrijk is.

Omdat een echte jongen zijn ook gewoon geweldig is, de wereld dit mag weten en wij met zijn allen dit niet moeten vergeten!

Photo by jonas mohamadi from Pexels

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen