Waar ben je naar opzoek?

Ineens heb je het: een melanoom!

4 minuten lezen Leonie
Ineens heb je het: een melanoom!

“Mam ben je ziek?” “Mam, je bent morgen wel weer beter toch?” Ik voel een brok in mijn keel wanneer ik mijn dochter van 3 deze vragen hoor stellen. Terwijl ik nog over mijn antwoorden aan het nadenken ben, kijk ik naar ons andere lieve meisje in de box. Een traan rolt over m’n wang. Lieve meiden, jullie moeten eens weten…

Het begon allemaal op die ene dag dat ik op de Facebookpagina van Love2bemama het bericht over de SkinVision-app las. Ik ontdekte na de zwangerschap van onze jongste dochter een vlek in mijn nek, maar omdat ik me topfit voelde en me daarom eigenlijk niet veel zorgen maakte, stelde ik een doktersbezoek alsmaar uit.

Lees ook: Doe nu GRATIS een huidcheck en wees huidkanker voor!

Toen ik las dat je via deze app een (moeder)vlek door experts kon laten beoordelen, besloot ik de app te downloaden en de vlek in te sturen. Al gauw volgde het advies van de dermatoloog uit Amsterdam: “Visit your doctor as soon as possible!”

Op naar de huisarts en de dermatoloog

Een bezoek aan de huisarts volgde en een paar dagen later zat ik al in de wachtkamer van de dermatoloog. “Kom binnen mevrouw, gaat het om die vlek in je nek?” Voordat ik er ook maar enigszins erg in had stond ik binnen 5 minuten alweer bij de balie met een briefje in m’n hand. “Graag binnen een week,” zie ik erop geschreven staan.
Achter de balie zie ik de dame die mijn briefje leest fronsen. Er wordt een arts bij geroepen om te helpen bij het inplannen van mijn spoedafspraak. Vol verbazing sta ik te kijken naar de toeters en bellen die voor mij zijn afgegaan. Waar ben ik nu dan toch in beland? Ondanks dat probeer ik nog steeds positief te blijven. Want joh, ‘zo vaak komt het toch niet voor dat (moeder)vlekken foute boel zijn?’

Lees ook: “Ik heb vrienden gemaakt met mijn kanker.”

Twee dagen later lig ik dan al op de behandeltafel. Ik probeer nog wat te glimlachen, maar de afspraak die dag voelt alles behalve positief. Er wordt naast de rare vlek in mijn nek ook nog een andere moedervlek uit voorzorg weggehaald. Wanneer ik de arts hoor zeggen dat het er allemaal niet goed uit ziet, verdwijnt ook die laatste glimlach van mijn gezicht, en wil ik het liefst zo snel mogelijk het ziekenhuis uit.

En dan volgt het wachten…

Tien enorme lange dagen wachten! Hoewel ik nog een sprankeltje hoop heb dat de artsen het helemaal fout hebben, bereid ik me ook al een klein beetje voor op het ergste. Op de dag voor mijn 32ste verjaardag volgt dan eindelijk de uitslag: “Mevrouw ik heb slecht nieuws: we hebben inderdaad een melanoom in uw nek geconstateerd”.

Agressieve vorm van huidkanker

BAM! Van een vrolijke moeder die volop in het leven staat, naar een moeder met een agressieve vorm van huidkanker! Alleen bij het woord ‘kanker’ schiet ik al vol. Hoe kan dit? Dit kan toch niet waar zijn? Ik voel me topfit! Hoe kan zo’n sluipmoordenaar mijn lichaam dan zijn binnengedrongen? Met de tranen in mijn ogen denk ik aan onze 2 lieve jonge meiden die vast nietsvermoedend bij oma aan het spelen zijn. Ik word door paniek overrompeld en kan alleen maar hopen dat er verder geen uitzaaiingen gevonden zullen worden.

Lees ook: Zwangerschap vergroot niet de kans op terugkeer borstkanker

De dagen die volgen staan in het teken van ziekenhuisbezoeken. We reizen af van het ene ziekenhuis naar het andere. Inmiddels weet ik dat de kwaadaardige tumor in mijn nek gelukkig goed te behandelen valt. Een operatie zal de kleine kans op mogelijke uitzaaiingen nog moeten uitwijzen, maar ik houd me vast aan de diagnose van de artsen: ik word weer beter!

Weg met die sluipmoordenaar!

Hoewel ik deze hobbel in de weg nog even moet bewandelen, kijk ik uit naar de tijd dat ik deze narigheid achter me kan laten. Door deze plotselinge rollercoaster besef ik hoe mooi het leven is, hoe dierbaar mijn gezin, mijn vrienden en familie zijn, en hoeveel je moet genieten van alle grote en kleine dingen om je heen.
Ook besef ik me maar al te goed, dat dit veel slechter had kunnen aflopen als ik nu niet aan de bel had getrokken. Ik ben de mensen achter de SkinVision-app dan ook eeuwig dankbaar. Want dankzij hen kan deze sluipmoordenaar al vroeg uit mijn lichaam verwijderd worden. Dankzij hen wordt me een zwaarder traject gespaard gebleven. En dankzij hen kan ik nog steeds hardop blijven zeggen:

La vie, est belle!

Heb je ook een vreemde (moeder)vlek op je lichaam geconstateerd? Download dan de SkinVision-app of raadpleeg de huisarts! Liever een keer te vaak aan de bel trekken, dan verder van huis zijn!

Dit is de website van SkinVision voor meer informatie.

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen