Waar ben je naar opzoek?

Leeftijd van man is belangrijker dan gedacht!

1 minuut lezen Marian Alons
Leeftijd van man is belangrijker dan gedacht!

Vaak wordt gedacht dat mannen tot op late leeftijd nog net zo vruchtbaar zijn als in hun jonge jaren. Uit recent onderzoek blijkt dat die vruchtbaarheid wel degelijk afneemt! Jonge vrouwen die nog kinderen willen hebben minder kans om zwanger te worden, als de partner (veel) ouder is.

De Amerikaanse universiteit Harvard University onderzochten 19.000 IVF-cyclussen bij 7753 stellen. Ze bestudeerden specifiek de leeftijd van de man en de vrouw en naar het aantal baby’s dat er werd geboren.

Het is bekend dat de leeftijd van de vrouw belangrijk is bij de vruchtbaarheid, maar dat dit ook voor de man geldt is nu wetenschappelijk bewezen. Het gaat hier om zowel een natuurlijke zwangerschap als bij medische behandelingen zoals IVF.

Resultaten

Vrouwen die jonger zijn dan 30 jaar en een partner hebben tussen de 30-35 jaar, hadden een goede kans van slagen om zwanger te worden met een IVF-behandeling: zo’n 73%. Als een vrouw van onder de 30 jaar en een oudere man (40-42) een kindje willen, is de kans wil kleiner dat het lukt met een percentage van 46%.

Lees ook: Kans op verminderde vruchtbaarheid door veel tillen

De slagingskans om zwanger te worden werd hoger, bij vrouwen tussen de 35-40 jaar en bij wie de partner jonger is dan 30 jaar. Hoe ouder de vrouw, hoe minder kans ze heeft om zwanger te worden (ook met een jonge man). Dit komt omdat haar eigen vruchtbaarheid dan ook afneemt. Bij vrouwen die zelf 40-42 jaar zijn had de leeftijd van de man geen invloed.

Er is nog meer onderzoek nodig, omdat de exacte oorzaak voor die verminderde vruchtbaarheid bij de oudere mannen nog niet duidelijk is. Wat zouden mannen kunnen doen om hun leeftijd te compenseren? Volgens onderzoeker Laura Dodge is het eigenlijk heel simpel: leef gezond. Het beste advies is om een gezonde levensstijl te hebben.

Bron: Onderzoek Harvard University                     –       Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen