Waar ben je naar opzoek?

Ik zit thuis en voel mij nutteloos

3 minuten lezen Britt de Waard Britt de Waard
Ik zit thuis en voel mij nutteloos

In mijn vorige blogs was al te lezen dat ik momenteel thuis zit in verband met een terugval in eetstoornis en depressieve klachten. Helaas zit er nog niet veel verbetering in en dat frustreert dit, liefst hardwerkende, vrouwtje enorm. Ik voel me schuldig naar mijn man toe, zwak ten opzichte van andere moeders, ik voel me zo nutteloos maar ben ik dat ook?

Zwarte dagen

Sommige dagen is het al een hele prestatie om überhaupt uit mijn bed te komen. Ik slaap enorm slecht, heb veel last van nachtzweten waardoor ik ‘s nachts vaak moet omkleden. Het plassen is na de zwangerschap ook niet bepaald minder geworden dus daar moet ik ook nog geregeld voor uit mijn bed. Natuurlijk hebben we dan ook nog de nachtvoedingen, die ik overigens helemaal niet erg vind (lekker stil in huis en een momentje tussen moeder en dochter). Toch heb ik vaak het gevoel dat ik nutteloos ben als ik maar wat thuis ‘zit’. Ik heb constant het idee dat ik dan maar extra werk moet zoeken in huis zoals de garage opruimen of iets dergelijks. Maar ben ik ook zo nutteloos? Is het werken aan mezelf niet ook al een hele klus?

Patronen doorbreken

Ik ben inmiddels met twee psychologen, een huisarts, een psychiater én een bedrijfsarts aan de slag om te kijken waar ze me kunnen helpen en iedere dag vallen steeds meer stukjes op zijn plek. Steeds meer gevoelens komen terug en kan ik beter nadenken over hoe bepaalde dingen zijn gelopen. Ik ben nu vooral bezig met het afleren van mijn eigen opgelegde regels en patronen… en ik kan je verklappen: dat is lastiger dan je denkt. Als je al jaren a roept en a doet en je moet dan opeens toch b doen terwijl a veel vertrouwder voelt dan is dat redelijk lastig te doorbreken. Dus eigenlijk ben ik daar wel de hele dag zoet mee… ik heb namelijk behoorlijk wat verkeerde regels en patronen. 

Doe ik dan voor de rest helemaal niets? Nee hoor… ik volg m’n afspraken uiteraard, verzorg 4 kinderen, een groot huis hou ik bij, de was, de strijk, de hond, de kippen en moet ik nog even doorgaan?

Ik maak mijzelf gek

Wat ik eigenlijk wil zeggen met deze blog is dat je jezelf behoorlijk gek kunt maken met je eigen gedachten. Zeg je soms wel eens in jezelf dat je iets niet kunt of mag? Probeer het eens… vaak klopt het niet eens! Dus bij deze daag ik mijn eigen gedachte uit? Ben ik nutteloos? Nee! Ik zorg voor mijn gezin, mijn huishouden, de financiën en laten we het allerlaatste puntje niet vergeten, iets wat ik zelf nog wel eens wil vergeten, ik mag ook goed voor mezelf zorgen. Lief zijn voor mezelf, voelen aan mijn lijf wat het nodig heeft, soms een stapje op de plaats maken!

Wat doe jij op een dag?

Denk eens na over wat je allemaal doet op een dag zonder er eigenlijk over na te denken? Als jullie het leuk vinden dan wil ik jullie wel eens een dagje meenemen in mijn leven als moeder van 4 kleintjes, als vrouw van een drukke man en als Britt. Ik denk dat ik zelf nog versteld sta van wat ik allemaal doe op een dag.

Heb jij het gevoel dat je helemaal niets hebt uitgevoerd op een dag? Daag jezelf uit! Schrijf eens op wat je hebt gedaan en knoop dan de volgende woorden in je oren: Je bent nooit nutteloos! Of je nu werkt, poetst of rust omdat je het nodig hebt… je zorgt voor jezelf! 

Foto door Kaboompics .com via Pexels

Britt de Waard

31-jarige moeder van 4 kids onder de 5 worstelend met haar eigen verleden en de wens om het anders te doen voor mijn gezin.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen