Waar ben je naar opzoek?

Hoogleraar: zwangere vrouwen zouden vijf echo’s moeten hebben

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Hoogleraar: zwangere vrouwen zouden vijf echo’s moeten hebben

Elke zwangere vrouw krijgt twee echo’s vergoedt van de verzekering, een rond de 10 weken om de duur van de zwangerschap goed te kunnen vaststellen en een bij 20 weken, om na te gaan of er afwijkingen in de organen zijn. Als je daarna nog een echo wil, moet je hier zelf voor betalen. Volgens hoogleraar Verloskunde van het AMC moet dit anders.

De hoogleraar, Eva Pajkrt, vindt dat vrouwen standaard vijf echo’s moeten krijgen tijdens de zwangerschap. Met deze extra echo’s kunnen afwijkingen bij het ongeboren kind opgespoord worden. Daarnaast kan gekeken worden of het kindje geen groeiachterstand heeft en kunnen signalen van vroeggeboortes beter opgepikt worden. Dit kan het aantal sterftes bij de geboorte verder naar beneden halen.

Lees ook: Extra echo: nuttig, of meer druk?

Deze twee oorzaken, groeiachterstand en vroeggeboortes, vormen samen 75% van de sterfte van baby’s tijdens de bevalling. Volgens Eva Parjkrt zou het goed zijn als er nog een echo wordt gemaakt rond de 13 weken, om grote structurele afwijkingen te zien, en bij 28 en 34 weken, om groeiachterstand te kunnen signaleren.

Naast het opsporen van problemen en zo het aantal sterftes bij de geboorte te kunnen beperken, wil Eva hier ook de ‘wildgroei’ aan echo’s terugdringen. Veel vrouwen kiezen er namelijk zelf al voor om een extra echo te nemen, bijvoorbeeld bij bloedingen of als ze ongerust zijn, of gewoon omdat het leuk is om je kindje te zien!

Bron: Nu.nl

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen