Waar ben je naar opzoek?

Extra echo: nuttig, of meer druk?

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Extra echo: nuttig, of meer druk?

De 20-wekenecho en de NIPT kennen we allemaal. Maar als het aan de Gezondheidsraad ligt, komt er nog een echo bij. Veel afwijkingen die bij twintig weken zwangerschap te zien zijn, zijn namelijk ook al te vinden bij dertien weken. 

Als bij 13 weken al blijkt dat het ongeboren kind een bepaalde aandoening heeft, heeft de zwangere vrouw langer de tijd om te beslissen of ze de zwangerschap voortzet of afbreekt.

Twee vrouwen, een oud politica en een beleidsmedewerker van NPV, hebben kritiek op het plan voor een extra echo. Volgens hen is niet duidelijk of de voordelen wel opwegen tegen de nadelen. Behalve dat de test duur is en minder aan kan tonen dan de twintigwekenecho, hebben ze nog een ander bezwaar. Hun grootste kritiekpunt haakt in op een discussie die al langer gaande is.

Lees ook: Twintig weken echo: Pretecho?

Volgens de vrouwen ligt de nadruk bij de screening van zwangere vrouwen verkeerd. Niet het opsporen en mogelijk behandelen van moeder en kind staat voorop, maar de vraag of de vrouw en haar partner de zwangerschap willen afbreken of niet. De aandoeningen waarnaar gekeken wordt tijdens de echo’s, zouden zogenaamd ‘niet verenigbaar zijn met het leven’. Maar wie bepaalt dat?

Ouders van een gehandicapt kind krijgen steeds vaker de vraag: Heb je je niet laten testen? Het wordt steeds minder normaal om bewust te kiezen voor een gehandicapt kind. Met een extra test wordt die druk volgens de kritische dames nog groter. Volgens hen wordt zo steeds meer gedaan alsof we zelf de ‘perfecte mens’ kunnen maken.

Wat vind jij? Moeten ouders minder ongerust gemaakt worden, of is het juist goed om sommige aandoeningen op te sporen?

Bron: Trouw, Nu.nl

Bron beeld: Flickr

Reacties
  • Lisette zei

    Niemand is verplicht een echo te laten uitvoeren. Iedere zwangere wordt gecounseld en kan zelf een weloverwogen keuze maken. Als verloskundige en echoscopiste denk ik dat een vroege echo zeker meerwaarde kan hebben,omdat je grote afwijkingen die moeilijk met het leven verenigbaar zijn zoals een grote open rug of open schedel eerder ontdekt. Dit kan een meerwaarde hebben voor de zwangere, haar partner en de omgeving. Maar nogmaals, dat beslist iedereen zelf, net als het wel of niet afbreken

  • miriam zei

    Ik weet niet of het direct ongerust maken is. Ik zou die extra echo zien als een extra moment om je kindje te zien. En hoe eerder, hoe beter is mijn idee 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen