Waar ben je naar opzoek?

Hoe leer ik mijn kinderen om geven leuk te vinden?

2 minuten lezen Marian Alons
Hoe leer ik mijn kinderen om geven leuk te vinden?

Met 3FM Serious Request werd het jongetje Tijn in één klap wereldberoemd in Nederland met zijn nagellakactie. Hij zamelde geld in voor het goede doel, terwijl hij zelf ernstig ziek is en waarschijnlijk volgend jaar er niet meer is. Nederland had het nodig, zo’n positieve instelling. Maar zijn alle mensen en kinderen vrijgevig en zo liefdevol?

Lees ook: Lieve ouders van Tijn

Als ouder wil je dat je kind het zelf leuk vindt om te geven, niet omdat jij het zegt. Een kind moet het niet zien als een klusje. Het geven moet goed voelen. Volgens onderzoekers is het een cirkel. Geven maakt mensen blij en blijheid maakt dat mensen meer geven.

1. Wees een voorbeeld. – Leg uit waarom je doet wat je doet

Uit onderzoek blijkt dat kinderen royaler zijn wanneer in ieder geval een ouder dat gedrag voordoet. Ook schijnt het belangrijk te zijn om over vrijgevigheid te praten met je kinderen. De kans dat een jongvolwassene aan een goed doel doneert is zo’n 18% als hun ouders in de afgelopen jaar ook een gift hebben gedaan. En als een ouder een donatie heeft gedaan én er ook nog over heeft gepraat met het kind, dan zou de kans dat een jongvolwassene doneert 33% zijn. Hetzelfde geldt met vrijwilligerswerk. Als je erover praat als ouder met je kinderen is de kans bijna twee keer zo groot dat je kinderen ook vrijwilligerswerk gaan doen.

2. Help ze te begrijpen waarom het nodig is

Voordat kinderen anderen willen helpen, moeten ze eerst snappen dat er hulp nodig is. Zou zou je bijvoorbeeld contact kunnen zoeken met de mensen in je omgeving die hulp nodig zijn. Als je kinderen hulpbehoevende mensen of situaties zien, zal het voor hun van iets onbegrijpelijks veranderen in personen met namen en verhalen. Als een kind 5 of 6 jaar oud is, kun je beginnen met vragen als: Wie denk je dat hulp nodig heeft in onze omgeving?

3. Laat ze de impact zien

Zodra een kind ziet dat zijn hulp daadwerkelijk nuttig was, zou een kind nog vrijgeviger worden. En dat is ook logisch. Uit onderzoek blijkt dat kids uit haar onderzoek liever cadeautjes gaven, dan ontvingen, omdat ze zagen wat voor effect het had.

Lees ook: Liefde geven, liefde ontvangen

4. Maak het onderdeel van wie ze zijn

Uit een recent onderzoek blijkt dat mensen die iets weggeven, waar ze zelf een hoge waarde aan toekennen, zullen ze meer betrokken zijn en is de kans groter dat ze blijven ondersteunen. Houd je bijvoorbeeld van sporten? Dan kun je misschien op een sportieve manier een bijdrage leven. Houd je van koken? Misschien kun je iets betekenen voor de voedselbank of de daklozenopvang. Zo hebben kinderen ook activiteiten die ze leuker vinden dan andere bezigheden. Probeer die te vinden.

5. Geef ze keuze

Kinderen verplichten om iets te doen levert zelfden iets op. Het is dus belangrijk om je kinderen de keuze te geven. Het moet voor kinderen niet aanvoelen als huiswerk. Er zijn verschillende vormen van geven: vrijwilligerswerk, geld doneren of goederen of je talent uitlenen. Natuurlijk is het goed om te kijken naar wat het beste past bij de leeftijd van een kind.

Betrek jij je kinderen actief bij je vrijwilligerswerk? Leer jij ze om geld te geven aan een goede doel?

Bron: Huffingtonpost.com

Bron: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

  • 1 dag geleden
  • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

  • 1 dag geleden
  • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

  • 1 dag geleden
  • 4 minuten lezen