Waar ben je naar opzoek?

Honden bij kinderen… ja of nee?

1 minuut lezen Esmee
Honden bij kinderen… ja of nee?

We zijn net binnen en eigenlijk alledrie een beetje beduusd. Vooral mijn dochter… De ‘aanvaring’ met een hond. Ze zijn namelijk geen honden gewend. 

Spelen op het strand

Blij renden mijn zoon en dochter over het strandje vlakbij ons in de buurt. Ideaal om er even helemaal uit te zijn.. rennen, graven, voetballen; heerlijk! Ook voor mij is het een frisse neus halen en zo’n uitzicht is super. Tot er een hond enthousiast aan komt rennen, gevolgd door zijn baasje niet wetende dat mijn kinderen helemaal geen honden gewend zijn. Gillend en huilend rennen ze weg. De hond wordt nog enthousiaster, want die denkt natuurlijk dat ze willen spelen. Zo gaat dit een tijdje door, want het baasje loopt rustig naar zijn hond toe. ‘Jee’, roep ik nog, ‘pak je hond!’

Honden bij kinderen

Dochter volledig in paniek

Ondertussen valt mijn dochter een paar keer door de alsmaar achter haar aan rennende hond en is volledig in paniek. Ik ga er snel op af en troost haar en ook mijn zoon die er ook zo onder de indruk van is. Echt, ik probeer uit te leggen dat het veilig is en de hond alleen wilt spelen. Het baasje heeft de hond ondertussen aangelijnd en legt uit dat hij hem niet los zou laten lopen als hij het niet vertrouwde en dat hij zelf ook een baby heeft. Ok, prima, netjes opgelost, maar naar de auto toe lopend, komt het stoom uit mijn oren!

Honden wel of niet aangelijnd?

Ook al is je hond te vertrouwen, ren naar je hond toe als een kind bang is. Dat is haar gevoel op dat moment. Nog nasnikkend troost ik mijn dochter en zie bij de ingang van de plas een bord dat er helemaal geen honden mogen lopen, ook niet aangelijnd. Pppfff!

Honden moeten aangelijnd

Vertrouw op je eigen gevoel

Tuurlijk, honden mogen ook lekker rennen. Maar houd er rekening mee dat niet iedereen honden gewend is. Dit is natuurlijk ook andersom. Mensen die last hebben van spelende, gillende kinderen, hihi! Toch ga ik een volgende keer meer voor mijn kinderen opkomen! Hun gevoel moeten we respecteren en ze mogen hun grenzen aangeven. En daarbij, wie zegt dat de hond te vertrouwen is, alleen omdat het baasje het zegt?! Blijft lastig! Honden bij kinderen…

Wat vind jij van de combinatie honden bij kinderen?

Reacties
 • Linda zei

  Helemaal mee eens.
  Honden aangelijnd houden in de buurt van kinderen.
  Rekening houden met de ‘angst’ of ‘enthousiasme’ van kinderen en honden.

  Maar het geld ook een beetje andersom, kinderen leren dat ze niet op honden moeten afstormen, vragen of ze een hond mogen aaien e.d.
  Dat voorkomt ook ‘narigheid’, want een hond heeft het altijd gedaan als het mis gaat.

 • Daiva zei

  Mijn dochter is opgegroeid met 2 bullterriers. Maar de kinderen van mijn vriendin zijn heel bang voor honden, dus als ze op bezoek komen, mogen de honden ook niet bij. Ik laat mijn honden ook niet naar andere mensen zo rennen, altijd kijk ik rond als niemand er is, mogen ze los, wel ik hou bijna geen rekening mee op een loslopend gebied, daar honden mogen los en als mensen voorbijlopen en gaan erover zeuren, ben ik ook heel hard in. Hier honden mogen los, dan moeten mensen maar andere kant op. Zo werkt het bij mij. En voor jezelf en je kinderen of dieren moet je zeker kunnen opkomen!

 • Hanneke zei

  Ik heb een hond en kinderen,8-9 jaar. Mijn hond laat ik alleen los als ik denk dat het kan. Dat is dus niet in de buurt van kleine kinderen want ik moet er zelf ook niet aan denken om ineens ook in ook te staan met een grote kwijlende bek en enorme tanden. Want dat is de realitiet voor een kind. Ze kijken de meeste honden recht in de bek.
  Mijn hond blijft niet alleen bij kinderen, wel bij de mijne maar die zijn de baas over de hond daar hebben wij wel voor gezorgd. Maar nooit bij de kinderen van een ander. Want ook als het niet kwaad bedoeld is kan zo een bek vol scherpe tanden een hoop schade aandoen. En pas achteraf is in mijn ogen te zeggen of de hond in deze situatie te vertrouwen was, of niet. En de of niet wil je toch niet op je geweten hebben.

  Ook sluit ik mij aan bij de reactie van Ines. Vele honden zijn niet of slecht opgevoed en luisteren voor geen meter. Ook al vind de eigenaar natuurlijk altijd dat dit wel meevalt en de hond ” nooit wat doet”.
  Wat mij betreft zouden alle honden verplicht op cursus moeten, elk jaar. Dan haal je in elk geval de echte rotte appels eruit. Maar dat is een andere discussie.

  Ik hoop dat je dochter er niks aan overhoudt en dat ze ooit kan genieten van het geElschap van een hond. Want goed gezelschap zijn ze wel 😉

 • Pauline zei

  Wij hebben een super lieve maar ook super grote hond. Ze is geweldig met onze zoon en andere kids, maar in haar enthousiasme enorm lomp. Ik snap heel goed dat het eng is als zo’n groot beest ineens op je af komt. Onze hond is even groot als veel kleine kinderen. Hoe zou jij je voelen als er een ijsbeer op je afkomt? Daarom gaan wij zo veel mogelijk naar het hondenstrand. Dit strand is het hele jaar toegankelijk voor honden. Wel jammer dat daar dan mensen komen die niet van honden houden, daar komen discussies van. Er immers genoeg strand hier in de regio waar honden niet mogen komen. Als het gebeurt grijpt ik overigens gelijk in. Laat mijn hond liggen. Vaak komt het geschrokken kind dan toch even aaien, even laten zien dat deze hond niet alleen groot en eng is, maar ook een heerlijke knuffel!

 • Marijke zei

  Jee, balen voor je dochter. Hopelijk komt ze er over heen. Mijn dochter is nog steeds bang voor honden nadat er in haar ogen zo’n grote hond te dichtbij kwam. Volwassenen vergeten nog wel eens, hoe lief een hond ook is, een hond is voor een kind enorm groot en dus intimiderend!

 • Malissa zei

  Vervelend dat het zo is gegaan. Ook jammer dat de kindjes zo zijn geschrokken van de hond. Kinderen en de ouder moeten altijd opletten met een hond, zeker een ‘vreemde’ hond. Maar de kans is groot dat de kinderen nog een keer een ontmoeting krijgen met een loslopende hond, dus misschien is het een idee om ook aan de kinderen te laten zien dat honden lief kunnen zijn maar dat ze bij een ‘vreemde’ hond wel altijd eerst moeten vragen of ze de hond mogen aaien!

 • Sanne zei

  Ow vreselijk! Wat sneu voor je dochtertje! Wij hebben zelf een hond (een grote duitse herder) en 2 kleine kinderen. Dit gaat prima.
  Maar ik kan mij voorstellen dat als kinderen niet gewend zijn aan honden en er komt er eentje naar ze toe gestormd dat ze doodsbang worden!
  Ik laat onze hond alleen los op het uitlaatveldje bij ons voor de deur en op andere plekken waar het toegestaan is. Als het niet mag moet je het ook niet doen. Mensen verwachten het niet en kunnen er van schrikken.
  Ik snap heel goed dat je boos was!
  Als je een hond hebt moet je hem opvoeden en hem uitlaten op de plekken waar het mag.
  Hopelijk is je dochtertje er snel overheen!

 • Jeetje, wat een rotsituatie! Ik vind ook dat hondeneigenaren beter rekening moeten houden met hun omgeving, vooral met kinderen. Het blijft een beetje zo’n ja en nee discussie of die hond te vertrouwen is. Ik weet dat er veel super lieve honden zijn, maar ik vertrouw er geen 1 in de buurt van mijn kleine kinderen. Ook al zouden ze niet bijten, ze kunnen wel wild zijn. Waar me ik persoonlijk mateloos aan irriteer zijn de hopen hondenstront die overal liggen bij speeltuintjes en parken, waar honden niet mogen komen. *zucht*

 • Pas nu wij zelf een hond hebben (en uitermate streng zijn in diens opvoeding) merken we eigenlijk pas hoe slecht andere mensen hun hond in de gaten houden. Regelmatig lopen hier op straat honden los (waar het niet mag), er wordt niet gecorrigeerd op slecht gedrag, en als er iets gebeurd zeggen ze: “dat doet ‘ie anders nóóit.”

  Helemaal mee eens dat je, als hondeneigenaar, verantwoordelijkheid moet nemen voor de acties van je hond. Als iemand duidelijk bang is, zorg er dan voor dat er verder niks meer kan gebeuren. Jij weet misschien wel dat het dier geen kwaad in de zin heeft, maar dat hoeft niet te betekenen dat het maar alles mag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen