Waar ben je naar opzoek?

10 NIET nagekomen voornemens van een moeder

6 minuten lezen denise Denise Meijer
10 NIET nagekomen voornemens van een moeder

We hebben allemaal verwachtingen over ons aanstaande moederschap. Veelal mooie verwachten en daarnaast ook strenge voornemens. Van te voren ben je er bijvoorbeeld stellig van overtuigd dat je borstvoeding gaat geven, of misschien staat dat juist niet op de planning. Jammer genoeg gaat het in de praktijk vaak anders en niet altijd zoals je het zelf voor ogen had. Daarmee wijken de ‘voornemens’ vaak af van hoe je het nu aanpakt.

Daarom; De 10 meest voorkomende voornemens van moeders, die zij NIET zijn nagekomen.

Geschreven vanuit de ‘ik en jij’ vorm maar op iedere moeder van toepassing! Mama’s to be… maak je borst maar nat! 🙂 Blogger Linda deed eerder al een boekje open en biechtte ook wat op.

niet nagekomen voornemens van een moeder

1. Je kind slaapt NIET bij jou op de kamer, laat staan in je bed.

Er is altijd geleerd dat kinderen beter gelijk op hun eigen kamertje kunnen wennen. Dit om eventuele slaapproblemen in de toekomst te voorkomen. Het maakt jou allemaal niet uit, want JIJ wordt hard, consequent en jouw kindje slaapt gewoon vanaf dag één in zijn eigen ledikantje.

Nu?

Na de geboorte staat er een nieuwe, extra wieg in de slaapkamer. Gewoon, omdat het wel zo gemakkelijk is in verband met eventuele nachtvoedingen (dat zeg je in ieder geval als iemand er om vraagt. Niemand hoeft te weten dat het is omdat je stiekem zelf een beetje last heb van verlatingsangst en omdat je het heerlijk vindt om de baby dichtbij te houden).

2. Echt niet alleen maar over kinderen praten!

O, vreselijk vond je dat. Van die ouders die niets anders konden doen dan praten over hun kind. Je vroeg jezelf steeds weer af hoe deze moeders het voor elkaar kregen om een simpel gesprek over het weer, zo om te draaien dat het wel moest gaan over de schattige regenlaarsjes van ‘Tobiasje’.

Nu?

Nu vraag je jezelf af hoe JIJ elk willekeurig onderwerp zo om kan draaien, dat het uiteindelijk gaat om hetgeen waar jij het liefste over praten. Drie maal raden wat dat is?

3. Perfect gestyled en in de make-up boodschappen doen (dus niet in een joggingbroek en al helemaal niet op Uggs…).

Met enig afgrijzen keek je naar vrouwen die in een trainingsbroek, gecombineerd met afgetrapte Uggs en fleecevest, in de supermarkt liepen en je nam het jezelf stellig voor: Ik zal altijd en dan ook echt ALTIJD! Opgedirkt de deur uit gaan. Een kind hebben is toch zeker geen excuus voor het verwaarlozen van jezelf?

Nu?

Snap je het nut niet van het opdirken voor vijf minuten supermarkt. Die tijd kan je toch beter steken in het opvouwen van de was, boterhammetjes smeren, de vaat, het stofzuigen (enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts)?

4. Onderhandelen met je kind.

Als mama NEE zegt, is het NEE!!! Zo moeilijk is dat toch niet?

Nu?

Zak je met knikkende knietjes en aan het einde van je Latijn, op ooghoogte met jouw volhardende wolkje van geluk. Voorzichtig fluister je in de overvolle winkel: “Als je nu stopt met gillen, krijg je thuis een ijsje. Goed?”

5. Je haren kort knippen.

Zo zonde vond je dat. Als je je buurvrouw, die normaal gesproken een weelderige bos aan zwarte krullen had, ineens naar buiten zag komen met een vlot, kort ‘mama-kapsel’. Je hebt nu ook geen moeite met het verzorgen van je haar. Waarom moet dat als je moeder bent geworden, plotseling anders zijn?

Nu?

Kijk je in de spiegel, naar een armzalig bos met triest stro. Je haalt je vingers en doorheen en blijft steken in een grote lading aan klitten. Klitten veroorzaakt door een combinatie van babyspuug, babymelk, talkpoeder en je vindt zelfs een verdwaalde lolly. Je vraagt je in ieder geval af of een korter kapsel niet praktischer is en snapt ook waarom bepaalde vrouwen er uiteindelijk voor kiezen.

6. Voeding uit potjes geven is NOT DONE!

Dat is toch niet gezond? Al die kunstmatige stoffen in een potje. Nee bij jou komen er alleen maar verse producten in huis en er wordt enkel verantwoord gegeten. Elke dag kook je een volwaardige maaltijd voor je kids. Pureer je dat indien nodig en vries je het in.

Nu?

Na een lange nacht en een nog langere daaropvolgende dag, duw je voor de man des huizes een pizza in de oven en warmt voor het gemak het overgebleven potje Olvarit op. In de daaropvolgende week besluit je voor ‘dit soort gevallen’ een voorraadje van hetzelfde in huis te halen. Vooral als blijkt dat jouw kind de potjes beter blieft dan alle zorgvuldig in elkaar gekookte, prutjes van mama.

7. Je seksleven ga je niet op een laag pitje zetten.

Ja, waarom niet? Je bent een vrouw, en ook vrouwen hebben zo hun behoeften. Althans, nu heb je meer dan genoeg behoefte er aan om ‘van bil te gaan’ en je kan je niet voorstellen dat dit ooit anders wordt.

Nu?

Kijken je man en jij elkaar aan.

Na de zoveelste slapeloze nacht, liggen de engeltjes eindelijk in dromenland. En in je achterhoofd vraag je jezelf af. Is dit dan eindelijk weer het moment? Het is namelijk alweer een tijdje geleden.

Zuchtend draai jezelf, enigszins gehaast om en nog voordat hij het kan vragen murmel je: “Vanavond niet schat. Ik heb hoofdpijn,” en valt direct in een diepe, welverdiende slaap.

Morgen een nieuwe dag. Met waarschijnlijk veel van hetzelfde. Zoek je naar tips om van dit probleem af te komen? Lees dan: 5 tips voor in de slaapkamer.

8. Een super opgeruimd huis blijven houden, ook mét kinderen.

Dat is toch onnodig? Al die rondslingerende speelgoed, plakkerige handjes op het raam, papiersnippers op de vloer en etensresten tussen de naden van het bankstel? Nee, jij zorgt er hoe dan ook voor dat het huis spik en span is, vooral als er visite op de agenda staat.

Nu?

Gooi je na de zevende keer (op één dag) hetzelfde klusje te hebben gedaan de handdoek in de ring. Gezellig chaotisch noem je het. Dat rondslingerende speelgoed, de plakkerige handjes op het raam, papiersnippers op de vloer en de etensresten tussen de naden van het bankstel.

9. Je oren laten hangen naar wat iemand anders zegt.

Jij bent de moeder en niemand anders. Als iemand commentaar heeft over jouw manier van opvoeden, dan kunnen ze de boom in. Je staat achter jouw opvoedingswijze en daar brengt niemand je vanaf.

Nu?

Word je onwijs onzeker van al het commentaar wat je heb gekregen sinds je moeder bent en twijfel je elke dag weer over je eigen capaciteiten. En het ergste? Je betrapt jezelf er ook wel eens op dat je ongevraagd advies geeft aan mede-mama’s. Oeps!

10. Op je eigen moeder gaan lijken.

Je irriteerde je mateloos aan je eigen moeder. Als kind, puber en zelfs als volwassen vrouw. In jouw ogen had je moeder een hele hoop dingen anders kunnen aanpakken en je nam jezelf stellig voor om nooit, maar ook NOOIT! Je kind te verbieden om: GTST te kijken, pas op zijn- of haar 18de voor het eerst naar de discotheek te laten gaan, ‘omdat ik het zeg,’ te zeggen, niet in discussie te gaan en maar vier euro zakgeld per week te geven tot ze uit huis gaan.

Nu?

Kom je tot de ontdekking dat je elke willekeurige ‘waarom’ van jouw kind, beantwoord met: “Omdat ik dat zeg.” Ook wanneer deze vragen waarom er geen GTST gekeken mag worden, er niet gestapt mag worden voor het 18de levensjaar en waarom hij, of zij maar vier euro zakgeld krijgt.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Over punt 10 heb ik zelfs ooit een boekje willen lezen, maar wat deed ik? Ik heb het nooit gelezen en laat het maar gewoon toe dat ik steeds meer op mijn moeder begin te lijken..:)

 • Patricia zei

  Omdat kort haar misschien beter is als een bosje stro 🙂 En ik denk dat ze niet iedereen daarmee bedoeld. Maar dat sommige het kort knippen voor het praktische !

 • Sofie zei

  Ik herken me er echt totaal niet in, ik heb het bijna allemaal omgekeerd. Omdat ik nu een voorbeeld ben voor m’n dochter ben ik véél ijdeler en netter. En ik blijk helemaal niet op mijn eigen moeder te lijken, hoewel ik dat wel dacht. En m’n haar is gelukkig ook nog lang! 🙂

  • Linda zei

   Gelukkig!! Het zijn ook iet punten die op elke moeder slaan maar misschien wel een paar herkenbare punten. Ik heb ook nog lang haar, lijk ook niet op mijn moeder en ik kleed mijzelf elke ochtend aan en smeer mijn wallen weg met make-up. In een joggingbroek ga ik ook niet naar de supermarkt.

 • maaike zei

  Haha het klopt idd als een bus. GELUKKIG ben ik niet de enigste hahaha.

  • Linda zei

   Gelukkig sta je er als moeder niet alleen voor! Ik ben blij te lezen als er moeders zijn die hetzelfde ervaren als ik. Niet alleen in dit maar ook in andere dingen.

 • Linda zei

  Leuk geschreven Denise en ook zo herkenbaar. Ik denk voor alle moeders wel. Geen moeder kan mij wijsmaken dat ze zich er niet in zal herkennen 🙂

 • Diana zei

  hahahaha herkenbaar alleen moet ff m’n frustratie uitten op punt 5…. Waarom wordt kort haar zo vaak aan moeder zijn gelinkt…. Alsof het automatisch minder werk vergt s’ochtends…. Niet bepaald in mijn geval…. Als ik op sta is t net een vogelnest hoor…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen