Waar ben je naar opzoek?

(H) eerlijk shoppen

1 minuut lezen Iben
(H) eerlijk shoppen

Onlangs was er weer ophef over het feit dat kledingbedrijven als H&M, C&A en Primark indirect zaken doen met textielspinnerijen in India die jonge werkneemsters uitbuiten. H&M liet hierop weten alle vormen van kinder- en dwangarbeid volstrekt onaanvaardbaar te vinden. De bewuste spinnerij die zich hier schuldig aan maakte is intussen door de Zweedse modeketen op de zwarte lijst gezet. Gelukkig maar.

Maar ondanks dat deze grote ketens er alles aan doen om uitbuiting van kinderen te voorkomen, willen wij lekker goedkope (kinder)kleding kopen en werken we het eigenlijk daarmee in de hand dat er op een goedkope en dus oneerlijke manier wordt geproduceerd.

En hoewel ik me ook graag ongans shop aan lekkere meepakkertjes voor weinig, zeker voor mijn kind, heb ik me eens verdiept in merken die wél op een eerlijke manier produceren.

Fair Trade

Het geitewollensokken-imago heeft het natuurlijk wel een beetje, dat Fair Trade. Totaal onterecht zo blijkt. Want een heleboel hippe merken produceren op een manier die eerlijk is voor werknemers en natuur en milieu. Alchemist, Imps & Elfs en Kuyichi zijn hier goede voorbeelden van.

Maar wisten jullie ook dat merken zoals Timberland, Little Label, Tapete en Naturino ook Fair Trade zijn? Helemaal niet stoffig of suf dus. Op websites zoals www.ecogoodies.nl, www.bambooz.nl, en www.ninie.nl shop je deze (h)eerlijke kleding.

Eerlijk shoppen duur?

Fair Trade producten staan natuurlijk niet bekend om hun scherpe prijs. Logisch ook als de producenten een eerlijke prijs krijgen. Toch valt het heel erg mee en zijn er genoeg niet eerlijke duurdere opties. En als die mooie kinderkleertjes ook nog een tweede of een derde leven krijgen door ze door te geven of te verkopen, zijn ze in plaats van duur vooral duurzáám. Een prima keuze dus. En met de wetenschap dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen en de leefomgeving van onze kinderen er niet mee wordt aangetast, shopt dat toch een stuk lekkerder!

Eerlijk shoppen

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen