Waar ben je naar opzoek?

Hoe weet je als dove ouder of je kind astma heeft?

Hoe weet je als dove ouder of je kind astma heeft?

Hoe weet je als ouder of je kind astma heeft? Of je nou doof of horend bent; heel veel ouders, doof of horend, hebben dit vast meegemaakt! Naar wat ik begrepen heb, is dat peuterastma vaak voorkomt. Maar hoe weten wij wanneer onze oudste last heeft van benauwdheid? Als wij niet kunnen horen dat zijn ademhaling piept. Hoe ik dit allemaal ervaar en aanpak, vertel ik in deze blog. 

Voor het eerst benauwd

Toen Jake, onze oudste, nog geen anderhalf jaar was, werd hij voor het eerst benauwd. Dat vergeet ik nooit meer, het was een enge gebeurtenis. Op een late avond lag Jake maar te woelen in zijn bed. Hij huilde soms om vervolgens weer in slaap te vallen. Dus hebben we hem bij ons op de bank gelegd, misschien last van een nachtmerrie, dachten we. Maar hij werd maar niet rustiger en toen zagen wij dat zijn rug hard op en neer bewoog. We vonden dat eng, wat is er toch gebeurd? Dus vroeg ik mijn ouders te komen, ik ben dankbaar dat ze altijd snel reageren als ik ze app. Wanneer ze bij Jake waren, hoorden ze zijn ademhaling piepen. Dat is dus hoe wij erachter gekomen waren wat hij had, zodat we met Jake naar de Eerste Hulp konden gaan (nadat mijn ouders gebeld hebben met de huisarts). 

Informatie kind met astma

Nadat een huisarts Jake zijn ademhaling gecontroleerd had en hem een puffer had gegeven, waarna hij maar niet beter werd omdat hij stevig tegenstribbelde, werden we naar een dokter verwezen waar hij meerdere keren werd verneveld en Prednison toegediend kreeg tegen een eventuele ontsteking in zijn luchtwegen.

Ter controle moest hij ook nog opgenomen worden. Dit allemaal terwijl wij midden in de verhuizing zaten en ik hoogzwanger was! De combinatie van de moeizame communicatie door onze auditieve beperking en de toestand waarin onze Jake verkeerde, maakte dat we op korte termijn veel te weten moesten komen. We wilden zoveel mogelijk informatie krijgen. Dit deden we door te schrijven met de dokter zodat we alles zwart op wit hadden.

Het was ook midden in de nacht. De adrenaline die door mijn bloed stroomde zorgde ervoor dat ik er rustig onder bleef en mijn hoofd koel hield. Zo staan mijn gedachten open voor alle informatie, kon ik mijn doofheid overwinnen en er echt zijn voor Jake. 

Speeltips voor kinderen met astma

Heb jij een kind met astma? In deze blog speeltips voor kinderen met astma. In Nederland zijn er ongeveer 640.000 mensen met astma, waarvan ruim 100.000 kinderen met astma. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren alleen nog maar…

  • Malu Latumeten

Toekomst met astma

Jake mocht gelukkig na één nacht in het ziekenhuis weer naar huis. Toen kregen we de voorgeschreven medicijnen voor de luchtwegverwijder en de ontstekingsremmer samen met een voorzetkamer met kindermasker, speciaal voor kinderen van 1 tot 4 jaar. 

Hoe ga je als dove ouder ermee om als je kind astma heeft? Wat deze gebeurtenis ons geleerd heeft, is dat wij goed moeten kijken naar zijn rug en borstkas, hoe hard hij op en neer beweegt en of zijn kuiltje tussen borstkas en strottenhoofd te diep gaat bij inademen. Ook of hij koorts heeft en hoest. Wij kunnen zijn hoofd wel voelen met onze handen of wangen, zonder oren. De hoeveelheid graden op de thermometer en zijn gehoest kunnen we wel zien met onze ogen zonder oren. Verder kan Jake snel moe raken na een inspanning, ook als die licht is. Dus wanneer hij weer benauwd is, gaan met die puffer en volgens schema (die wij ook mee gekregen hebben) afbouwen. 

Wij hebben ook geleerd dat onze familie er altijd zal zijn om onze doofheid samen keer op keer te verslaan om voor onze kinderen te kunnen blijven vechten. 

Heb jij een kind met astma? Hoe ervaar je dit allemaal als een ouder, doof of horend?

Cristina Kiekens-Burbea

Ik ben een dove moeder van 2 horende kinderen (zoon, Jake, van 3 en dochtertje, Ariana, van 1,8 jaar). Ik voed ze tweetalig op, samen met mijn dove man. Het is heel mooi om te zien hoe ze tot nu toe opgroeien met 2 talen, zelfs de oudste verzint al een klein aantal gebaartjes om zich duidelijk te maken naar ons toe. Niet alleen zijn woordenschat is hierdoor vergroot, maar ook zijn fantasie en creativiteit. Ariana doet zelfs mee!

Hoe pittig het ouderschap ook kan zijn en dat terwijl ik doof ben, neemt het niet weg dat ik nog altijd graag schrijf en een goed boek lees. Ik ben nog altijd de Cristina van voor kinderen, ook al bestaat mijn leven op dit moment grotendeels uit het moederschap. Maar sinds ik kinderen heb, ben ik voortdurend geïnspireerd door mijn ervaringen als een dove moeder van horende kinderen en ben constant op zoek naar een nog leukere lifestyle waarbij communicatie (met Nederlandse Gebarentaal) centraal staat.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen