Waar ben je naar opzoek?

Als dove ouder kletsen met je kind(eren)

Als dove ouder kletsen met je kind(eren)

In deze zomer is het weer vaker warm en zonnig, dan ga je lekker op fiets met je kind voorop of achterop. En kan jouw kind je de oren van je hoofd kletsen. Gezellig, toch?! Of jullie gaan samen ergens heen met de auto en je kind zit achterin. Ook daar kan je heerlijk luisteren naar dat schattig gebrabbel of een talenknobbel in wording en meepraten. Kletsen jullie ook altijd gezellig met je kind(eren) tijdens onderweg? Of luisteren ze in de auto liever naar muziek en geniet je even van de stilte?

Kletsen met je kind als dove ouder

Kletsen met je kind kan zo fijn zijn. Als dove ouder is kletsen met je kind wel anders dan als horende ouder. In dit blog vertel ik hoe wij daar als dove ouders mee omgaan.

Kletsen met je kind op de fiets

Thuis gaan we af en toe lekker op fietstocht met onze kinderen. Jake gaat bij zijn pappie achter op de fiets zitten. En Ariana gezellig bij mij voorop. Ik geniet sowieso van onze fietstochten, maar vanwege mijn auditieve beperking is het voor mij lastig om op de fiets met Ariana te kletsen over koetjes en kalfjes. Ik kan wel met Rob communiceren en met Jake ook, terwijl ze allebei naast mij meerijden. En Rob kan alleen met Ariana en mij praten, niet met Jake die achter hem zit. Er zal dus nooit een compleet communicatieverkeer tussen ons zijn. Ik moet tolken voor Rob wat Jake zegt en Rob voor mij wat Ariana zegt. Best wel grappig. Kinderen verstaan ons wel altijd als we tegen ze praten, maar dat is eenrichtingsverkeer. 

Het is niet zo’n groot probleem en we kunnen dat geklets nog altijd inhalen wanneer we ergens stoppen. Of eventjes als we voor een rode stoplicht staan. Dat is dus hoe het bij ons gaat tijdens een fietstocht. 

Hulpmiddelen voor dove moeders

In deze blog vertel ik je over hulpmiddelen voor dove moeders. In mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe ik aandacht van mijn kinderen trek. Maar hoe zit het met andersom? Aangezien ik auditief beperkt ben; hoe trekken kinderen mijn…

  • Cristina Kiekens-Burbea

Kletsen in de auto

Als ik zelf rijd, er niemand naast mij zit en mijn kinderen achterin, kan ik niet lekker volop met ze kletsen als we zin hebben. Die keuze heb ik niet, mijn oren laten me doodleuk in de steek in dat geval. Nee hoor, ik ben aan het overdrijven. Maar af en toe zelf iets zeggen in de achteruitkijkspiegel en eventjes kijken hoe het achterin gaat kan wel, maar daar blijft het dan ook bij.

Ik moet mijn ogen goed gebruiken tijdens het rijden en ik kan niet tegelijkertijd kletsen met Jake en Ariana en op het verkeer letten. Wederom, alleen pas wanneer mijn auto stilstaat voor een rode stoplicht of wij bij een geplande bestemming zijn. Aan me hebben ze niks als het op communiceren aankomt, maar gelukkig zijn ze meestal vrij rustig en kunnen goed met elkaar kletsen, lachen of luisteren naar de muziek (we hebben een aantal cd’s met kinderliedjes) en kijken genietend naar buiten. Gelukkig is het meestal een korte rit, voor een lange reis zijn we altijd met zijn vieren. Dan is Rob er of ik in de passagiersstoel en gebaart hij of ik mee, mocht er een kletsmomentje zijn.

Dat is dus mijn ervaring als dove ouder kletsen met je kind. Wat is jullie ervaring als een (dove) ouder(s)? 

Cristina Kiekens-Burbea

Ik ben een dove moeder van 2 horende kinderen (zoon, Jake, van 3 en dochtertje, Ariana, van 1,8 jaar). Ik voed ze tweetalig op, samen met mijn dove man. Het is heel mooi om te zien hoe ze tot nu toe opgroeien met 2 talen, zelfs de oudste verzint al een klein aantal gebaartjes om zich duidelijk te maken naar ons toe. Niet alleen zijn woordenschat is hierdoor vergroot, maar ook zijn fantasie en creativiteit. Ariana doet zelfs mee!

Hoe pittig het ouderschap ook kan zijn en dat terwijl ik doof ben, neemt het niet weg dat ik nog altijd graag schrijf en een goed boek lees. Ik ben nog altijd de Cristina van voor kinderen, ook al bestaat mijn leven op dit moment grotendeels uit het moederschap. Maar sinds ik kinderen heb, ben ik voortdurend geïnspireerd door mijn ervaringen als een dove moeder van horende kinderen en ben constant op zoek naar een nog leukere lifestyle waarbij communicatie (met Nederlandse Gebarentaal) centraal staat.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen