Waar ben je naar opzoek?

Hoe overleef je de peuterjaren

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Hoe overleef je de peuterjaren

Het begint vanaf een jaar of 2 en zal pas eindigen als je kind naar de basisschool gaat:
De peutertijd. Een wonderbaarlijke tijd, dat is waar! Maar niet om de redenen die je je waarschijnlijk voor ogen houdt op dit moment.

Nee het echte wonder zit hem namelijk in hoe je deze jaren ooit zal overleven.
Want, laat ik het zo stellen: er zullen momenten komen dat je jezelf liever zal opsluiten in het toilet met een hongerige hyena aan je zijnde, omdat deze gezelliger met je om zal gaan dan dat je peuter dit doet.

Peuternukken

Maar voordat je besluit om je jezelf heelhuids te laten verorberen in plaats van dat je nog één seconde hoeft te dealen met de zogenaamde peuternukken. Neem vooral een momentje om onderstaand lijstje te lezen, want de peutertijd? Je KAN het overleven en wel met deze 10 tips.

1. Kijk altijd met een schuin oog richting het toilet
Of nog beter: zet er een kinderslot op de wc-bril. Het toilet is namelijk een magische plek waar de meest uiteenlopende dingen in zullen verdwijnen. Voordat je het weet ben je dat ene erfstuk kwijt, omdat je peuter deze aan de zogenaamde verdwijntruc heeft willen onderwerpen. En mama maar zoeken…
Ook kan het gebeuren dat een voorwerp iets te groot is om vermist te raken. In zo een geval zijn boterhamzakjes en een wc-ontstopper je beste vriend. Niet vergeten!

2. Zijn ze boos? Zet ze in het water.
Een soort van reversed-Gremlin, dus. Maar water (en dan vooral WARM water) lijkt de magische oplossing tegen een chagrijnige peuter. Maar goed: dat moet je dan maar ook net voor handen hebben.

3. Koop oordopjes
Wellicht is het een soort verdedigingsmechanisme? Want peuters kunnen toonhoogtes bereiken die een einde aan het leven van je wijnglazencollectie zal maken.
Jammer genoeg is dat dan weer nauwelijks te voorkomen, maar permanente gehoorbeschadiging gelukkig wel! Door het gebruik van oordopjes, bijvoorbeeld. Bonus: Nu kan je ook rustig je boodschappen doen, terwijl je peuter de vloer aan het dweilen is in gangpad A.

Lees ook: De 20 eerste wereldproblemen van een peuter 

4. Wordt meester in ueh… alles!
Denk aan het vliegensvlug insnoeren van een kind in de buggy, of in hoe je als een echte ninja de slaapkamer uit moet kruipen. Het zijn de skills die elke peutermama in haar repertoire hoort te hebben. Als ze de komende twee jaar wilt overleven tenminste…

5. Onthoud: Ze overleven het wel!
Ja, ook als ze een kauwgommetje van de straat afplukken en lekker aan het oppeuzelen zijn. Mama sterft misschien wel zeven doden, maar goed: het is fijn om te weten dat je kind niet per direct ziek zal worden van alle smerigheid die ze over de dag verspreid in hun mondje proppen. Dat scheelt in ieder geval een telefoontje (of eerder duizend, eigenlijk) naar de huisartsenpost.

6. Denk ook aan jezelf
Een warm bad, een wijntje, je benen omhoog als je kind eindelijk besluit te slapen en Netflixen tot je erbij neervalt? Het mag allemaal! Sterker nog: het moet! Gewoon om even tot jezelf te komen en uit de wereld van Bumba en driftbuien te kunnen stappen.

7. Koop reserves van ALLES
En dan met name van je peuter zijn, of haar favoriete voorwerpen.
De tuitbeker, knuffel, blokkendoos… Het maakt niet uit. Gegarandeerd dat één van deze dingen een keer vermist zal raken en tsja. Dan breekt dus de hel los als je geen waardige (lees: identieke) vervanger paraat hebt om het leed te verzachten.

Lees ook: Zes dingen die je van je peuter kan leren. 

8. “Alle troep is op te ruimen!”
Iets wat je jezelf meerdere keren per dag zal mogen herhalen en essentieel om een zenuweninzinking te voorkomen. Er zit ook een kern van waarheid in. Al heeft je peuter eigenhandig jullie hele woning tegen de vlakte gewerkt: opgeruimd zal er moeten worden. Meerdere keren per dag, zeven dagen in de week.

9. Nee je peuter is niet bezeten.
Het lijkt zo, maar is echt niet zo. Dus voordat je je kind onderwerpt aan exorcisme: ergens onder dat krijsende, schreeuwende, allesverwoestende hoopje mens, zit nog altijd jouw lieve, kleine baby. Alleen je moet soms echt even zoeken. Dat is waar!

10. En het voornaamste van alles: BLIJF ADEMEN en bedenk jezelf:
Het is een fase… Het is een fase… Het is een fase… Het is een… AAAARGH!

Bron beeld: Flickr

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen