Waar ben je naar opzoek?

Alice (5) wil graag coole kleren voor meisjes

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Alice (5) wil graag coole kleren voor meisjes

Dat meisjes niet alleen maar meer houden van barbies, prinsessen en roze en jongens niet alleen maar van dino’s, raceauto’s en superhelden is onderhand wel duidelijk gemaakt. Maar daar lijkt de kledingindustrie zich nog niet veel van aan te trekken, blijkt uit de struggle die de moeder van Alice beschrijft.

Nog voordat ze twee was geworden, had Alice al een grote voorkeur voor dino’s. Toen ze een peuter was, omringde ze zich met alles wat maar met reptielen (levend of uitgestorven) te maken had. Ze had boeken, knuffels, eigenlijk alles.

Kleding

En bij die passie voor reptielen en dergelijke horen natuurlijk bijpassende kleren. In de beginjaren lukte het moeder Beth nog wel om kleding te vinden. Ze vond zelfs eens een jurkactig shirt met insecten erop. Nu Alice steeds ouder wordt, wil ze eigenlijk alleen nog maar shirts dragen met dieren, sport of superhelden erop.

Lees ook: Pick Your Battles

En laat dat nou moeilijker zijn dan gedacht. Want in de meeste grote winkelketens zijn er weinig meisjes kleren te vinden met Batman of dino’s erop. En jongens die liever shirts dragen met teksten als ‘Love makes the world go round’, hebben ook vaak pech.

In opkomst

Nu zijn er wel winkels en sites met wat ‘alternatieve’ kinderkleding. Maar vaak zijn de kleren daar aan de duren kant, en Beth heeft geen zin om voor elk shirt 30 dollar neer te leggen. Bovendien zijn de leukste prints voor meisjes vaak op jurken gedrukt, en die draagt Alice al niet meer sinds ze 18 maanden is.

Gelukkig zijn er steeds meer merken die langzaam aan het accepteren zijn dat niet alle meisjes roze willen. Beth vindt steeds meer kleding die de goedkeuring van Alice krijgen. Maar daarvoor moet ze wel alle sites af zodra de sale begint. Erg groot is de keuze namelijk nog niet.

Lees ook: Het is een jongen, dus hij moet op voetbal/hockey/judo/…

Zelf actie ondernemen

Hoewel Beth de veranderingen wel ziet, gaan ze voor Alice natuurlijk niet snel genoeg. Die wil NU leuke shirts. En daarom besloot ze het heft in eigen handen te nemen. Ze besloot een brief te schrijven naar een kledingwinkel waar ze wel gave shirts hadden voor haar broer, maar niet voor haar zelf.

In de brief schrijft ze dat ze gek is op shirts met Superman, Batman en raceauto’s, maar dat het bedrijf alleen maar meisjeskleren verkoopt met roze en prinsessen. Ze vraagt: “Kunt u alstublieft een paar coole shirts voor meisjes maken? Of een ‘geen jongens of meisjes’ afdeling, dus alleen een ‘kinderafdeling’?

Lees ook: Mogen jongens ook met poppen spelen? En meisjes met auto’s?

Hoop

Alice gaat er nu natuurlijk vanuit dat deze actie resulteert in een enorme variatie aan ‘stoere’ meisjeskleding. Beth durft haar die hoop niet af te pakken. Ze gelooft liever dat Alice door haar stem te laten horen de kracht heeft om dingen te veranderen. Nu, en later.

Bron: The Washington Post

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen