Waar ben je naar opzoek?

Hoe laat je je kind merken dat je hem waardeert?

3 minuten lezen Kim de Jong Kim de Jong
Hoe laat je je kind merken dat je hem waardeert?

Je kind is natuurlijk (meestal) de allerliefste! Maar laat je dat vaak genoeg merken? Natuurlijk kun je ze extra verwennen met een lekker snoepje of een klein cadeautje, maar hieronder lees je wat out-of-the-box tips om je kind te laten weten dat je hem/haar waardeert. En het leuke is, de meeste tips zijn ook toepasbaar op je partner! Win-win toch?

Tips: waardering uitspreken naar je kind

Verbaal je waardering uitspreken:

 • Het lijkt een open deur, toch wordt het vaak vergeten; “ik hou van je!” zo simpel kan het zijn, maar het is een simpel zinnetje met erg veel kracht en waarde
 • Heb een echt gesprek met je kind, ookal is het over een onderwerp dat je geen moer interesseert. Als je oprechte interesse toont en vragen stelt, voelt je kind zich gehoord. Vraag bijvoorbeeld eens naar zijn/haar favoriete game, of vraag door over een werkje van school. Wedden dat je kleine groeit van trots?
 • Geef een compliment. En dan niet over iets wat je kind heeft gemaakt, maar over hoe hij/zij is. Zeg bijvoorbeeld: “wat ben je toch lekker creatief”, of “wat ben je behulpzaam”. Hiermee laat je je kind voelen: ik mag er zijn!
 • Benoem het als je kind gedrag laat zien dat je fijn vindt. We zijn vaak geneigd alleen te mopperen als ze zich misdragen. Het is juist belangrijk gewenst gedrag op te merken. Dus zitten broertjes/zusjes voor de verandering eens wél lief samen te spelen, of wordt er zonder ruzie gedeeld? Zeg dan hoe fijn je dat vindt. 
 • Neem de angsten van je kind serieus. Tuurlijk, jij weet dat je echt niet door het putje van het bad kunt verdwijnen, of dat die geluiden op zolder van de verwarming komen en niet door spoken, maar je kind kan er intens bang voor zijn. Lach hem of haar niet uit, maar bespreek het serieus. Je spruit durft zich kwetsbaar op te stellen bij je, door hem uit te lachen beschaam je dit vertrouwen. Door je kind serieus te nemen creëer je een veilige haven, waar je kind zichzelf kan zijn en waarin alles bespreekbaar is.  

Blijf alsjeblieft tegen mijn roodharige kinderen zeggen dat hun haar prachtig is

“Wat heeft je dochter een prachtige kleur haar!” Een vreemde vrouw in de supermarkt spreekt me aan, terwijl ik bezig ben om fatsoenlijke stronken witlof bij elkaar te rapen op de groenteafdeling. Ik lach, bedank haar en zeg: “Dat vinden…

 • Denise Meijer

Non-verbaal je waardering uitspreken:

 • Stop een lief briefje in de broodtrommel van je kind. Je hoeft echt niet eerder op te staan om een A4-tje vol te pennen, een notitiebriefje met “veel plezier vandaag” is al voldoende. 
 • Iedereen heeft weleens behoefte aan een knuffel. Deel eens zomaar een kus, aai of knuffel uit. Zomaar. Uit het niets. Echt, moet je doen!
 • Maak het lievelingseten van je kind. Niet omdat ie jarig is, maar gewoon omdat het kan! Is dat friet of pannenkoeken, maar geen groente? Jammer dan, morgen is er weer een dag…
 • Plan eens 1 op 1 tijd met je kind. Laat je kind (tot op zekere hoogte dan) beslissen wat jullie gaan doen. Bioscoop met papa? Lunchen met mama? Hardstikke leuk om even quality-time samen te hebben. O, en laat je telefoon ook in je tas!
 • Speel mee. Bouw mee aan die treinbaan, drink dat twintigste denkbeeldige kopje thee en geniet ervan! Ja, ook als je het druk hebt, en ja, ook als je helemaal geen zin hebt. Al is het maar 10 minuten, het maakt echt veel verschil voor je kind. 
 • Gaat je kind altijd keurig om 7 uur naar bed? Laat in het weekend de teugels wat vieren, en laat je kind wat langer opblijven. Maak er een klein feestje van met wat chippies of warme chocolademelk. Wedden dat je kind zich heel wat voelt? Enne…een kwartiertje kan lang zat zijn hoor, dan heb je zelf ook nog wat aan je avond.

Heb jij nog aanvullende tips? We horen ze graag! Praat mee hieronder in de comments.

Photo by Brett Sayles from Pexels

Kim de Jong

Ik ben Kim. Ik run mijn chaotische gezin. Mijn man heeft PTSS, mijn zoon (5) is hoogbegaafd, we hebben een dochter (3) met het syndroom van Turner en tot nu toe een voorbeeldige baby. Ik hou van eten, koken, lezen en handletteren.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 11 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 11 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen