Waar ben je naar opzoek?

Do’s & don’ts om het geslacht van je baby te beïnvloeden

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Do’s & don’ts om het geslacht van je baby te beïnvloeden

Kiezen van het geslacht, kan dat? Ja, dat kan zeker! Er zijn talloze manieren om het geslacht te beïnvloeden, het een effectiever dan het ander. Er is echter ook een hoop onzin in omloop, van bakerpraatjes tot slecht uitgevoerde onderzoeken. Leonie van Noort, oprichtster en coach van Gender Balance, zet er een paar op een rijtje:

 

Shettles

De meest bekende is natuurlijk de Shettles methode. In 1970 presenteerde hij zijn boek, met daarin de claim dat je het geslacht van je kindje kunt bepalen door op bepaalde momenten te vrijen. Even heel kort uitgelegd: hij keek door de microscoop (in een tijd waarin DNA-onderzoek nog niet mogelijk was) en zag dat er twee soorten zaadcellen waren. Grote, trage zaadcellen en kleinere, snelle zaadcellen. De grote zaadcellen leefden langer, de kleintjes waren dan wel snel, maar kwamen ook sneller aan hun einde.

Lees ook: “Ga je door voor een meisje?” Sabrina kreeg 6 jongens ondanks anticonceptie

Aha! Moet hij gedacht hebben. Vrouwen leven over het algemeen langer dan mannen en dus moeten de dikkere zaadjes de dames zijn en de snellere zaadjes de heren. Dus als je een aantal dagen voor je eisprong vrijt, zijn de kleine, snelle jongens dood en maak je meer kans op een meisje. En kort na de eisprong zou perfect zijn voor de jongens, omdat zij de eicel sneller zouden bereiken.

Is dit ook echt zo?

Hoewel ik groot fan ben van dr. Shettles – hij heeft echt baanbrekend succes behaald bij onder andere het ontwikkelen van fertiliteitsbehandelingen – zat hij hier echt fout. Wat hij zag door de microscoop was een verschil tussen zaadcellen die al dan niet de transitie hadden doorgemaakt van jonge zaadcellen naar ‘volwassen’ zaadcellen. Een transitie die elke gezonde zaadcel doormaakt. Door de jaren heen is DNA-onderzoek de standaard geworden. En bij zowel de grote, trage, als de snelle, kleine zaadcellen, was de geslachtsverdeling 50/50. In de prullenbak dus met deze methode!

De Chinese geslachtskalender

Wanneer je 24 bent en een kind verwekt in januari, dan krijg jij een zoon. Een maand later en je krijgt een dochter. Misschien klopt het bij jou en toevallig ook bij je beste vriendin. Maar een rondje op internetfora en onder vriendinnen laat al gauw zien dat het succespercentage zo’n 50/50 is.

Lees ook: Aantrekkelijke ouders krijgen eerder een meisje

Ook bij het onderzoeken naar wat van invloed is op het geslacht, kwamen we bij Gender Balance geen enkel bewijs tegen dat deze bewering staaft. Natuurlijk is het hartstikke leuk om te zien wat een eeuwenoude voorspelling zegt, maar heel nauwkeurig is het niet. En hoewel het heel fijn zou zijn als we zo makkelijk het geslacht konden bepalen, kan deze chart je helaas niets vertellen over je daadwerkelijke kans op een zoon of dochter!

Bakerpraatjes

Draag je naar voren? It’s a boy! Meer in de breedte gegroeid? Vast en zeker een meid. Meisjes zouden je schoonheid ontnemen, terwijl je bij een zoon stralend voor de dag komt. En heb jij veel trek in zoet? Dat moet een dame zijn, want jongens houden meer van hartig. Een donkere streep van je navel tot je schaamstreek? Ook een teken van een jongen! En zo zijn er talloze andere bakerpraatjes in omloop. Hartstikke leuk om uit te proberen en over te fantaseren, maar ga de babykamer liever nog niet verven.

Als moeder van een dochter* en twee zoons kan ik je vertellen dat elke zwangerschap bij mij precies hetzelfde was. Terwijl mijn moeder vier dochters kreeg en elke zwangerschap andere kwaaltjes en cravings met zich meenam. Natuurlijk zegt mijn ervaring niets over de populatie als geheel, daarom vroeg ik het aan bijna 2000 vrouwen. Hun antwoorden varieerden van ‘het klopt‘ tot ‘alles wees op een meisje, maar er zat toch echt een piemeltje aan!

De pH-waarde

Men neemt een bekertje en vult deze met urine. Daarna dip je een pH-waardeteststrip in de urine. Blauw of groen en het is een jongen, roze of paars en het is een meisje. Hoe wordt dit bepaald? Volgens aanhangers van de pH-waardetest, is de urine van moeders die een meisje verwachten zuurder. Bij een jongen meer alkaline. En hoewel daar best een kern van waarheid in kan zitten, bevat onze urine per plas een ander pH-waarde.

Lees ook: Is het een jongen of een meisje? Euh geen van beide…

Bij het ontwaken met een volle blaas zal de urine geconcentreerder zijn. Drink jij na een flinke wandeling veel water, dan zal deze veel minder geconcentreerd zijn. Ook het sperma van je partner, maar ook je afscheiding, je inlegkruisjes en je hygiëne hebben invloed op je pH-waarde. Het testen met een pH-teststrip is een momentopname. En is niet geschikt voor het bepalen van het geslacht. Ook hier zal de succesratio rond de 50% liggen.

Wat zijn jouw kansen op een zoon of een dochter?

Waarom steeds 50% of 50/50? Omdat er maar twee opties zijn: je krijgt of een zoon of een dochter. En geldt dit op de populatie als geheel of zijn er andere kansen voor jou als individu? Als jij al een of twee kinderen van hetzelfde geslacht hebt, is de kans aanwezig dat je opnieuw een kindje krijgt van hetzelfde geslacht. Hoe dit komt? Daarover later meer!

Leonie van Noort is getrouwd en moeder van 3, een meisje in haar hart en twee jongens in haar armen. In 2016 richtte zij Gender Balance op, om andere koppels te begeleiden naar het verwekken van een zoon of een dochter. Kijk op Genderbalance.nl voor meer informatie.

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen