Waar ben je naar opzoek?

Hoe kom je uit een muistroom?

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoe kom je uit een muistroom?

Hoe kom je uit een muistroom? Wij geven antwoord op deze vraag! Het wordt komende dagen warm, heel warm en dit zorgt ervoor dat er veel gezinnen richting de stranden vertrekken, op zoek naar wat broodnodige verkoeling. Het zeewater is echter momenteel heel verraderlijk. Gevaarlijke muistromingen hebben er afgelopen periode namelijk voor gezorgd dat er meerdere zwemmers zijn omgekomen. Helaas ook kinderen. Met onze tips ga je veilig naar het strand en lees je hoe je uit een meistroom kan komen.

Een muistroom

Pas op met muistromen als je naar het strand gaat. In dit blog vertellen we je alles over een mui, muistromen en hoe je eruit komt.

Als ouder zijnde zit je aan het water nooit honderd procent op je gemak. Zeker niet op een druk strand waar het soms lastig kan zijn om goed overzicht te houden. Als je kind eenmaal een zwemdiploma heeft, zal je iets rustiger zitten, maar het is belangrijk om te beseffen dat de zee in niets op het gecontroleerde water in een zwembad lijkt.

Waar moet je op letten als je een dezer dagen met je kinderen naar het strand toegaat? Hoe maak je dit fijne, verkoelende dagje uit zo veilig mogelijk. Juist voor je kinderen?

En belangrijker, als het je overkomt; hoe kom je uit een muistroom?

Wat is een muistroom?

Wikipedia zegt dit over een muistroom:

Een muistroom is een stroming in het water nabij de kust, die zeewaarts gericht is. De stroming vindt met name plaats in de openingen tussen de zandbanken of de diepere gedeeltes op het strand. Deze stroming wordt veroorzaakt doordat water zich achter banken of andere obstakels kan ophopen en via de diepste plekken een weg terug naar zee zoekt via de mui, ook wel suatiegeul genoemd. Een muistroom is geen onderstroom. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan noch muistroom, noch een onderstroom iemand naar beneden trekken en onder water houden. Een mui brengt o.a. eenvoudig drijvende voorwerpen en mensen, voorbij de zone van de brekende golven. Daarbij kan de stroming een snelheid bereiken van 10 km/uur, waardoor een zwemmer die in de muistroom terecht komt niet terug kan zwemmen naar de kust.

8 tips om je kinderen koel te houden tijdens warme dagen

Wauw! Wat een zomer hebben we. Ondanks dat het super warm is en we verkeren in een hittegolf met extreme droogte, is dit natuurlijk wel honderd keer beter dan regen tijdens de zomervakantie. Vandaag is het een extreem warme dag….

 • Linda Bosscher

Tips veilig zwemmen

Ga je deze dagen naar het strand? Houd dan in je achterhoofd dat er muistromen kunnen zijn. Onderstaande tips kunnen je helpen veilig te genieten van een dagje strand.

Laat je kind niet alleen zwemmen

Het is, zeker als je kind een zwemdiploma heeft, verleidelijk om de teugels iets te laten vieren. Een mui is een onderbreking of geul in de zandbank die loodrecht op het strand staat waardoor het water met veel kracht naar de zee stroomt. Als je in zo’n muistroom terecht komt wordt je een stuk meegevoerd de zee op. Muien brengen zwemmers vaak in de problemen. Ook volwassenen! Die over het algemeen meer hebben en kunnen zwemmen. Kinderen raken daarnaast ook nog eens sneller in paniek als ze in een mui terecht komen. Laat je kind dus nooit alleen in het water gaan. Houd ten alle tijden toezicht en ga niet te diep.

Zwemvest

Het lijkt misschien overdreven als je kind een zwemdiploma heeft; maar een (goed passend) zwemvest geeft net iets meer verzekering. Het voorkomt niet dat je kind wordt afgedreven door een mui, dus het is desondanks altijd belangrijk om je kind niet te laten zwemmen zonder de toezicht van een volwassen, maar het zorgt er wel voor dat je kind blijft drijven ook al raakt deze in paniek.

Houd het advies van de Reddingsbrigade in de gaten

Op het strand wordt door middel van vlaggen en borden aangegeven of er kans is op gevaarlijke stromingen langs de kust. Houd dit dus ter plekke goed in de gaten. Twijfel je waar je veilig kan zwemmen? Schroom dan niet om de reddingsbrigade te vragen waar het wel oké is om het water in te gaan.

10x zomers warm? Let wel even hier op!

Eindelijk maar toch is het lekker weer. De mussen vallen nog net niet van het dak en de meesten genieten volop van de zomervakantie. Gisteren was zelfs de warmste 20 juli ooit. Tropisch warm. Genieten! Toch?! Een paar zomerse tips…

 • Sjoukje Dijkstra

Leer je kind wat je moet doen als in een stroming terecht komt

Veel mensen die door de stroming worden meegevoerd raken in paniek. Ze proberen op volle kracht de kust te bereiken, maar raken juist hierdoor in de problemen. Leer je kind, voor een dagje strand, wat hij of zij moet doen mocht je onverhoopt worden meegesleurd.

Wat moet je doen als je in een muistroom terecht komt?

De Reddingsbrigade adviseert zwemmers die in een muistroom terechtkomen niet in paniek te raken, maar het volgende te doen:

 • Probeer niet tegen de stroming in te zwemmen,  maar zwem zodra de stroming minder wordt, schuin uit de stroming weg en weer richting de kust.
 •  Probeer de aandacht te trekken van strandbezoekers of de Reddingsbrigade door om hulp te roepen of met de armen te zwaaien, zodat zichtbaar is dat je hulp nodig hebt.

  Bron: Reddingsbrigade Bergen
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 1 maand geleden
 • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 6 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 6 maanden geleden
 • 3 minuten lezen