Waar ben je naar opzoek?

Hoe beter de band tussen ouders en jongeren, hoe later ze beginnen aan seks

2 minuten lezen Marian Alons
Hoe beter de band tussen ouders en jongeren, hoe later ze beginnen aan seks

Jongeren die een goede relatie hebben met hun ouders beginnen op latere leeftijd aan seks, dan jongeren die niet zo’n goede band met hun ouders hebben. Dit is onderzocht door het Erasmus MC in Rotterdam, waarbij de jongeren twee jaar lang zijn gevolgd. Een belangrijke uitkomst vinden de onderzoekers, omdat de jongeren die later beginnen met seks minder kans hebben om als tiener zwanger te raken en lopen minder risico om een seksueel overdraagbare aandoening te krijgen.

Bij dit onderzoek is er gebruik gemaakt van gegevens van de Jeugdmonitor van GGD Rotterdam-Rijnmond. Het is voor het eerst dat er bij een onderzoek zoveel tieners, 2 jaar lang, meededen. 3000 jongeren verspreid over 76 scholen vulden een gezondheidsenquête in, waarbij er onder andere vragen werden gesteld over hun relatie met hun ouders en of de jongeren hun gedachten en gevoelens delen met hun ouders.

Er blijkt een groot verschil te zitten tussen de meisjes en de jongens en hun ouders. 8 procent van de jongeren schijnt al voor hun zestiende seks te hebben gehad; de jongens twee keer zo veel als de meisjes. De band van moeder en dochter is duidelijk merkbaar bij de seksuele ontwikkeling van de dochters. Als moeder een goede band met haar dochter heeft, is de kans namelijk minder groot dat ze voor haar 16e aan seks begint. Hoe ouder de jongere, hoe meer ervaring met bijvoorbeeld vriendschappen en intimiteit er is opgedaan. Zo zijn ze vaak beter op de hoogte van de risico’s van onveilige seks.

Vaders minder betrokken bij seksuele voorlichting

Meisjes brengen waarschijnlijk meer tijd door met hun moeders en zij laten zich meer beïnvloeden door hun moeders. Nederlandse mama’s zorgen meer uren voor hun kroost dan dat de papa’s dat doen. Hierdoor hebben ze ook meer de mogelijkheid om over seksualiteit te praten met hun dochters. Het effect dat moeders op hun dochters hebben, werd niet bij zonen en vaders gevonden. Onderzoeker Raquel Nogueira Avelare Silva zegt: “Misschien zijn zonen minder sterk beïnvloedbaar door hun vaders. Dit kan komen doordat de vaders niet zoveel tijd doorbrengen met hun kinderen, als de moeders dat doen.” Volgens hem is het ook goed om te kijken, hoe jongens beter kunnen worden ingelicht over seksuele voorlichting en hoe de vaderrol daarbij kan worden vergroot.

Lees ook: Dwing je kind niet om kusjes te geven

Vind jij ook dat de vaders meer moeten worden betrokken bij de seksuele voorlichting bij hun kinderen? Hoe zou dat moeten? Hoe is jouw band met je ouders en denk je dat dat invloed heeft gehad op je seksuele ontwikkeling?

Bron afbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen