Waar ben je naar opzoek?

Ik ben een moeder en verslaafd aan mijn smartphone

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Ik ben een moeder en verslaafd aan mijn smartphone

Het is één van die dingen waarvan je zegt dat je het nooit gaat doen, maar uiteindelijk toch ‘slachtoffer’ wordt van de verslavende uitwerking ervan. Je smartphone en dan doel ik voornamelijk op het overmatig gebruik, in combinatie met rondlopende kinderen.
Magazine KEKmama heeft een tijd geleden onderzoek gedaan naar het smartphone gebruik van moeders en maar liefst 40(!) procent geeft aan verslaafd te zijn aan het gebruik van haar telefoon.

Bezigheidstherapie

Ik negeerde de veroordelende blikken van de verpleegsters toen ik, terwijl ik in het ziekenhuis lag na de bevalling, dikwijls met mijn telefoon bezig was. Oké… Dit was ook een klein beetje een vorm van bezigheidstherapie (want ik kan namelijk absoluut niet stilzitten/ liggen), maar hoe erg is het eigenlijk dat je jezelf zonder smartphone verveelt? Zelfs al ligt er genoeg reden om jezelf te vergapen pal naast je, in een wiegje te slapen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

“Ik let heus wel op,” zei ik tegen mijn moeder die me voorzichtig probeerde te waarschuwen voor de ‘hypnotiserende’ werking van een smartphone en hoe een ongeluk in een heel klein hoekje zit. Zelfs al zit je niet het gros van de dag met je neus op een scherm gedrukt.
Overall let ik ook goed op en dit alles ging prima. Totdat mijn zoon in een onbewaakt moment van zijn loopwagen viel. Ja, terwijl ik op mijn telefoon zat dus.
Het was geen ernstig ongeval (gelukkig), maar dit had het zomaar kunnen zijn. Daar krijg ik ergens wel de bibbers van.

Lees ook: WAT deed je toen je je baby de borst gaf?

Het gaat volautomatisch!

Dus truth to been told… Ik ben één van die vrouwen met een smartphone-verslaving.
Ik kan hoofdschuddend een artikel lezen over iemand die zo dom is om Facebook te checken tijdens het autorijden, bijvoorbeeld. Om vervolgens zelf verleid te worden door Whatsapp, terwijl ik met 50 kilometer per uur over het wegdek ‘raas’.
En het ergste is nog? Dit gebeurd bijna volautomatisch.
Het blauwe LED-lampje knippert en ik MOET kijken wat zich afspeelt op mijn shiney mini-computer.
Zelfs al kruipt mijn baby (gelukkig nog met een slakkengang) door de kamer en zelfs -en ik zal me hier waarschijnlijk heel wat woede mee op de hals halen- terwijl ze bij me aan de borst lag.

1 december. Zet het in je agenda!

Nu is de pest dat ik, mede door mijn werk, afhankelijk ben van wat zich online afspeelt. Maar toch ga ik afkicken. Ik heb besloten dat ik mijn smartphone in de nabijheid van mijn kinderen, ga laten voor wat het is. Niettemin omdat ik geen afwezige, aanwezige moeder wil zijn. Maar ook omdat het op zoveel vlakken veel veiliger is.

Vanaf 1 december start de officiële afkickperiode. Van een maand, om te beginnen. Noem het een periode om te bekijken hoe een beperkt smartphonegebruik mijn leven als moeder gaat veranderen. Iets wat ik vanzelfsprekend ook met jullie zal delen, maar nog mooier is als jullie besluiten om mee te doen!

De ‘regels’ zijn gemakkelijk!

Nee we zijn niet van plan om je te gaan martelen en je te verplichten om je smartphone tegen de muur te smijten. Daarnaast weten we heus wel dat een leven compleet zonder smartphone, social media, of internet niet te doen is. Het doel is om het gebruik te beperken. Niets meer, niets minder.

1- Zet je WIFI, of 3G verbinding uit als je actief bezig bent met het zorgen voor de kinderen, tijdens het autorijden, fietsen of het avondeten. Zelfs al is er een tweede ouder in de buurt om op te letten.
2- Zorg er voor dat de belangrijke personen weten van jouw parttime offline-periode. Dus dat het kan zijn dat je veel later dan normaal op een Whatsappje zal reageren en voor belangrijke zaken enkel telefonisch, of via sms te bereiken bent.
3- Tijdens middagdutjes, na bedtijd, of als de kinderen op school zitten mag je vanzelfsprekend gewoon lekker swipen.
4- Maar als je goed wil doorpakken stel je ook voor jou en je partner alleen een paar uurtjes ‘offline-tijd’ in. Al is het maar om een filmpje te kijken, ofzo (gne gne).

5- Je mag je telefoon natuurlijk wel als camera gebruiken. Zo kan je wel schattige kiekjes van de kleintjes blijven schieten. Maar je zal wel even moeten wachten tot je ze op social media kan plaatsen.

Vanaf 1 december beginnen we dus. Zet het in je agenda en gebruik de hashtag: #offlinemama om aan te geven dat ook jij klaar bent om jezelf te distantiëren van die 40 procent aan smartphone verslaafde mama’s. Ik ben er in ieder geval klaar voor. Jij ook?

Bron beeld: Pixabay

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen