Waar ben je naar opzoek?

Hoax of niet: dit verhaal is gruwelijk en levensgevaarlijk

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Hoax of niet: dit verhaal is gruwelijk en levensgevaarlijk

Er duiken steeds vaker nare verhalen op over dingen die kinderen op internet tegen kunnen komen. Ook dit is weer zo’n verhaal. Of het helemaal waar is of toch een hoax, is moeilijk te achterhalen. Maar hoe dan ook: het idee is gruwelijk.

Je hoeft nog niet meteen je kind bij de computer/laptop/tablet/smartphone weg te trekken, want dit verhaal speelt zich tot nu toe vooral in Rusland af. Daar doet een afbeelding met tekst de ronde met de figuurtjes van het populaire Winx Club erop, een tekenserie die gaat over feeën die samen naar een toverschool gaan. De opdracht die op de afbeelding staat, is luguber en levensgevaarlijk.

Lees ook: 5 tips: je kind veilig op internet

Gas

In de tekst staat een opdracht voor de kinderen. Ze kunnen, als ze de opdracht goed uitvoeren, zelf een echte ‘vuurfee’ worden. Dat spreekt natuurlijk erg aan. Maar ze moeten de opdracht wel geheim houden, niemand mag weten wat ze moeten doen, ook, of misschel wel juist, ouders niet.

De opdracht die volgt is misselijkmakend. Het begint onschuldig: ze moeten, midden in de nacht, als iedereen slaapt, drie keer in hun kamer een rondje lopen. Vervolgens moeten ze “Alfey koninkrijk, lieve kleine feetjes, geef me de kracht, ik vraag het je.” zeggen. Oké, misschien een beetje doorgeslagen, maar nog niks aan de hand.

Maar dan komt het: ze moeten in alle stilte, niemand mag het horen want dan gaat de magie weg, naar de keuken sluipen. Daar moeten ze alle gaspitten openzetten, zonder het vuur aan te zetten. Dan weer terug naar bed, waar ze terwijl ze slapen het ‘magische gas’ in zullen ademen. Dan, als ze de volgende ochtend wakker worden, moeten ze de fee bedanken met de woorden: “dank je Alfeya, ik ben een fee geworden”.

Lees ook: Zijn smartphones en tablets gevaarlijk voor kinderen?

Slachtoffer

ALS ZE ‘S OCHTENDS WAKKER WORDEN? Als ze dit doen en niemand heeft het in de gaten, wordt er niemand in dat huis meer wakker! Ik vind dit verhaal zo ziek dat ik er misselijk van wordt. Het is ook niet zo gek dat het eerste slachtoffer van dit verhaal zich al heeft gemeld. Een vijfjarig Russisch meisje liep ernstige brandwonden op toen ze de gasoven aandeed en deze in de fik vloog. En hoe erg brandwonden ook zijn, zij en haar familie mogen van geluk spreken dat ze nog leven!

Andere moeders melden dat ze wakker werden en een zware gaslucht roken. Een moeder zag nog net haar dochter uit de keuken sluipen. Als ze niet wakker was geworden, was haar gezin van 8 nooit meer wakker geworden.

Hoax?

Oké, weer even rustig ademhalen. Is dit verhaal nou echt, of niet? Ik durf het je niet te zeggen. Het verhaal verspreidt zich snel op internet en ook ‘betrouwbare’ bronnen pikken het op. Wij à la Mama zegt het verhaal gecheckt te hebben bij de Russische krant The Moscow Times, een persbureau en zelfs de Russische ambassade in Nederland.

Lees ook: Door deze social media challenge belandt je kind in het ziekenhuis

Echt of niet, het is wel weer een goede wake up call. Het internet lijkt zo makkelijk om je kinderen mee te vermaken. Je zet even een filmpje op, of je laat ze zoeken naar plaatjes van hun favoriete programma. Maar wees dus altijd alert. Ook dingen die onschuldig lijken, kunnen heel vervelend uitpakken. Misschien toch maar weer over op de ouderwetse DVD, in plaats van internet?

Bron: Wij à la Mama

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen