Waar ben je naar opzoek?

De definitie van het woord ‘pleeggezin’

2 minuten lezen Krissie van den Broek
De definitie van het woord ‘pleeggezin’

Pleeg·ge·zin (het; o; meervoud: pleeggezinnen): gezin dat een pleegkind opvoedt.

Aldus Van Dale.

Klopt. Geen speld tussen te krijgen. Maar aan deze definitie heb ik wel heel veel toe te voegen. Wat betekent het eigenlijk voor mij om (onderdeel van) een pleeggezin te zijn? Wat heeft pleegzorg mij tot nu toe gebracht?

De naam doet het al enigszins vermoeden; pleegzorg heeft mij met name “zorg” gegeven. Zorg voor twee kleine mensjes, die op een dag (met al hun letterlijke en figuurlijke bagage) mijn leven kwamen binnenwandelen. Voor hen mag ik zorgen, van het smeren van de eerste ochtendboterham tot het zingen van de vaste slaapliedjes en alles wat daar tussenin gebeurd en nodig is. Elke dag weer. Op hen mag ik trots zijn, boos zijn, van hen kan ik horendol maar ook vreselijk vrolijk worden. Ik mag ze begeleiden in al hun kwetsbaarheden, ze koesteren, opvoeden, van hen mag ik houden, voor alles wat ze zijn.

Lees ook: Ik ben een echte (pleeg)moeder

Zorg brengt echter ook zorgen met zich mee. Ook dat heeft pleegzorg mij gebracht. Zorgen over hun levensloop, wat is geweest, wat nu is en vooral wat nog kan gaan komen. Mijn kapper vaart er wel bij, zullen we maar zeggen: elke zes weken in de verf, en geen grijze haar meer te bekennen!

Pleegzorg heeft mij geleerd om ruimte te maken. Ruimte in huis (chronisch te weinig), maar ook ruimte voor wat er allemaal bij komt kijken. Ruimte voor voogden, pleegzorgwerkers, ouders, familieleden, hulpverleners. Het hele circus komt elke keer voorbij. Met al zijn pracht en praal, toeren en kunsten, maar ook weleens met onbesuisd stampende olifanten die al dan niet per ongeluk de hele tent weer doen wankelen.

Lees ook: (Pleeg)moederdag

Pleegzorg heeft mij kwetsbaar maar ook sterk gemaakt. Kwetsbaar omdat ik eens heb moeten loslaten waar ik dat niet, nooit, nimmer dacht te kunnen, toen Vera een tijdlang bij haar ouders ging wonen. Kwetsbaar omdat ik besef wat een ongelofelijke verantwoordelijkheid (pleeg)ouderschap met zich meebrengt, en hoe ontzettend belangrijk rust en stabiliteit zijn voor onze zo kwetsbare kinderen. Sterk, omdat ik me weet vast te bijten in waar ik voor sta, ik niets of niemand uit de weg ga als het nodig is, om zo juist deze rust en stabiliteit aan hen te kunnen bieden.

Dus bij deze mijn definitie:

Pleeg·ge·zin (het; o; meervoud: pleeggezinnen): zoveel meer dan alleen “een gezin dat een pleegkind opvoedt”

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen