Waar ben je naar opzoek?

Het Kaneelspel. Levensgevaarlijk!

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Het Kaneelspel. Levensgevaarlijk!

germain13Jongen (13) 5 dagen in coma na kaneelspel

Het zal je maar gebeuren. Je kind zal maar zo’n Youtube filmpje willen nadoen en daarbij bijna  het leven laten. Echt! Het gebeurt. Daarom. Deze mama waarschuwt alle ouders. Haar kind kwam in het ziekenhuis na mee te hebben gedaan aan de zogenaamde Cinnamon challenge. De. Wat. Nou?

Juist ja.

Ik wist ook even niet wat ik hoorde, maar hoe onschuldig het ook lijkt: een hap kaneel proberen weg te werken zonder water, het is levensgevaarlijk. Dat ervoer de 13-jarige Germain aan den lijve. Bijna was hij er niet meer. Gestikt in een hap kaneel. Je kunt het je toch niet voorstellen. De gevaren schuilen hem in de dagelijkse dingen en overal in huis, maar dus ook op Youtube in de vorm van de zogenaamde Challenges. Die zijn in heel veel gevallen zinloos, allesbehalve grappig (Sorry, absoluut geen Jackass Fan) en dan ook nog eens levensgevaarlijk!

Velen herinneren zich nog wel de Charlie Charlie Challenge. Iets met glaasje draaien was het volgens mij. Ook levensgevaarlijk. Voor volwassenen is het al gevaarlijk om met occulte dingen bezig te zijn, maar voor kinderen helemaal. Ze hebben geen idee wat voor krachten ze uitnodigen in hun onschuldige levens. Laten kinderen nu net ook – nog meer dan volwassenen – open staan voor het spirituele. Daarmee zijn ze dus ook ontvankelijk en kwetsbaar. Voorkomen is dan beter dan genezen.

Hadden de ouders van Germain dit kunnen voorkomen?

Ik denk het niet. Je kunt ze niet eeuwig in de smiezen houden. Hoe dan? Moeten we als ouders paal en perk stellen aan Youtube gebruik? Wellicht. Zou Youtube zelf geen regels moeten hebben voor dit soort gevaarlijke zaken? Afschermen voor jong publiek? Bijvoorbeeld door dit soort materiaal achter een inlog te zetten of gewoon niet toe te staan. Er blijven nu eenmaal kinderen die dingen nadoen die ze zien.

Kun je je gelijk afvragen of we alle superhelden dan misschien ook in de ban moeten doen? Alhoewel, de meeste kinderen nog wel zo slim zijn dat ze realiteit van fictie kunnen scheiden. In dit geval gaat het natuurlijk om een zogenaamde onschuldige grap. Dat is ook het gevaarlijke eraan. Het is namelijk een grap die allesbehalve grappig is en ook nog eens een grap die een hele dodelijke afloop kan hebben. Om die reden kon ik het niet laten hier een blogje over te schrijven.

Pas op met het Youtube gebruik van jullie kinderen!

Hou vooral in de gaten wat ze kijken! Misschien ook goed om de trends zelf te blijven volgens. Natuurlijk, je hoeft je kind niet te stalken, maar het kan geen kwaad om te weten wat er leeft. Je zou er maar te laat achter komen, dat je kind mee doet aan dergelijke Pranks of Challenges. Te laat, want je kind ligt in het ziekenhuis en kan het niet meer navertellen. Te laat, want je kind is er helemaal niet meer!

“Mijn kind doet dat niet”

Is dit doemdenken? Horror scenario’s? Misschien wel, maar ik ben er erg van geschrokken. Dat deze mama op deze manier een waarschuwing doet uitgaan, vind ik erg moedig van haar. Daarmee stelt ze zichzelf ook kwetsbaar op. Kwetsbaar naar kritische mede-mama’s en papa’s. “Mijn kind doet dat niet.” Nee. Dat moet de mama van Germain ook gedacht hebben. Of wat nu als je kind het goedje per ongeluk te pakken krijgt, zoals dit jochie dat er van de zomer aan overleed? Ik zeg: alle kruiden in de kruidenlade, ook maar achter slot en grendel dus voortaan.

“My fans tried to kill me”. Dit is dus de Cinnamon Challenge. Lekker. Maar niet heus. Don’t try this at home 🙁

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen