Waar ben je naar opzoek?

Het belang van doen alsof voor kinderen

2 minuten lezen Linda Kamminga
Het belang van doen alsof voor kinderen

‘Kijk mama, wij zijn piraten!’
‘Jij bent de man en ik ben de vrouw en dit is onze baby.

Het belang van doen alsof

Kinderen beginnen al vroeg met ‘doen alsof,’ meestal rond een jaar of twee. Is dit goed voor de fantasie van je kind of zou je je zorgen moeten maken als je zoon of dochter wel heel veel tijd doorbrengt met een fantasievriendje?
Vandaag wil ik met jullie kijken naar wat wetenschappers hebben onderzocht over het belang van doen alsof. Er is veel bewijs dat aantoont dat ‘doen alsof’ heel goed is voor de ontwikkeling van je kind en dat het belangrijk is om dit juist te stimuleren!

Lees maar even mee:

Het belang van doen alsof

– Kinderen die veel samenspelen met andere kinderen en samen situaties naspelen, zijn over het algemeen beter in staat om de gevoelens van anderen te begrijpen en hierop te anticiperen. Bovendien zijn ze ook nog eens socialer en coöperatiever!

– Kinderen leren door doen alsof onderhandelen en compromissen sluiten met anderen.

– Door bijvoorbeeld een blok als telefoon te gebruiken, laat een klein kind juist zien dat hij al vrij jong in staat is om de werkelijkheid van zijn fantasie te onderscheiden. Hij realiseert zich steeds meer dat zijn denken losstaat van de buitenwereld en dat hij zelfs zijn gedachten kan gebruiken om de wereld om hem heen te beïnvloeden. Dit is een hele belangrijke stap in het ontwikkelingsproces van kleine kinderen.

– Doen alsof zorgt ervoor dat kleine kinderen beter leren omgaan met enge situaties. Wanneer ze bijvoorbeeld op monsterjacht gaan in het bos, is dit een speelse manier om om te gaan met de angst voor monsters. Ook helpt het bij de verwerking van angstige ervaringen. Door een doktersbezoek na te spelen, maar in de reproductie zélf de dokter te zijn, ervaart een kind een grotere controle over die eerdere ervaring.

Dokter spelen

– Bij het ‘nadoen’ van een situatie horen bepaalde sociale regels die ook van toepassing zijn in de echte wereld. Kinderen leren hier zo op een speelse manier beter mee omgaan.

– Recent onderzoek toont zelfs aan dat, in tegenstelling tot wat in het verleden werd gedacht, het hebben van een fantasievriendje helemaal niet slecht is voor de ontwikkeling van een kind. Kinderen die zo’n vriendje hebben zijn vaak erg lief en zorgzaam voor hun vriendje. Bovendien zijn ze zelfs beter in het begrijpen van het standpunt van een ander en zijn ze socialer in hun gedrag.

– Tenslotte heeft doen alsof een bewezen positief effect op tal van zaken waaronder: aandacht, geheugen, logisch nadenken, taalontwikkeling, verbeelding, creativiteit en het inhiberen van impulsief gedrag.

Ik denk dat het na deze punten wel duidelijk is dat het belang van doen alsof wel degelijk goed is voor de ontwikkeling van een kind. Ik zou zelfs voorzichtig willen stellen dat het zo belangrijk is, dat je je eerder zorgen zou moeten maken als je kind géén fantasie gebruikt in zijn of haar spel. In een volgende blog zal ik ingaan op manieren waarop je ‘doen alsof’ kunt stimuleren bij je kind.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen