Waar ben je naar opzoek?

Hartverscheurend: mama vertelt over doodgeboren tweeling

3 minuten lezen Jeanine van Brummen
Hartverscheurend: mama vertelt over doodgeboren tweeling

Toen Jacqueline Hoy en haar man erachter kwamen dat ze een tweeling zouden krijgen, was het wel even schrikken. Maar toen de ergste schok voorbij was, begonnen ze plannen te maken voor hun gezin dat straks vier kinderen zou hebben. Totdat Jacqueline op een maandagmorgen wakker werd en wist dat het niet goed zat.

Tot het moment dat het misging, had Jacqueline een zwangerschap zonder klachten. Zij en haar man waren het al snel eens over de namen: Henry en William. Bij elke controle waren de jongens gezond, ook de laatste controle. De jongens hadden vrolijk liggen schoppen en hun hartjes klonken goed. Er leek dus geen vuiltje aan de lucht.

Lees ook: Zwanger van een meerling. Dan maar eentje weghalen?

Maandagmorgen

Omdat ze in verwachting was van een tweeling, zaten er meer risico’s aan haar zwangerschap. Maar omdat alles steeds goed ging, had Jacqueline zich daar geen zorgen over gemaakt. Tot ze op een maandagmorgen, nadat ze haar kinderen naar school had gebracht, merkte dat haar tweeling wel heel stil lag. Ze dronk een glas ijswater en ging op de bank liggen, iets waardoor ze meestal wel gingen bewegen. Maar na een uur had ze nog geen beweging gevoeld en moest ze ook opeens overgeven.

Ze ging naar het ziekenhuis. De verloskundige die had wat moeite met het vinden van de hartjes, maar omdat dat bij tweelingen wel vaker het geval is, was die niet meteen gealarmeerd. Maar toen de gynaecoloog ernaar had gekeken, had deze verschrikkelijk nieuws: Henry was overleden. “De overweldigende pijn die toen over me heen kwam was oncontroleerbaar,” vertelt Jacqueline. “Het voelde alsof ik gevangen zat in een nachtmerrie en niet meer wakker kon worden.”

Toen Williams hartslag nog wel werd gevonden, kreeg Jacqueline meteen een spoedkeizersnede. “Ik weet nog dat het voelde alsof er 30 mensen om me heen stonden, die me vertelde dat ik het goed deed en dat ik gewoon moest blijven ademhalen. Ik wilde alleen maar schreeuwen: Haal me hier weg! Haal de pijn weg!”

Lees ook: Moeder eert overleden zoon op bijzondere manier

Je kent geen liefde tot je een kind hebt…

Toen Jacqueline bijkwam uit de verdoving, hoorde ze haar man huilen. Ze wist meteen wat dat betekende en wilde haar ogen niet openen, omdat ze dan het nieuws zou moeten horen dat ook William het niet gered had. “In de week die volgde had ik alleen maar te veel vragen, te veel pijn en een vreselijk gebroken hart. Iemand zei me eens: Je kent geen liefde tot je een kind hebt. Dat klopt ook. Maar je weet ook niet hoe een gebroken hart voelt, totdat je een kind verliest.”

Uiteraard was de tijd na deze verschrikkelijke gebeurtenis loodzwaar. Het lichaam van Jacqueline had niet door dat de kindjes er niet meer waren, dus alle natuurlijke processen zoals de borstvoeding die opkwam gingen door.

Meer bekendheid

Uiteindelijk werd als oorzaak voor Henry’s dood ‘onverklaarde stilgeboorte’ vastgesteld. William kwam te overlijden doordat ze samen de placenta deelden. Jacqueline en haar familie zijn nog steeds kapot van verdriet, maar hebben wel besloten hun verhaal te delen. Op deze manier willen ze meer aandacht vragen voor stilgeboortes in Australië, waar ze wonen.

Lees ook: Moeder houdt terminaal ziek kindje in haar buik om bijzondere reden

Ze hopen dat als meer families zoals zij hun verhaal delen, dit de druk op de overheid vergroot om meer onderzoek te laten doen. “Niet weten waarom onze baby’s hier niet met ons zijn, breekt elke dag mijn hart,” vertelt Jacqueline. “Als er meer onderzoek wordt gedaan, hadden we misschien kunnen weten waarom dit was gebeurt en hadden artsen kunnen onderzoeken hoe dit voorkomen kan worden.”

Bron: POPSUGAR               –             Bron beeld: Pixabay

Reacties
  • Mae zei

    Je kent geen liefde totdat je een kind hebt? Verschrikkelijk om zoiets kwetsends te zeggen. Dus mensen zonder kinderen zijn liefdeloze wezens zonder betekenis?! Schaam je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen