Waar ben je naar opzoek?

Alsof het loslaten van je kinderen in de ‘grote boze wereld’ al niet eng genoeg is. Is er ook nog eens een nog grotere, bozere online wereld waar ouders zichzelf zorgen om moeten maken. Zo ging er vorige week nog een Amber Alert uit voor de 12-jarige Hania. Het meisje zou, door middel van een online spelletje, slachtoffer zijn geworden van grooming.

Alle blogs over het thema Social Media opvoeding hebben wij samengevoegd in een dossier.

Grooming wat?

Grooming is een manier van digitaal kinderlokken. Veelal zoeken groomers hun slachtoffers uit via social media-kanalen en via spellen met een chatfunctie, zoals; Tik Tok, Minecraft, FortNite en Star Stables. De meeste slachtoffers zijn tussen de 11 en 15 jaar oud. Kinderen van deze leeftijd zijn gevoelig voor grooming, omdat ze nieuwsgierig worden naar seks en seksueel getinte berichtjes dus best spannend kunnen vinden.

Vertrouwensband

Een groomer zal zich voordoen als een leeftijdsgenootje om op deze manier langzaam het vertrouwen van het kind te winnen. Als er eenmaal een ‘vertrouwensband’ is ontstaan, dan gaat het allemaal steeds een stapje verder. Er worden naaktfoto’s gevraagd of het slachtoffer wordt gevraagd om zich uit te kleden voor de webcam.

Grooming en sextortion

Probeert een kind het contact te verbreken, dan zal de groomer genadeloos toeslaan door het slachtoffer te bedreigen. Als er bijvoorbeeld geen geld wordt betaald, dan worden de beelden naar familie of vrienden gestuurd. Dit wordt ‘sextortion’ genoemd. Seksuele afpersing, dus.

Niet met vreemde mensen mee

De gedachte dat een kind, vanuit het ouderlijk huis, alsnog gevaar kan lopen, is iets wat menig ouder maar lastig kan verkroppen. Tenslotte waarschuw je jouw kinderen al vroeg om ‘nooit met vreemde mensen’ mee te gaan.
Maar hoe wapen je je als ouders tegen het feit dat je kind ook, wanneer deze zich feitelijk gezien ‘onder je neus’ bevindt, risico loopt om in aanraking te komen met de verkeerde mensen.

Schaamtegevoel

De meeste ouders weten ook dat het onderwerp ‘seks’ met een puber niet het gemakkelijkste topic is om aan te kaarten. Laten we het erop houden dat een dergelijk gesprek meestal wordt ontvangen met een luid ge-‘‘ieuw’’ en rode wangetjes. Iets wat menig ouder gerust zal stellen, omdat het de impressie wekt dat het kind op geen enkele manier met seks bezig is. Dat terwijl het in werkelijkheid toch anders zit. Dit is nog iets wat kinderen van deze leeftijdscategorie zo gevoelig maakt. Naast het feit dat ze wel degelijk nieuwsgierig zijn naar seks, is er de schaamte die ervoor zorgt dat een kind er alles aan doet om ervoor te zorgen dat niemand er ooit achter komt.

Hoe kan je grooming voorkomen?

Het enige wat je als ouders dus kan doen is voorlichten. Vertel over de gevaren van sexting (het versturen van seksueel getinte berichtjes), het verzenden van naaktfoto’s en video’s. Maak al op jonge leeftijd duidelijk dat een kind zijn eigen seksuele grenzen beschermt en er altijd “nee”, gezegd kan worden als iets niet prettig voelt.

Lees ook: Begin op tijd met seksuele voorlichting!

Controleren

Naast voorlichting is er, hoewel dit een heikel puntje blijft onder heel veel ouders, het controleren. Check een keer in de zoveel tijd de mobiele telefoon van je kind op verdacht, online gedrag. Is er bijvoorbeeld online ‘vriendje’ waar je kind regelmatig contact mee heeft? Het periodiek controleren van een laptop of mobiele telefoon van je kind is niet alleen belangrijk in het geval van grooming, maar ook om (vroegtijdige) signalen van online pesterijen en dergelijke op te pikken. Nog zoiets waar het internettende kind nog te vaak mee te maken krijgt.

Blijf alert

Wees daarnaast, als ouder zijnde, alert op het gedrag van je kind. Worden er schermpjes weg geklikt als je langs komt lopen? Merk je dat je kind zich anders gaat gedragen? Dit zijn allemaal tekens dat er iets niet pluis kan zijn.

Het is daarentegen wel belangrijk om niet boos te worden. Dit zal het gevoel van schaamte alleen maar versterken. Blijf open, rustig en maak je kind duidelijk dat deze altijd bij je terecht kan als er problemen zijn.

Heb jij tieners en pubers in huis en wil je graag doorpraten over dit onderwerp of andere onderwerpen die in deze leeftijdsgroep passen? Word dan gratis lid van de besloten Facebook groep ‘Hoe overleef ik mijn tieners en pubers?’.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen