Waar ben je naar opzoek?

10x de waarheid over het hebben van een dochter

3 minuten lezen denise Denise Meijer
10x de waarheid over het hebben van een dochter

Kleine meisjes. Ze zijn geweldig. Echt waar! En als moeder is er niets fijner dan lekker te ‘levelen’ met een kleine miniatuurversie van jezelf. Lekker tutten met jurkjes, speltjes, poppen en andere meidenfrutsels.

Althans… Dat is dus de verwachting.

De werkelijkheid is echter heel anders, dan het beeld wat menig (toekomstig) meisjesmama aanvankelijk in gedachten heeft. Natuurlijk zijn er de jurkjes, speldjes, poppen en andere meidendingen. Is er het gegiechel, het kletsen en de miniatuurversie van jezelf.

Maar er komt veel meer kijken bij zo’n vrouwtje in de dop. Dingen die ik, zelfs al ben ik zelf notabene vrouw, niet had voor mogelijk had gehouden toen ik tijdens een pretecho te horen kreeg dat ik in verwachting was van een meid.

Zoals…

1. Meiden zijn onverschrokken

Natuurlijk. Mijn zoon klimt in bomen, valt zichzelf zowat dertig keer per dag een breuk tijdens het spelen en had voor zijn derde jaar al de eerste drie hechtingen te pakken. Maar ondanks zijn onbehouwen spel, is hij soms nog redelijk bang. Snelle achtbanen, extreme hoogtes… Zelfs voor hem zijn sommige dingen écht te gek. Daar waar het voor mijn meid letterlijk niet hard, hoog of snel genoeg kan.

Lees ook: Regels voor het daten van MIJN dochter

2. Meiden zien en horen ALLES

En het enge hiervan is: ze weten alles bizar snel in de juiste context te plaatsen.
Dus denk maar niet dat je weg komt met kleine leugentjes om bestwil zoals: ‘Mama heeft géén idee waar je chocolade is gebleven,’ want dikke kans dat ze het restje chocolade onder je kin ziet en doorheeft dat je de boel in het ootje neemt.

Een zeer slechte zaak, want:

3. Meiden vergeten niks…

Maar goed: dat is dan ook vrouw- eigen. Sorry!

4. Meiden vechten gemeen

Waar jongens een ruzie letterlijk ‘uitvechten’ en de score op die manier settelen, is ruzie tussen meisjes vaak een sluimerend en sneaky proces. Ze worden uitgevochten op gevoel tot het geheel ontploft in een nog grotere chaos aan allerhande gevoelens of in het uiterste geval: plukken haar, knijp- en bijtplekken.

5. Meiden zijn doordacht

Kortom: elke move is zorgvuldig uitgedacht en eigenlijk nooit op basis van ‘niets’. Dus besluit jouw kleine meid om het dressoir te beklauteren, dan is dit sowieso omdat ze oprecht het vertrouwen erin heeft dat ze dit kan zonder vallen én omdat ze daar (zo vindt ze zelf) een verdomd goede reden voor heeft.

Lees ook: 10 irritante types die je vindt in online mama communities

6. Een dochter maakt je een instant feminist

Zelfs papa die normaal gesproken altijd grapte dat het ‘enige recht van het vrouw, het aanrecht is’. Heeft plotseling heel andere overtuigingen over wat een vrouw zoal kan, hoort en mag bereiken in haar leven.

7. Een meid gaat voor wat ze wil

Ooit weleens geprobeerd om een peutermeisje uit haar zelfgekozen outfit te kletsen? Nou… Succes ermee! Links- of rechtsom: als een meisje ergens haar zinnen op heeft gezet, dan zal ze alles op alles zetten om te krijgen (of te bereiken) wat ze wil.

8. Jij bent haar allergrootste GROOTSTE voorbeeld

Wat je akelig bewust maakt van alles wat je doet. Waar een jongen eerder in de voetsporen van zijn vader zal treden… doet een meisje dit bij haar moeder.
De manier waarop je jouw make-up doet, de hakken die je draagt, de manier waarop je je schoudertas met je meezeult. Ze laat geen enkel moment onbenut om te laten merken dat ze niets liever wil dan ‘net zo te worden als mama’. Imitatie is echt de beste vorm van vleierij. Zeker als je moeder van een dochter bent!

Lees ook: 15 dingen die ik mijn dochters wil leren

9. Iets minder tof overigens, wanneer je erachter komt dat je echt een mini-versie van je zelf aan het opvoeden bent

Jup… je eigen moeder had dus gelijk. Ooit krijg je alle shit die je haar door hebt laten maken, in drievoud terug. Karma is a bitch! Van 95 centimeter hoog en in een roze tutu (in dit geval).

10. Maar bovenal: een dochter is geweldig!

De roze jurkjes, strikjes, theekransjes en soapseries met de barbiepoppen. Haar koppigheid, eigenzinnigheid, slimheid en onverschrokkenheid. Het feit dat ze jou (en vooral papa) moeiteloos om haar kleine vingertje kan winden… Hoe ze je kan laten smelten, maar tegelijkertijd doodsangsten uit laat staan en tot wanhoop kan drijven.

Dochters zijn geweldig! En dat ik er een mag opvoeden tot geweldige, zelfverzekerde, sterke vrouw is het allermooiste wat ik als meisjesmama mag doen!

Photo by Daria Obymaha from Pexels

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen