Waar ben je naar opzoek?

Kinderen stellen 100 vragen per dag aan hun moeder

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Kinderen stellen 100 vragen per dag aan hun moeder

Je bent niet gek, het is waar: moeders worden 100 keer per dag bevraagd door hun kinderen. Die koters van ons stellen 100 keer per dag een vraag aan ons. De meest favoriete vraag van de kinderen is “Mama, wat eten we vandaag?”. Letterlijk om GEK van te worden af en toe. Als ik erop ga letten hoe vaak ze ‘mama’ roepen dan ga ik mij er ook nog aan irriteren. Heel vaak geef ik geen antwoord, doe ik alsof ik het niet gehoord heb, uiteindelijk lost het zich soms vanzelf op…

Soms zelfs wel 200 (!!!) vragen!

Een op de drie kinderen stelt hun moeder minstens 100 vragen per dag. Met soms wel uitschieters naar 200 vragen op een dag. Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Factsnapp* onder 400 Nederlandse moeders met kinderen t/m 17 jaar. Naast alledaagse vragen over wat en wanneer er gegeten wordt (70%) gaan de vragen ook over hoe iets werkt en het waarom van iets (55%). Ook gaan de vragen over nieuwe kleding of het kwijt zijn van kleding (33%). Dat laatste hebben mannen trouwens ook een handje van… Het onderzoek is uitgevoerd ter gelegenheid van de nieuwe campagne ‘Mama vragen’ van Kinderfonds MAMAS om aandacht te vragen voor lokale vrouwen in Zuid-Afrika die opstaan voor kinderen in ernstige armoede.

Directeur van het Kinderfonds MAMAS Joep Verboeket, zegt dat uit onderzoek blijkt dat 94% van de Nederlandse moeders het geven van een antwoord belangrijk vindt voor de ontwikkeling van hun kind. In Zuid-Afrika is dat niet vanzelfsprekend. Kinderfonds MAMAS ondersteunt ruim 2000 lokale vrouwen die dagelijks zorgen voor de allerarmste kinderen.

Top 6 meest gestelde vragen

Deze vragen krijgen de Nederlandse moeders het vaakst te horen:

 • Mama, wat eten we? (29%)
 • Mama, wat is …? (19%)
 • Mama, mag ik een snoepje? (13%)
 • Mama, mag ik gamen/televisie kijken? (9%)
 • Mama, waar zijn mijn gym/sportkleren, voetbalschoenen? (8%)
 • Mama, mag ik op de iPad/mobiele telefoon? (7%)

Bij kinderen tot en met 12 jaar is de vraag ‘Mama, wat is …?’ het populairst, terwijl tieners meer geïnteresseerd zijn in wat er op het menu staat.

Wie mag er vragen tijdens het avondeten?

Hier thuis is het tijdens het avondeten vaak een waar vragenvuur. Ik kom oren tekort om alles aan te horen en ze moeten bijna hun vinger gaan ontsteken zodat ze geen ruzie krijgen ‘wie eerst was’.

Uit het onderzoek blijkt ook wel dat het avondeten het meest favoriete moment voor de kinderen is om vragen te stellen (48%). Duidelijk meer dan tijdens het ontbijt (31%). Maar ook tijdens een ritje in de auto (34%) of tijdens het voorlezen en naar bed brengen (33%). Dat laatste zie ik overigens ook als het rekken van tijd… Daar zijn ze ook ERG goed in!

Bijna alle ondervraagde moeders (89%) zeggen dat hun kind met vragen als eerste naar he toe komen. Slechts 5% van de kinderen gaat als eerste naar hun vader. Dat herken ik ook zeker wel. Ik zeg ze soms ook wel eens (wanneer het me teveel wordt) “Jullie hebben ook een vader…”. 

Lees ook: 17x Wat je niet verteld wordt over het moederschap

2000 moeders geven antwoord

In de nieuwe campagne van Kinderfonds MAMAS staat #mamavragen centraal. Ze willen hiermee aandacht vragen voor de 3 miljoen meest kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika die GEEN antwoord krijgen op hun vragen en hoe ze afwijken van de vragen in Nederland. Nederlandse kinderen vragen om snoep, een kus op de knie of hulp bij huiswerk. De kinderen in Zuid-Afrika hebben zorgen om eten, het slapen zonder bed en dat ze geen schooluniform hebben om aan te trekken. Vaak hebben deze kinderen ook nog eens geen ouders waar ze op terug kunnen vallen.

Gelukkig zijn er voor die kinderen 2000 lokale MAMAS die 50.000 kinderen antwoord geven op alle vragen die gesteld worden. Deze MAMAS geven de kinderen ook dagelijks eten, scholing, medische zorg en liefdevolle aandacht.

Over Kinderfonds MAMAS

Kinderfonds MAMAS is een groeiende beweging van sterke, indrukwekkende lokale vrouwen (de ‘MAMAS’) in Zuid-Afrika die opstaan voor kinderen in ernstige armoede. Het fonds is 20 jaar geleden opgericht op persoonlijk verzoek van Nelson Mandela, die ervan droomde dat geen enkel kind meer in ernstige armoede hoeft op te groeien.

Kinderfonds MAMAS
Kaya (5 jaar) en MAMA Beatie

 

Photo by Josh Willink from Pexels (voorplaatje)

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen