Waar ben je naar opzoek?

Gezonde havermout ontbijtkoek

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Gezonde havermout ontbijtkoek

Ik heb een kookboekenverslaving. Mijn kasten staan er vol mee puilen uit en als er weer een leuk hip kookboek uitkomt moet ik die hebben. Ik moet ook toegeven: zo heel goed kan ik nou ook weer niet koken en ik zal ook niet dagelijks drie gangen menu’s op tafel zetten. We eten toch vaak ‘hetzelfde’. Maaltijden die goed scoren en waarvan ik zeker weet dat ze niet mislukken. Maar ondanks bovenstaande vind ik het wel erg leuk om dingen uit te proberen. En ik droom van een hele grte keuken met veel werkruimte, opbergruimte en een kast voor al mijn mooie kookboeken en dan zie ik mijzelf allemaal mooie recepten in elkaar draaien.

Love2BeMama - mijn kookboekenHet was vandaag weer tijd om een fijn recept uit te proberen en ik moet zeggen; het resultaat mag er zijn!

Suikervrij en gezond(er)

Ik vind het een uitdaging om op supermarktproducten bomvol E-nummers en geraffineerde suikers een (suikervrije en) gezonde(re) variant te zoeken, te vinden, te maken en succesvol te laten zijn. Ik kan zelf gewoon niet goed tegen suiker. Als ik in één keer veel suiker eet dan krijg ik last van opvliegers.

Vorige week maakte ik eindelijk eens een kidsproof bananenbrood. Met succes! Het gaat mij dus best goed af al zeg ik het zelf. De kinderen vinden het ook heerlijk en zelfs mijn man. Dat zegt wel wat! Waarom zou ik dan niet kiezen voor een gezonde(re) variant in plaats van een suikerbom? Niks mis mee toch? En nog leuk ook!

Recept gezonde havermout ontbijtkoek

Vandaag ging ik de uitdaging aan en maakte ik een gezonde havermout ontbijtkoek uit één van mijn kookboeken: Havermoutje. Ik heb niet zoveel met de populaire Overnight Oats maar havermout gebruik ik wel graag in smoothies en baksels. Op dit moment drink ik elke ochtend een snelle en gezonde ontbijtshake met havermout. Dit is trouwens echt een aanrader voor moeders.

> Heb je weinig tijd in de ochtend? Maak deze shake!

Havermout in combinatie met een gezonde ontbijtkoek sprak mij dus wel aan. Hierbij het recept en de bereiding.
Veel plezier met bakken! Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Wat heb je nodig?

 • 200 gram havermout(meel)
 • 200 gram roggemeel
 • 325 ml (amandel) melk (ongezoet)
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel kaneel
 • 2 theelepels baksoda
 • 2 eetlepels koekkruiden
 • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
 • 4 eetlepels honing
 • 3 eetlepels appelstroop
 • snufje zout
 • Kokosolie om je bakblik mee in te vetten. Ik gebruik een siliconen vorm. Dan plakt je baksel ook niet vast aan je bakblik. Heel fijn!

Hoe maak je de gezonde havermout ontbijtkoek?

 1. Verwarm de oven op 160 graden.
 2. De amandelmelk, eieren, het kaneel, de honing en de appelstroop mixen of mengen in een mengkom met een garde.
 3. Gebruik je havermout dan maal je dit in de blender tot meel.
 4. Daarna voeg je geleidelijk het havermeel, roggemeel, de koekkruiden, kokosbloesemsuiker, baksoda en het zout toe.
 5. De ontbijtkoek bak je in 55-56 minuten gaar.

Ik gebruik trouwens de Oster Versa Performance blender. Wat een fijne machine is dat!

De ontbijtkoek smaakt echt heerlijk. Hij vult goed waardoor je geen lekkere trek meer hebt. Hij is niet heel erg zoet. Je kunt ook een eetlepel extra honing toevoegen en kokosbloesemsuiker naar smaak. De smaak van deze koek zit meer tussen een ontbijtkoek en kruidcake in. Thuis valt hij erg goed in de smaak!

Binnen een half uurtje heb je een gezonde ontbijtkoek in de kast liggen. Je kunt er ongeveer 12 plakken van snijden. Eén plak bevat ongeveer 155 kcal als je bovenstaande ingrediënten gebruikt. Een verantwoord tussendoortje!

> Het kookboek Havermoutje koop je hier.

Love2BeMama - Gezonde havermout ontbijtkoek

Deze blogpost bevat affiliatie links.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Jeanetteke zei

  Gedaan maar vond te flauwe smaak als ik het met kokosbloesemsuiker doe hoeveel gram denk je dat ik moet doen
  En moet midden in de oven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen