Waar ben je naar opzoek?

Geloof het of niet: 6x waarom ik blij ben met mijn aankomende keizersnede!

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Geloof het of niet: 6x waarom ik blij ben met mijn aankomende keizersnede!

geboorte keizersnede

Een keizersnede is een grote buikoperatie waar tevens een pittige herstelperiode aan vastzit. Niet bepaald een picknick, maar in veel gevallen een noodzakelijk ‘kwaad’. Natuurlijk bevallen kent namelijk niet in alle situaties alleen maar voordelen en soms wegen de nadelen zwaarder dan de complicaties die bij deze operatie kunnen optreden.

Lees ook: 7 dingen die je moet weten over een keizersnede

Jammer?

Na twee spoedkeizersneden bestaat er voor mij echter nog altijd de wens om toch natuurlijk te kunnen bevallen. Hoewel ik heel goed weet dat dit niet meer gaat gebeuren (onder de Nederlandse gynaecologen bestaat de ‘regel’ dat je na twee keizersnedes niet meer natuurlijk mag bevallen. Dit in verband met de kans op een baarmoederruptuur tijdens de bevalling). En ook vanuit mijn omgeving hoor ik regelmatig de vraag of ik het niet “Jammer vind dat ik nooit zou weten hoe een normale bevalling verloopt.”

Vanzelfsprekend is mijn antwoord dan ook “Ja.” Stiekem ook omdat ik opkijk tegen nog een operatie en het herstel wat erbij komt kijken.
Jammer genoeg zal ik er toch mee moeten dealen dat ook dit kindje over circa vier weken door middel van een keizersnede ter wereld zal komen (tenzij ik onverwachts beval in de drive-in van de Mac Donalds, maar daar ga ik even niet vanuit).

The sunny side

Reden genoeg om de bezwaren eens overboord te gooien en het van de zonnige kant te bekijken, want geloof het of niet; er zijn toch echt meerdere redenen waarom ik blij ben met mijn aankomende (geplande) sectio.

1. Het is veiliger!

Een volstrekt logische nummer één om mee te openen. In mijn geval is een keizersnede wel degelijk veiliger dan natuurlijk bevallen. De reden hiervoor gaf ik al aan in de intro, namelijk; na twee keizersnedes is de kans op een littekenruptuur voor mij net iets te groot om mee te ‘spelen’.

2. Het gaat ‘ontspannen’

Bij mijn jongste werd ik na 16 uur weeën te hebben weggepuft, met 8,5 centimeter ontsluiting met spoed naar de OK gebracht. De reden? Zijn hartslag dipte te ver en voor een te lange tijd. De paniek die daarbij ontstond wil ik liever geen tweede keer meemaken en daarbij was het gewoon reuze zuur om vlak voor de eindstreep te moeten ‘afhaken’.
Maar laten we reëel blijven: ook deze keer zal ik zenuwachtig zijn, misschien zelfs een beetje bang. Al hoort dat erbij!

3. Morfine!

Prima spul!

4. Je kindje komt gaaf ter wereld

Natuurlijk een minimaal voordeel, aangezien je je kindje hoe dan ook de mooiste van de hele wereld vindt, maar toch: het hoofdje is niet met grof geweld door een geboortekanaal geperst, dus ziet er zo vlak na de bevalling redelijk ongekreukt uit.

5. Je weet wanneer je gaat bevallen

Oké, of dit een voordeel of een nadeel is weet ik soms niet helemaal (want zenuwen), maar over het algemeen is het wel relaxt om te weten wanneer je je kindje in de armen mag sluiten. Geen halsoverkop gehaast richting het ziekenhuis, vergeten camera’s of verloren vluchttas. Maar een zorgvuldig ingepakte koffer, afgestemd op je verblijf in het ziekenhuis. Plus dat er al ruim van te voren een oppas voor de andere kinderen geregeld kan worden. Best wel ideaal als ik er zo over nadenk.

6. Mijn ‘punani’ is ook blij!

Want die komt redelijk ongeschonden uit de strijd. Mijn buik aan de andere kant… Maar daar hebben we het niet over!

Voordelen… alleen maar voordelen. Niet zozeer omdat ik nu de gehele operatie af wil doen als een ‘eitje’, maar eerder omdat ik het psychisch gezien nodig heb om de zonnige kant te zien. Tenslotte wordt de keizersnede met één doel uitgevoerd en dat is om een gezond kindje, veilig op de wereld te zetten.
Voor mij reden genoeg om de operatie eens te omarmen in plaats van te vervloeken. Tenslotte is de uitkomt hetgeen wat elke zwangere vrouw het liefste wil!

Bron beeld: Flickr

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Ellen zei

  Ik heb inmiddels ook 2 keizersnede’s achter de rug, de eerste spoed en de 2e gepland. Wij hebben nog een wens voor een derde en dan zal het ook wederom een keizersnede moeten zijn. Ik ben blij met de laatste geplande keizersnede. Ik vond het een veel veiliger gevoel om zo te gaan bevallen gezien het feit dat het de eerste keer zo dramatisch verliep en het dus een spoedkeizersnede werd. Tegen al jouw genoemde voordelen kan ik alleen maar ‘Amen’ zeggen. Lang leve de keizersnede, laten we blij zijn dat dit kan. In een derde wereldland, zonder keizersnede, zou of moeder of baby, in het slechtste geval beiden het niet overleven. En de pijn na de keizersnede? Dat is tijdelijk en we weten dat dit na een paar weken ook weer weg is. Ik denk overigens dat je ook wel een paar weken last hebt van je ‘punani’ als die gehecht is 😉

  • Precies Ellen!
   En over de ‘punani ;-)’. Mijn zusje had een bijna totaalruptuur. Die heeft ook een paar weken flink moeite gehad met lopen. Het eerste wat ze zei was dan ook terwijl ze gehecht werd: “Jij mag tegen mij niet meer zeuren over je keizersnede!” Haha.

 • Gwen zei

  Amen! Ik heb twee x een geplande ks gehad ivm stuit en zou een derde x dus sowieso weer een ks krijgen. Ik teken ervoor, ben razendenthousiast over de vorige twee en vond de naweeen en weeen bij mijn miskraam heftig genoeg om te weten dat ik daar niks aan mis. Succes alvast jij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen