Waar ben je naar opzoek?

Yes! Kleuter mag weer kleuter zijn!

1 minuut lezen Sjoukje Dijkstra
Yes! Kleuter mag weer kleuter zijn!

Kleuter speelt

Kijk, dat is goed nieuws. De motie Rog over onderwijs waarin de kleuter geen schoolkind meer hoeft te zijn, maar weer kleuter mag zijn, is aangenomen! Ik ga er gemakshalve vanuit dat dit ook betekent dat de kleuter Cito niet meer nodig zal zijn. Laten we daar alsjeblieft mee ophouden….!

Kinderen moeten al te vroeg. Te veel. En dus genoeg. Wat mij betreft, mag die hele Cito op de schop. Niet meer van deze tijd. Met taal en rekenen alleen verover je de wereld niet!

De baas in ons land

“Het aannemen van de motie houdt in dat een onderbouwleerkracht een aantal zaken op school niet meer hoeft uit te voeren, want uiteindelijk is de Tweede Kamer de baas in ons land (en niet directies en bestuurders)”, zo meldt Alles In Beweging. Deze organisatie adviseert en begeleidt scholen en besturen op het gebied van bewegingsonderwijs.

Concreet houdt dit nieuws in:

 • Een leerkracht van een groep 1 en/of 2 hoeft geen letterkennis meer aan te bieden aan kinderen die daar niet aan toe zijn.
 • Een leerkracht van een groep 1 en/of 2 mag voorwaardenscheppende activiteiten doen met kinderen die psychologisch en neurologisch kleuter zijn; op leesgebied kun je denken aan klankspelletjes en allerlei vormoefening (knippen, doolhoven, aardappelstempelen, enzovoort).
 • Een school mag kinderen die in augustus niet schoolrijp zijn, in groep 2 houden en hoeft die niet meer naar groep 3 te laten gaan.

Geweldig goed nieuws dus. Hier kun je het kamerstuk downloaden.

Alles in Beweging roept lezers op het bericht zoveel mogelijk te verspreiden onder collega’s, directieleden en bestuurders. Zelf zou ik ook aanraden: share, share, share.

Is jouw school nog niet op de hoogte? Hou ze dit gerust voor. Vooral ook als je van mening bent dat je kleuter het niet kan bijbenen allemaal. Het hoeft gelukkig nog niet. Je kleuter is géén schoolkind. Je kleuter mag gewoon nog even kleuter zijn!

Reacties
 • Als ik me verplaats in de situatie, zou ik zeggen: gewoon voet bij stuk houden. Aangeven dat je al eerder hebt gezegd dat je het beter voor je zoontje vond om een jaartje langer te kleuteren. Dat daar nu niet naar geluisterd is. Dat je hem te jong vindt om nu al de onderzoeksmolen in te gaan, wat hij eigenlijk toch ook is. Te jong om bijvoorbeeld getest te worden op adhd of iets anders. Verder daarbij gewoon aangeven dat je het zat bent dat er niet naar je geluisterd wordt, en evt. het heil zonodig bij een andere school zoeken misschien? Of daarmee dreigen. Het gaat om zijn welzijn. Daarbij weet jij gewoon wat het beste is voor hem. Sterkte!

 • Farzana zei

  Mijn zoon (5jr) is in groep 2 van basisschool veranderd. Dit was tijdens een schooljaar, om precies te zijn na de herfstvakantie.
  Na een maand op de nieuwe school kaartte de juf al aan dat hij erg beweeglijk zou zijn met als gevolg niet goed meedeed in de kring. Daardoor wilden de kinderen niet naast hem zitten. Ook waren de uitslagen op zijn rapport (Cito) onder de maat.

  Ik heb toen contact opgenomen met de juf van de vorige school om na te vragen wat haar bevindingen waren. Zij vertelde dat ze inderdaad zag dat mijn zoon wat jong gedrag vertoonde. En gesien zijn leeftijd een wat vroege leerling dus zij vond het gedrag niet heel erg alarmerend. Na overleg kwam zij met een idee en gaf aan dat mijn zoon gewoon een extra jaar kleuteren nodig heeft.

  Ik ben toen naar de “nieuwe” juf gegaan met het voorstel om mijn zoon Een jaar te laten doubleren, maar zij vond dat geen goed idee. Haar argument was dat mijn zoon het niveau van groep 3 wel zou aankunnen, maar dat niet liet zien in de klas. Dit was erg vaag gesien zijn rapportuitslagen. De juf kwam met het voorstel om mijn zoon te laten onderzoeken. Hier ging ik niet in mee, omdat het allemaal erg vaag was. Uiteindelijk is mijn zoon toch overgezet naar groep 3, ondanks mijn voorstel voor het doubleren.

  Nu begint het van voor af aan. De juf in groep 3 zegt dat hij erg beweeglijk is en last heeft om zijn concentratie erbij te houden. Tevens zijn ook weer zijn Cito uitslagen onder de maat. En ook nu willen zij hem niet laten doubleren maar hem onderzoeken.
  Ik ben persoonlijk van mening dat het hem ligt in zijn speelsheid en nog niet klaar was voor groep 3. Een kind moet veel meer kunnen dan alleen “het niveau aankunnen” lijkt mij.

  Ik weet nu even niet wat ik hier mee aan moet. En heb het gevoel dat ik als ouder niet serieus wordt genomen. En als ik mee ga in het verhaal van onderzoeken etc ben ik bang dat ik de regie kwijt raak.

  Heeft iemand tips en adviezen voor mij?

 • En gezien het tijdstip 2x kunnen. Bingo ! :-p

 • Nathalie zei

  @saskia
  Laat haar spelen, sociale vaardigheden ontwikkelen, bewegen, muziek maken, zingen, ontdekken, verwonderen met de handen in de klei en niet met een potlood boven een Cito toets. Dan is ze vast een gelukkiger mens als ze over een tijdje op het gymnasium zit en een evenwichtige puber is geworden

 • saskia zei

  Waarom is dit goed nieuws? Echt niet perse voor ieder kind. Mijn dochter krijgt nu al veel te weinig aanbod op school. Thuis wil ze niets liever dan leren lezen en schrijven….

  • Sanne zei

   @ saskia: Daar gaat het toch niet om? Natuurlijk zijn er kinderen die “verder” zijn dan kleuteronderwijs, het gaat hier om de algemene norm dat álle kleuters letters zouden moeten leren, etc.

  • Inderdaad. Wat Sanne hieronder zegt. Elk kind is uniek, en het ene kind is verder dan het andere. Opvallend is alleen de tendens om kinderen al vanaf kleuterleeftijd met dergelijke zaken te willen opzadelen, terwijl het helemaal niet bewezen is dat het beter is (in het algemeen gesproken dus!) In tegendeel juist. Kinderen varen er juist wel bij (zie ook het recente artikel over Zweden) wanneer ze hun creativiteit kunnen buiten kunnen ontwikkelen. Wanneer ze weer gewoon kind kunnen zijn, zonder dat het gaat over prestaties. Die kleuter cito is toch te zot voor woorden. Voor je eigen dochter zou ik gewoon eens rond kijken, waarmee je haar kunt stimuleren. Is toch alleen maar leuk als ze zo jong al interesse heeft in lezen en schrijven. Je zult wel trots zijn op je dochter 🙂

 • Henny zei

  Goed nieuws, als oud-kleuterleerkracht heb ik veel kinderen door moeten laten gaan die er nog niet aan toe waren. Goed dat ze weer kleuter mogen zijn en zich mogen ontwikkelen in hun eigen tempo. On ze kinderen zitten op een school waar goed naar het kind wordt gekeken en dat is veel belangrijker dan de cijfertjes van de toetsen!

 • Paola zei

  De Cito hoefde voor deze motie al niet meer afgenomen te worden. Was een half jaar geleden al besloten. Bij ons op school hebben ze in januari al geen citos meer afgenomen.

  • Klopt. Maar op de meeste scholen deden ze het nog steeds om dan de voortgang van een leerling bij te houden. Ook omdat de inspectie er blijkbaar om vroeg. Ook al was het geen verplichting.

 • Heel goed nieuws!!! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen